Endnu en departementschef stopper: Få overblik over alle udskiftningerne blandt landets topembedsmænd

14 ministerier har i løbet af den socialdemokratiske regeringsperiode fået ny departementschef. Se listen over alle rokaderne blandt topembedsmændene i dansk politik.

Udenrigsministeriet må inden længe sige farvel til Lars Gert Lose, Barbara Bertelsen har skiftet Justitsministeriet ud med Statsministeriet, og Per Okkels har forladt Sundhedsministeriet. Få overblik over alle de departementschefer, der har skiftet job siden valget i 2019.
Udenrigsministeriet må inden længe sige farvel til Lars Gert Lose, Barbara Bertelsen har skiftet Justitsministeriet ud med Statsministeriet, og Per Okkels har forladt Sundhedsministeriet. Få overblik over alle de departementschefer, der har skiftet job siden valget i 2019.Foto: Liselotte Sabroe/Lindsey Wasson/Reuters/Philip Davali/Ritzau Scanpix
Katrine Falk Lønstrup

Der har været gang i svingdørene til ministerierne og deres chefkontorer, siden Socialdemokratiet efter folketingsvalget i 2019 fandt sig til rette i regeringsbygningerne.

I løbet af regeringens snart to et halvt år lange levetid har knapt tre ud af fire ministerier således fået en ny embedsmand i spidsen.

Senest var det Udenrigsministeriet, hvor departementschefen gennem de seneste tre år, Lars Gert Lose, torsdag meddelte,  at han forlader Slotsholmen til fordel for et job i det private erhvervsliv.

Få overblikket over, hvilke ministerier der har fået nye departementschefer, siden den socialdemokratiske regering tiltrådte i juni 2019.

Udenrigsministeriet

Efter tre år som departementschef i Udenrigsministeriet fratræder Lars Gert Lose i slutningen af januar sin stilling til fordel for et job som chef for Global Public Affairs hos Copenhagen Infrastructure Partners.

Lars Gert Lose har været departementschef i Udenrigsministeriet siden januar 2019, hvor han vendte hjem fra posten som dansk ambassadør i USA. Lars Gert Lose har derudover blandt andet været ministersekretær for tidligere udenrigsminister Per Stig Møller, pressechef i Udenrigsministeriet og departementsråd i Statsministeriet. 

Børne- og Undervisningsministeriet

Pernille Rosenkrantz-Theil (S) skal for anden gang i sin ministertid finde en ny departementschef. Det står klart, efter Birgitte Hansen i november 2021 annoncerede, at hun fratræder sin stilling for i stedet at blive ny rigsrevisor.

Birgitte Hansen overtog i december 2019 departementschefstillingen i Børne- og Undervisningsministeriet efter Søren Hartmann Hede, som efter halvandet år som departementschef rykkede til Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune. Dengang kom Birgitte Hansen fra en stilling som direktør for Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) – en post, hun havde overtaget fra netop Søren Hartmann Hede året inden.

Det er endnu ikke blevet offentliggjort, hvem der overtager den ledige chefstol i Børne- og Undervisningsministeriet, men Altingets uddannelsesredaktør, Tyson W. Lyall, leverede i december fem bud på, hvem der kan ende på posten. Se dem her.

Udlændinge- og Integrationsministeriet

Pernille Breinholdt Mikkelsen tiltrådte 1. oktober som ny departementschef i Udlændinge- og integrationsministeriet. Hun kom fra en stilling som statsadvokat ved Rigsadvokaten og har bred erfaring fra centraladministrationen, blandt andet fra flere år som afdelingschef i Justitsministeriet. Derudover har hun flere års erfaring med udlændingeområdet fra det tidligere Integrationsministerium, hvor hun har været kontorchef for flere kontorer.

Posten som departementschef blev ledig, efter Christian Hesthaven trak sig for i stedet at blive ny kommunaldirektør i Rebild Kommune. Christian Hesthaven blev departementschef i 2018 og var inden da afdelingschef i ministeriet i en årrække.

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Morten Niels Jakobsen blev i januar 2021 udnævnt som ny departementschef i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, efter Miljø- og Fødevareministeriet var blevet opsplittet i to selvstændige ministerier. Han kom til ministeriet fra en stilling som styrelsesdirektør for Vurderingsstyrelsen og har tidligere været styrelsesdirektør for Spillemyndigheden.

Morten Niels Jakobsen har en lang karriere i Justitsministeriets koncern bag sig, blandt andet som statsadvokat for særlig økonomisk og international kriminalitet (SØIK) og som kontorchef i Justitsministeriets departement.

Den hidtidige departementschef i Miljø- og Fødevareministeriet Henrik Studsgaard fortsatte som øverste embedsmand i Miljøministeriet.

Sundhedsministeriet

Også i Sundhedsministeriet var der i januar 2021 udskiftning i toppen, da Svend Særkjær blev udnævnt til ny departementschef. Han kom til ministeriet fra en stilling som regionsdirektør i Region Hovedstaden og har tidligere været regionsdirektør i Region Nordjylland og afdelingschef i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.

Svend Særkjær afløste Per Okkels, der med sine ti år som øverste embedsmand i Sundhedsministeriet var en af de længstsiddende departementschefer. Okkels havde egentlig besluttet at gå på pension allerede i sommeren 2020, men på grund af coronapandemien fortsatte Okkels på posten indtil begyndelsen af 2021. Okkels kom til Sundhedsministeriet i 2011, mens Astrid Krag var sundhedsminister, og var inden da direktør i Danske Regioner.

Indenrigs- og Boligministeriet og Social- og Ældreministeriet

Slutningen af januar bød på endnu en rokade, da Jens Strunge Bonde blev ansat som ny departementschef i Social- og Ældreministeriet. Posten blev ledig efter en ministerrokade og ressortomlægning, som betød, at Social- og Indenrigsministeriet blev til Social- og Ældreministeriet - og at der samtidig blev oprettet nyt ministerium, nemlig Indenrigs- og Boligministeriet. 

Den siddende departementschef i Social- og Indenrigsministeriet, Sophus Garfiel, blev i den forbindelse departementschef i Indenrigs- og Boligministeriet - og dermed stod Social- og Ældreministeriet uden øverste embedsmand. 

Social- og Ældreministeriets nye departementschef, Jens Strunge Bonde, kom fra en stilling som kommitteret i Statsministeriet, hvor han havde været tovholder for regeringens nærhedsreform. Han har tidligere været departementchef i det daværende Børne- og Socialministerium under VLAK-regeringen, men fratrådte i 2019, da Socialdemokratiet vandt regeringsmagten. I den forbindelse valgte statsminister Mette Frederiksen nemlig at sammenlægge Børne- og Socialministeriet og Økonomi- og Indenrigsministeriet til en nyt Social- og Indenrigsministerium, som fik Sophus Garfiel som øverste embedsmand.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

1. januar 2021 tiltrådte Lars Frelle-Petersen som ny departementschef Klima-, Energi og Forsyningsministeriet, hvor han afløste Morten Bæk, som i stedet blev ny departementschef i Forsvarsministeriet. Lars Frelle-Petersen kom til Klimaministeriet fra en stilling som direktør i Dansk Industri, hvor han sad som ansvarlig for DI Digital.

Forsvarsministeriet

Forsvarsministeriet fik i september 2020 ny øverste embedsmand, da Morten Bæk afløste Thomas Ahrelkiel på posten. Morten Bæk kom til Forsvarsministeriet fra en stilling som departementschef i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, som han havde bestredet godt et år. Inden da var han direktør for Energistyrelsen.

Den afgående departementschef i Forsvarsministeriet, Thomas Ahrenkiel, skulle efter planen tiltræde som ny dansk ambassadør i Berlin i september 2020. Netop som han skulle været startet, blev han dog fritaget fra tjeneste efter en alvorlig kritik af Forsvarets Efterretningstjeneste, hvor han havde været chef fra 2010 til 2015 - en undersøgelse frikendte et år senere Ahrenkiel. Thomas Ahrenkiel fortsatte i stedet i en ny rolle i først Forsvarsministeriet og siden Udenrigsministeriet, inden han i november 2021 forlod Slotsholmen til fordel for et job som europæisk direktør for det internationale konsulent- og rådgivningsfirma Macro Advisory Partners ApS. 

Kulturministeriet

Dorte Nøhr Andersen måtte i gang med en omstilling fra klimapolitik til kulturpolitik, da hun i maj overtog stillingen som departementschef i Kulturministeriet. Den nyansatte departementschef kom således til Kulturministeriet fra en stilling som afdelingschef i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, hvor hun havde været ansat siden 2015.

Dorte Nøhr Andersen overtog posten som øverste embedsmand i Kulturministeriet fra Marie Hansen, der havde siddet på posten under de seneste fire regeringer, men nu i stedet fortsatte sin karriere som direktør i Folketinget. Marie Hansen var inden sin tid i Kulturministeriet direktør i Arbejdsmarkedsstyrelsen, afdelingschef i Beskæftigelsesministeriet og ministersekretær i Statsministeriet.

Justitsministeriet

Efter Barbara Bertelsen tog afsked med Justitsministeriet, blev Johan Kristian Legarth konstitueret i stillingen som ministeriets departementschef. Og det endte også med at blive Legarth, der blev udnævnt til ny departementschef. Johan Kristian Legarth kom fra en stilling som juridisk chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET) og har 18 års erfaring i Justitsministeriet. Han er uddannet cand.jur. fra Københavns Universitet.

Statsministeriet

Statsministeriet fik også ny departementschef, da statsminister Mette Frederiksen (S) i januar 2020 hentede sin tidligere departementschef i Justitsministeriet, Barbara Bertelsen, over til Statsministeriet. Barbara Bertelsen blev departementschef i Justitsministeriet i 2015 og sad dermed som øverste embedsmand i Justitsministeriet en del af den tid, Mette Frederiksen var justitsminister.

Barbara Bertelsen afløste Christian Kettel Thomsen, der havde været departementschef i Statsministeriet siden 2010, men nu i stedet blev indstillet af regeringen til at blive ny næstformand i den Europæiske Investeringsbank.

Beskæftigelsesministeriet

Søren Kryhlmand blev i marts 2020 ansat som ny departementschef i Beskæftigelsesministeriet, og han forlod dermed sin post som direktør i Arbejdstilsynet. Beskæftigelsesministeriet var dog ikke ukendt terræn, da Kryhlmand tidligere har haft stillinger som både afdelingschef og kontorchef i ministeriet.

Stillingen blev ledig, efter at den afgående chef, Jakob Jensen, fratrådte til fordel for et job som administrerende direktør hos Dansk Boldspil-Union (DBU). Jacob Jensen havde arbejdet i Beskæftigelsesministeriet siden 2012 og steg løbende i graderne, indtil han endte med at blive ansat som departementschef i januar 2017.

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Det blev en medarbejder fra egne rækker i form af Hanne Melgaard, der 1. januar 2020 indtog den ledige stilling som departementschef i Uddannelses- og Forskningsministeriet. Hanne Melgaard var indtil da direktør for ministeriets politiske afdeling og havde inden været både konsulent, kontorchef og afdelingsleder i ministeriet.

Hanne Meldgaard afløste Agnete Gersing, der i midten af november 2019 måtte tage afsked med Uddannelses-og Forskningsministeriet, da hun blev kommitteret i Finansministeriet. Dengang vurderede forsker i ledelse og organisation ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh over for Altinget, at rokaden ikke var sket på Gersings eget initiativ, men nærmere skulle ses som en fyring. 

Finansministeriet

Allerede umiddelbart efter folketingsvalget i 2019 valgte departementschef Martin Præstegaard at forlade Finansministeriet i fordel for en lederstilling som finansdirektør og viceadministrerende direktør i pensionskassen ATP. Præstegaard sad på posten som departementschef i fem år.

Han blev afløst af Peter Stensgaard Mørch, der kom fra en stilling som administrerende direktør i Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune. Posten som departementschef var dog heller ikke helt fremmed for Peter Stensgaard Mørch, der allerede som 37-årig blev ansat som øverste embedsmand i Beskæftigelsesministeriet, hvor Mette Frederiksen på daværende tidspunkt var beskæftigelsesminister. Inden da var han kontorchef i både Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Indenrigs- og Sundhedsministeriet og ikke mindst i Finansministeriet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Gert Lose

Chef, Global Public Affairs, Copenhagen Infrastructure Partners
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1997)

Barbara Bertelsen

Departementschef, Statsministeriet, statsrådssekretær
cand.jur. (Aarhus Uni. 1998)

Christian Kettel Thomsen

Nationalbankdirektør
cand.polit. (Københavns Uni. 1991)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024