Embedsmænd frikendes i Christiania-sag

UNDERSØGELSE: Der er ingen grund til at kritisere embedsmænd i Justitsministeriet for deres rolle i Christiania-sagen, viser ny rapport. Anne Kristine Axelsson vender derfor tilbage til sit job som departementschef.

De to højtplacerede embedsmænd, der i december sidste år blev sendt hjem fra arbejde på grund af deres rolle i den såkaldte Christiania-sag, frikendes efter en tjenestemandsundersøgelse.

Justitsministeriet skriver i en pressemeddelelse, at forhørsledelsen ikke ser grund til at rejse kritik, fordi embedsmændene ifølge beretningen ikke har begået noget strafbart eller handlet i strid med tjenestemandsloven.

Departementschef Anne Kristine Axelsson og afdelingschef Jens-Christian Bülow kan dermed vende tilbage til deres arbejde i Justitsministeriet.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) vil nu se på, hvordan en lignende situation fremover bør håndteres. 

"Dommerne i forhørsledelsen er nået frem til, at der i den konkrete sag var tale om en helt særlig situation. Det rejser spørgsmålet om, hvordan man håndterer en lignende situation i fremtiden, så vi respekterer Folketingets kontrolfunktion, og så vi sikrer, at Folketinget kan have fuld tillid til oplysninger fra regeringen," siger hun i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Regeringen vil derfor tage initiativ til en dialog med Folketingets partier om, hvordan man håndterer en sådan sag en anden gang."

De to topchefer blev hjemsendt, efter at det kom frem, at Justitsministeriet havde fundet på en løgnehistorie for at forhindre Folketingets Retsudvalg i at besøge fristaden den 29. februar 2012.

Embedsmændene har i løbet af de seneste fire måneder deltaget i fortrolige vidneafhøringer om deres ansvar i sagen.

Embedsmændenes fagforening Djøf er tilfreds med afgørelsen:

"Djøf er meget tilfreds med, at de tjenestelige forhør under ledelse af en tidligere højesteretsdommer og to landsdommere konkluderer, at der ikke er begået nogle tjenestelige forseelser. De er begge blevet pure frifundet. Der har ikke været grundlag for at rejse kritik af deres arbejde og rådgivning af ministeren," siger formand for de offentlige chefer i Djøf Henning Thiesen og tilføjer:

"Det er meget positivt, at de to chefer straks genindtræder i deres stillinger."

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Kristine Axelsson

Koncerndirektør for pension, sikring & AES, ATP
cand.jur. (Aarhus Uni. 1994)

0:000:00