Ellemann: For tidligt med hav-nationalparker

HAVMILJØ: Der skal høstes erfaringer fra de nuværende nationalparker, før der kan udpeges nye marine nationalparker, fastslår Karen Ellemann (V). Miljøorganisationerne efterlyser flere tiltag, mens Danmarks Fiskeriforening frygter, at hav-nationalparker vil skade kystfiskerne.
Oppositionen vil udpege to-tre nationalparker på havet, men miljøministeren afviser, før der er indhentet erfaringer fra de nuværende nationalparker på landjorden.
Oppositionen vil udpege to-tre nationalparker på havet, men miljøministeren afviser, før der er indhentet erfaringer fra de nuværende nationalparker på landjorden.
Anne Burlund
Der skal ikke oprettes nye nationalparker til havs, før der er kommet erfaringer fra de fem nationalparker på land, der allerede er blevet udpeget og delvist oprettet.

Det slog miljøminister Karen Ellemann (V) fast under tirsdagens førstebehandling af et beslutningsforslag om at etablere to-tre nationalparker på havet i dele af farvandene Kattegat, Limfjorden, Østersøen og Isefjord/Roskilde Fjord.

"Vi har oprettet tre ud af de fem nationalparker, der allerede er blevet udpeget. Erfaringerne er stadig små, så der er god grund til at vente lidt og høste flere erfaringer med at oprette og drive nationalparker. Så vi er en postgang for tidligt ude i forhold til at tale om en sjette nationalpark," sagde Karen Ellemann fra Folketingets talerstol.

Beslutningsforslaget var stillet af Socialdemokraterne, der får opbakning fra Radikale og SF. Oppositionen mener, at en stor del af den unikke natur i de danske have ikke bliver tilstrækkeligt beskyttet mod trusler fra blandt andet bundslæbende redskaber, råstofgravning, store udledninger af næringsstoffer og overfiskning.

Havmiljøet er under pres
Socialdemokraternes miljøordfører begrundede ønsket om marine nationalparker med, at naturen i havet er under stigende pres:

De tiltag, man lægger op til i de mange nye vand- og naturplaner, vil i bedste fald stoppe den nuværende ødelæggelse, som man allerede er forpligtet til. Men de indeholder ikke skyggen af nye, positive tiltag for biodiversiteten og er ikke vidtrækkende nok. Så vi mener kun, det vil være godt med en række marine nationalparker.

Hanne Winter
Greenpeace

"De beskyttelsesmuligheder, der er for Natura 2000-områder, bliver ikke overholdt. Der foregår muslingeskrab, hvor man pløjer hen over havbunden i Natura 2000-områder. Havet er vores fælleseje, og der er brug for øget fokus på, at vi skal have områder, hvor benyttelse og beskyttelse af havet kan gå hånd i hånd," sagde Mette Gjerskov.

Hun fremhævede blandt andet udvikling af lineopdræt af muslinger, som ikke ødelægger bunden og er bedre til at filtrere næringsstoffer og dermed skabe bedre vandmiljø, som et eksempel på et nødvendigt tiltag.

Hverken Venstre, Konservative eller Dansk Folkeparti vil stemme for forslaget i sin nuværende form, men flere af ordførerne og miljøministeren åbnede dog en dør på klem for marine nationalparker på længere sigt:

"Hvis erfaringerne fra nationalparkerne viser sig at være gode, vil jeg ikke afvise, at vi i forligskredsen på et senere tidspunkt kan drøfte oprettelsen af nationalparker på havet. Men der skal ikke indføres restriktioner, og driften og udviklingen skal bygge på frivillighed," sagde Karen Ellemann.

Havet har været overset
Danmarks Naturfredningsforening (DN) har længe arbejdet for at skabe opmærksomhed og opbakning til nationalparker på havet. Foreningen udgav sidste år en rapport, der identificerede otte egnede områder, som Socialdemokraterne har brugt som udgangspunkt for beslutningsforslaget.

Også WWF og Greenpeace bakker op om forslaget om nationalparker til havs:

"Det er en rigtig god idé at beskytte nogle større sammenhængende områder på havet. Der har været alt for lidt fokus på beskyttelse af havet, og flere steder i blandt andet Kattegat er der en række virkeligt unikke naturtyper, der ligger uden beskyttelse lige nu," siger Mette Blæsbjerg fra WWF.

Hun peger også på, at biodiversiteten i mange år har været nedadgående, og at der derfor er behov for at gøre noget ekstra udover de tiltag, der allerede er iværksat. En holdning, som Greenpeace bakker op om:

"Forslaget er godt, fordi det går ud over de forpligtelser, Danmark har i forvejen. Indtil videre foregår den primære naturbeskyttelse i Natura 2000-områderne, men det er problematisk, fordi områderne kun dækker få dyrearter og naturtyper og dermed ikke er repræsentative for dansk hav og natur," siger Hanne Winter fra Greenpeace.

Ligesom de øvrige miljøorganisationer påpeger hun, at Danmark ifølge artikel 6 i EU's habitatdirektiv er forpligtet til at stoppe nedbrydningen af den biologiske mangfoldighed i et område fra det øjeblik, det er udpeget som fredet og beskyttet område. Og det mener hun ikke, at regeringen har levet op til:

"De tiltag, man lægger op til i de mange nye vand- og naturplaner, vil i bedste fald stoppe den nuværende ødelæggelse, som man allerede er forpligtet til. Men de indeholder ikke skyggen af nye, positive tiltag for biodiversiteten og er ikke vidtrækkende nok. Så vi mener kun, det vil være godt med en række marine nationalparker," siger Hanne Winter.

Vil trække tæppet væk under kystfiskerne
I Danmarks Fiskeriforening er man skeptisk over for nationalparker på havet, da man frygter, at det vil trække tæppet væk under de fiskere, der arbejder tæt ved kysterne.

"Politikerne taler ofte om, at de gerne vil sikre kystfiskeriet, men samtidig vil de etablere nationalparker og frede en række større områder ved kysterne - det hænger ikke sammen," siger Svend Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening.

"Vi er fødevareproducenter, og vi udnytter selvfølgelig havets ressourcer - det er en forudsætning for, at vi kan udøve vores erhverv. Men vi kan ikke være det eneste erhverv, der ikke må påvirke biodiversiteten, for det gør vi - det er et vilkår - men vi gør det sådan, at det er 'billigst' muligt i forhold til biodiversiteten," siger Svend Erik Andersen.

Ligesom miljøministeren mener han, at man bør afvente den proces, der er sat i gang med vand- og naturplanerne, og først derefter tage stilling til, hvorvidt der er brug for yderligere tiltag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)









0:000:00