En måned efter kritisk rapport fra Klimarådet ved midterpartier ikke, om de går ind for rådets anbefalinger

Der er brug for politisk handling med det samme, hvis vi skal nå klimamålet for 2025. Det konkluderede Klimarådet i sin statusrapport og foreslog tre konkrete tiltag. En måned senere kan regeringspartierne og flere andre ikke sige, hvad de mener om forslagene, eller hvad de i øvrigt mener, der skal gøres.

Ingen af regeringspartierne kan svare på, om de går ind for at implementere Klimarådets tre anbefalinger til at nå 2025-målet.
Ingen af regeringspartierne kan svare på, om de går ind for at implementere Klimarådets tre anbefalinger til at nå 2025-målet.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Der er brug for omgående handling nu og her, hvis Danmark skal nå klimamålet for 2025.

Sådan lød det overordnede budskab fra Klimarådet, da det præsenterede sin årlige statusrapport i slutningen af februar.

Klimarådet anbefalede samtidig tre konkrete tiltag, der kan få Danmark i mål:

Hæv afgiften på diesel, annoncer en CO2-afgift på landbruget og fremryk CO2-afgiften på industrien.

Men en måned senere kan adskillige af de største partier i Folketinget ikke sige, hvad de mener om de tre forslag, eller hvad de i øvrigt mener, der skal gøres på baggrund af rapporten.

Det viser Altingets rundringning til Folketingets partier.

Der er ikke noget modsætningsforhold imellem, at Klimarådet siger, at der er behov for handling nu, og at vi skal have de endelige tal fra klimafremskrivningen. Vi er i fuld gang med at handle.

Lea Wermelin (S)
Klimaordfører

Enhedslisten og Alternativet går ind for alle tre tiltag, mens Danmarksdemokraterne og Nye Borgerlige er imod alle tre tiltag.

SF går ind for to af forslagene – nemlig at annoncere CO2-afgiften på landbruget med det samme og at hæve afgiften på diesel - men ved endnu ikke, om partiet vil fremrykke CO2-afgiften på industrien.

0:000:00