Om  
Michael Lund
Tom Jensen

Endnu en stor journalist-pris til Berlingskes hvidvask-gravere

Journalisterne Eva Jung, Simon Bendtsen og Michael Lund fra Berlingske, der forleden vandt Cavling-prisen for deres serie om Danske Banks hvidvask, modtog i dag Den Berlingske Fonds Journalistpris.

Redaktionen

Prisen fra deres egen arbejdsgiver er på 100.000 kr. og gik for afdækning af hvidvask for milliarder i Danske Banks estiske afdeling.

Siden marts 2017, da de tre journalister fandt ud af, at der i en otteårig periode blev sendt 1.500.000.000.000 ofte mistænkelige kroner gennem cirka 10.000 konti i Danske Bank Estland, har deres artikler haft store konsekvenser med blandt andet flere topchefers afgang til følge.

Ansvarshavende chefredaktør Tom Jensen, Berlingske, roste deres artikler for at leve op til ansvaret over for både læsere, kilder, ofre og journalistikken i en atomiseret medieverden, hvor både politikeres og journalisters troværdighed ofte bliver kritiseret.

"Årets modtagere af Den Berlingske Fonds Journalistpris har gjort mere end de fleste for at afstive mediernes troværdighed. I har ikke fortjent denne pris, fordi jeres arbejde har væltet en bankdirektør og en bestyrelsesformand og afstedkommet sigtelser, lovændringer og halveret aktiekurser.

I fortjener denne pris, fordi det var, da I tog jeres ansvar som journalister alvorligt, at det kom for en dag, hvor stort problemet med hvidvask i Danske Banks estiske afdeling havde været. Forløbet er måske det stærkeste eksempel på, hvorfor det i et samfund er så afgørende at have en fri publicistisk og ansvarlig presse."

I sin takketale fortalte Michael Lund, at de tre prismodtagere er i gang med at skrive en bog om hvidvasksagen og i den forbindelse fortæller om, hvor lidt sagens vigtighed og omfang stod klart for dem den dag for to år siden, da de delte de første mails med hinanden.

"Jeg tør godt sige, at det er meget klart ud fra de mails, at vi ikke anede, hvad det var, vi kiggede på dengang. Vi anede ikke noget om hvidvask eller hvidvaskreglerne. Vi anede ikke noget om Danske Banks estiske filial. Vi anede ikke noget om Aserbajdsjan, og jeg tror, jeg kom til at kalde Moldova for Moldavien, som vist kun er et land i Tintin."

Prisen er blevet uddelt siden 1989 og gives til en journalist/journalister, der har udrettet "noget ekstraordinært gennem journalistikken". Sidste år gik den til Altingets stifter og ejer, Rasmus Nielsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Lund

Chef for gravegruppen, Berlingske
journalist (Roskilde Uni. 2004)

Tom Jensen

Ansv. chefredaktør, Berlingske
journalist (DJH 1990)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024