Udviklingsbistanden er historisk høj, men falder i Afrika

Den bilaterale udviklingsbistand, som Danmark og andre donorlande giver, er samlet set steget i 2022 sammenlignet med året før. Det viser den endelige opgørelse fra OECD. Stigningen er blandt andet drevet af støtte til Ukraine og kan derfor ikke mærkes på det afrikanske kontinent, hvor støtten faldt sammenlignet med året før. 

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Ida Elmdal Thagesen

Selvom verdens bilaterale udviklingsbistand fra Danmark og andre donorlande samlet set er steget, så forholder det sig omvendt i Afrika. 

Her er bistanden nemlig faldet.

Det viser tal fra OECD, der mandag eftermiddag offentliggjorde den endelige opgørelse over tendenserne i udviklingsbistanden for 2022.

Det bekræfter dermed de tendenser, som blev fremlagt i april 2022.

"Bistanden steg til 211 milliarder dollar. Det er en stigning på 17 procent sammenlignet med 2021. Det er det højeste beløb nogensinde," sagde Yasmin Ahmad, som er chef for dataenheden i OECD's udviklingsdirektorat, da hun præsenterede resultaterne.

Bistanden kommer fra Danmark og en række andre donorlande. Den steg i 27 lande og faldt i 4 lande. Den største stigning drives af Polen, Estland, Tjekkiet, Litauen og Irland.

Yasmin Ahmad forklarede til præsentationen, at stigningen i bistanden er drevet af to ting: Støtte til Ukraine og udgifter til ukrainske flygtninge i egne lande.

Fakta

Den bilaterale bistand fra donorlandene steg til 211 milliarder dollar i 2022. Det er en stigning på 17 procent sammenlignet med 2021.

Den steg i 27 lande og faldt i 4 lande. Den største stigning drives af Polen, Estland, Tjekkiet, Litauen og Irland.

Tallet svarer til 0.37 procent af landenes samlede bni og lever derfor ikke op til FN’s målsætning om, at alle lande skal donere 0.7 procent af deres bni. Fire lande – Tyskland, Luxemburg, Norge og Sverige - levede op til målsætningen.

Kilde: OECD

Det ser anderledes ud på det afrikanske kontinent.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00