Ellemann overhaler for første gang Pape i statsministermåling

Søren Pape Poulsen gik ind i valgkampen som vælgernes foretrukne borgerlige statsministerkandidat. Den titel er nu væk.

Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix
Katrine Falk Lønstrup

Rivaliseringen mellem Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape Poulsen har taget en drejning, der indtil for bare få måneder siden virkede utænkelig. 

For første gang, siden den konservative partiformand meldte sig på banen som statsministerkandidat, er Pape nemlig ikke den fortrukne borgerlige statsministerkandidat. 

Den ære tilfalder nu i stedet Venstres Ellemann-Jensen. 

Det viser en ny måling, som Epinion har foretaget for Altinget og DR. 

Mens 14 procent af vælgerne foretrækker Søren Pape Poulsen som statsminister, er der nu 21 procent, der hellere ser Jakob Ellemann-Jensen på den post. Det er dog fortsat Mette Frederiksen, som flest peger på som statsminister. Hele 40 procent af vælgerne foretrækker hende på posten.

Bag målingen

Denne undersøgelse er udarbejdet på baggrund af i alt 1.053 gennemførte interview med danskere på 18 år og derover.

Interviewene er indsamlet online på Epinions panel i perioden fra 11. oktober til 13. oktober 2022.

Den maksimale stikprøveusikkerhed på de samlede resultater er +/- 3,0 procentpoint.

Den seneste måling er blot endnu en i rækken af nedadgående målinger for Søren Pape Poulsen, siden han i august offentliggjorde sit statsministerkandidatur, hvor knap hver tredje vælger pegede på ham som deres foretrukne bud på en ny regeringschef.

Siden har Pape været i massiv modvind på grund af utallige historier om mystiske ministermøder på private ferier i Caribien og falske historier om sin (snart forhenværende) ægtemands religion og familiære relationer til præsidenten i Den Dominikanske Republik. 

Alligevel gik han ind i valgkampen som vælgernes foretrukne borgerlige statsministerkandidat. I den måling, Epinion foretog for Altinget og DR på dagen for valgudskrivelsen, foretrak 21 procent af vælgerne således Søren Pape Poulsen som statsministerkandidat. I samme måling pegede 16 procent på Jakob Ellemann-Jensen som deres foretrukne statsministerkandidat.  

Men nu har de to borgerlige statsministerkandidater altså byttet plads. 

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Ser vi på målingen af, hvem vælgerne foretrækker som statsminister af alle partilederne, er statsminister Mette Frederiksen med afstand den mest foretrukne. 24 procent af vælgerne foretrækker hende. 

Som den partileder, næstflest foretrækker, er konklusionen ikke helt så entydig. Der er derimod tilnærmelsesvist dødt løb mellem Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og to tidligere V-profiler og partistiftere, Moderaternes Lars Løkke Rasmussen og Danmarksdemokraternes Inger Støjberg. 

Søren Pape Poulsen, som tidligere har været placeret på en klar andenplads, er der nu kun seks procent, der foretrækker. 

Lynanalyse

Når de nye vælgere kun er til låns

Af Emma Qvirin Holst, redaktør for Altinget Christiansborg

En af de mest opsigtsvækkende ting ved Papes nedtur er, at det ikke krævede mere end et par uger med negative sager, før vælgerne begyndte at sive væk. I næsten hele valgperioden har han været en af de mest populære politikere på tværs af det politiske skel, og Konservative er vokset stødt i meningsmålingerne og har sågar også vundet nogle vælgere over midten.
 
Men måske er det faktisk slet ikke så opsigtsvækkende, hvis man ser nærmere på en af hovedårsagerne til Konservatives vækst: Venstres vælgerkrise. Fremgangen er nærmest sket i takt med, at Venstres krise blev forværret i løbet af valgperioden.
 
Dermed har partiskiftet for flere af de nye K-vælgere måske snarere været et fravalg af Venstre, end det har været til et tilvalg af Pape og co. Det har efterladt en sårbar Pape, som ikke kan tåle at lave fejl eller have uro. For så kan Venstre hurtigt igen blive et bedre alternativ for de vælgere, som alligevel er vant til at stemme på Venstre.

Mindst populære statsministerkandidat 

Søren Pape Poulsen er ikke kun dalet som vælgernes foretrukne statsministerkandidat. For første gang i de to et halvt år, Epinion har foretaget målinger for Altinget, er den konservative formand nu også den statsministerkandidat, som er mindst populær blandt vælgerne. 

I Epinions seneste måling svarer 47 procent, at de er negativt stemt over for ham. Umiddelbart efter han meldte sig ind i kampen om statsministerposten, lå det tal på 28 procent. Samtidig var der i august 55 procent, der var positivt indstillet over for ham, mens det tal nu er dalet til 32 procent.

I den seneste måling er 45 procent positivt indstillet og 41 procent negativt indstillet over for Mette Frederiksen, mens 37 procent er positivt indstillet, og 44 procent er negativt indstillet over for Jakob Ellemann-Jensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00