Ellen Trane Nørby vil være borgmester i Sønderborg

KANDIDAT: Venstres undervisningsordfører Ellen Trane Nørby går efter borgmesterposten i Sønderborg til kommunalvalget næste år.

Hun har været politisk ordfører, undervisningsminister og sundhedsminister.

Nu ønsker Ellen Trane Nørby at blive borgmester.

Tirsdag aften meddelte Venstres nuværende undervisningsordfører således, at hun stiller op som borgmesterkandidat i Sønderborg Kommune, hvor hun bor. 

I et interview med JydskeVestkysten fremhæver hun i den anledning blandt andet sine ambitioner på daginstitutions- og skoleområdet.

”Jeg ved jo, også fra min tid som undervisningsminister, at Sønderborg ikke gør nok på folkeskoleområdet eller på dagsinstitutionsområdet,” siger hun til avisen.

Sønderborg har siden 2014 haft en socialdemokratisk borgmester i form af Erik Lauritzen. Socialdemokratiet sidder aktuelt på 15 af byrådets 31 mandater. Venstre har blot syv mandater. 

Den seneste Venstre-borgmester i Sønderborg var A.P. Hansen, der sad på posten fra 1998-2007.

Et halvt liv på Borgen
Ellen Trane Nørby har haft sin gang på Christiansborg i over halvdelen af sit 40-årige liv.

Allerede i 1999 fik hun arbejde som politisk medarbejder hos Venstre ved siden af studierne i kunsthistorie på Københavns Universitet.

I 2005 blev hun – få dage efter sin 25-års fødselsdag – valgt ind som folketingsmedlem fra den daværende Sønderjyllands Amtskreds.

I løbet af sin politiske karriere har hun dækket et bredt udsnit af politikområder. I en lang årrække var hun medieordfører (2006-15), ligesom hun også har været social- og ligestillingsordfører og kulturordfører.

Sideløbende har hun også været både næstformand og formand i Europabevægelsen, ligesom hun har været sit partis kandidat til Europa-Parlamentet (i 2004 og i 2015, hvor hun dog endte med at trække sig som spidskandidat).

Ellen Trane Nørby er opvokset i Nørre Nissum ved Lemvig, men har siden 2004 været bosat i Sønderborg.

Ifølge JydskeVestkysten vælges Venstres borgmesterkandidat i byen formelt under et møde på mandag. 

Forrige artikel Radikale fordeler poster efter Østergaards exit Radikale fordeler poster efter Østergaards exit Næste artikel Banker hæver priserne for foreninger Banker hæver priserne for foreninger
Podcast: Det ved vi om millionsvindelsagen fra København

Podcast: Det ved vi om millionsvindelsagen fra København

AJOUR: Teknik- og Miljøforvaltningen har opdaget, at der formentlig er svindlet for cirka 50 millioner kroner. Hvordan er det sket? Og hvad mangler vi at få svar på? Det forklarer Altingets hovedstadsredaktør mere om i dagens udsendelse.