Ellemann åben for børneombudsmand

BØRN: Socialministeren åbner op for, at danske børn skal kunne gå til en ombudsinstitution og klage over deres forhold, hvis de føler sig uretfærdigt behandlet.
Børnerådet er glade for, at den nye socialminister inviterer til diskussion om en børneombudsmand.
Børnerådet er glade for, at den nye socialminister inviterer til diskussion om en børneombudsmand.Foto: Venstre

I de andre nordiske lande kan børn klage til en ombudsinstitution, der alene varetager børns retlige krav. Nu inviterer indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) Børnerådet og 16 andre organisationer til at drøfte mulighederne for en lignende instans i Danmark.

"Jeg er helt enig i, at det er vigtigt, at vi får set på, hvordan vi styrker børns retsstilling. Det handler både om, at børnene skal have de nødvendige klagemuligheder, men også at de kender til dem og kan gøre brug af dem," skriver Karen Ellemann i et brev til de 17 organisationer.

Børnerådets formand, Charlotte Guldberg, har for nylig i Altingets debatpanel argumenteret for, at der er brug for en statslig, uafhængig ombudsmyndighed til børn og unge. Her skrev hun blandt andet:

"Der er alvorlige problemer med børn og unges retsstilling i Danmark. På nogle områder har børn slet ingen ret til at klage, mens det på en lang række andre områder i praksis er umuligt for dem at benytte de klageadgange, der findes."

Derfor vækker ministerens udmelding nu glæde hos Børnerådet.

"Vi har meget tilfælles i vores forståelse af børns retsstilling. Den her invitation giver nu mulighed for et samarbejde, hvor vi kan sikre børns rettigheder gennem en børneinstitution, så vi ser meget frem til at mødes med ministeren", siger Charlotte Guldberg til Berlingske.dk.

Mødet mellem ministeren og organisationerne finder sted i den nærmeste fremtid.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

0:000:00