Europæer, demokrat og et stort menneske: Folketinget mindedes Niels Helveg Petersen

MINDECEREMONI: På dagen for tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersens bisættelse blev der holdt en mindehøjtidelighed på Christiansborg. Her skitserede en række taler Helvegs indflydelse på dansk politik.

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

”Han var en søn af huset. Derfor er det også passende, at vi mindes ham her.”

Sådan indledte Morten Helveg Petersen sin tale, da han bød familie, venner og bekendte velkommen til mindehøjtideligheden for sin far Niels Helveg Petersen i Fællessalen på Christiansborg.

Efter en fællessang overtog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) talerstolen foran et stort portrætbillede af Niels Helveg Petersen for at holde en mindetale for den tidligere radikale udenrigsminister, der døde 3. juni.

”Danmark siger i dag farvel til en stor politiker. Et menneske, som i den grad har sat sit præg på landets udvikling gennem de seneste mange år. En person som alle havde den dybeste respekt for på tværs af holdninger og partiskælv,” indledte Lars Løkke sin tale.

Niels var hver dag selve sjælen i det danske folkestyre. Kompromisets store kunstner. Han gav andre æren, som var nøglen til, at det gik for ham.

Poul Nyrup Rasmussen
Fhv. statsminister

Efter at have opridset Niels Helveg Petersens indgang til Folketinget og hans politiske karriere i selskab med sin far brugte Løkke tiden til at mindes Niels Helveg Petersens politiske indflydelse.

”Respekten for hans indsats var stor. I årtier havde han stor indflydelse på, hvem der skulle være statsminister i Danmark. Det var en rolle, som han forvaltede med stor ansvarsfølelse,” sagde Løkke og fortsatte:

”Niels støttede de kræfter i dansk politik, som ville fremtidssikre Danmark. Dem som på forskellige tider i historien havde modet til at tage de sværere reformbeslutninger. Det gjorde han blandt andet i den periode, hvor Danmark økonomisk set stod på afgrundens rand. Her spillede Niels en afgørende rolle for at trække Danmark op af dyndet.”

En revideret Grundlov
Efter statsministeren gik Radikales nuværende politiske leder, Morten Østergaard, på talerstolen.

Blandt de mange anekdoter om Niels Helveg Petersens betydning for Radikale Venstre som parti faldt også et par ord om Helvegs passion for folkestyret og Grundloven.

”Niels drømte om at revidere Grundloven, så den kunne læses af alle og hver mand. Så vidt kom det ikke, trods det at han har formuleret sit eget bud, der stadig tjener som vores partis forslag og vel er det eneste reelt politisk gennemarbejdede bud på en ny grundlov,” sagde Morten Østergaard.

Til stor morskab for de fremmødte lagde Morten Østergaard i sin tale også vægt på Niels Helveg Petersens syn på den teksttunge udvikling i partiet samt brugen af rådgivere.

”Efterhånden som papirdyngerne på gruppemødets dagsorden voksede og voksede, begyndte han at kalde os 'skriftligt folkeparti'. Så vidste vi ligesom, hvad han mente om den tendens,” sagde han og fortsatte:

”Det gjorde vi også med spindoktorerne. Dem kunne han ikke lide. Som han sagde 'en dygtig minister har ikke brug for en spindoktor, og en dårlig har ingen hjælp af en spindoktor'. Niels kunne lide politikere, der tænkte selv og turde selv.”

Som flere af talerne lod bemærke under mindehøjtideligheden faldt Morten Østergaards ord også på Niels Helveg Petersens interesse for at opnå noget.

”Øjeblikkene står i kø, når vi taler om Niels, fordi hans liv betød noget. For jer, der er hans familie og for os, som er radikale og for mennesker på tværs af holdninger, partiskel og landegrænser, som han mødte af ægte interesse for at skabe noget, flytte noget. Sagen først, sagen størst,” lød det fra Morten Østergaard.

En smag for magtspillet
Med adskillige eksempler på Niels Helveg Petersens indflydelse på dansk politik og hans ageren i og udenfor regering samt indenfor og udenfor Danmark tegnede forhenværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen i sin tale billedet af et langt politisk liv.

”Niels var hver dag selve sjælen i det danske folkestyre. Kompromisets store kunstner. Han gav andre æren, som var nøglen til, at det gik for ham. Grundloven på dansk og folkestyrets arbejdsvilkår var alt sammen noget, der stod ham tæt. Han var et venligt og ordentligt menneske, som det er blevet sagt. Men tag nu ikke fejl. Han havde også smag for magtspillet, som jo var og er en del af alle dem, der gerne vil gøre en forskel,” sagde Poul Nyrup Rasmussen.

”Han var en stor europæer, en stor demokrat og et stort menneske. Nu vender tiden igen, som vi nåede at tale om nogle gange, Niels og jeg. Midt i denne flygtige ustyrlige tid med stor usikkerhed omkring os var der ikke tvivl om, at det faste holdepunkt var og er Niels,” tilføjede Nyrup.

En født europæer
Det var også en tydeligt berørt EU-Kommissær og tidligere politisk leder for Radikale, der trådte på talerstolen efter Nyrup for at fortælle om sit forhold til Niels Helveg Petersen.

Her lagde Margrethe Vestager også vægt på Niels Helveg Petersens forhold til det europæiske samarbejde.

”Han var ikke bare som os alle sammen også født europæer, han levede det også. Han kendte det europæiske demokrati indefra. Han havde prøvet det selv og vidste, hvad han havde med at gøre. Hans analyse var knivskarp: Hvis vi som danskere skal have magt over vores problemer og få det fulde ud af vores muligheder, skal vi gøre det sammen med andre. Der var bare det ved det, at det var ikke kun en analyse. Det var helhjertet,” sagde Margrethe Vestager og fortsatte:

”Nogen gange tog jeg fejl af ham. Så så jeg kun kompromiserne og pragmatismen. Andre gange hørte jeg kun analysen, skakspillet og magtens positionering. Men det, der var ved Niels, var, at han så, at det er de redskaber, man må bruge i politik, hvis man vil det egentlige – at skabe lige vilkår for mennesker. Det var det, han ville og det, han brændte for.”

Se uddrag af talerne i tv-klippet øverst.

Læs også: Niels Helveg Petersen er død - han var kongemager og minister, men mest af alt parlamentariker

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00