Enhedslisten åbner for kvoter på landbrugsdyr: Vil have garanti for klimareduktioner

Et bindende mål om en halvering af den animalske produktion skal være motoren i landbrugets grønne omstilling, mener Enhedslisten. Partiet vil bruge ”forskellige håndtag” for at realisere målet.

Den animalske produktion i landbruget optager aktuelt cirka 40 procent af det danske landareal.
Den animalske produktion i landbruget optager aktuelt cirka 40 procent af det danske landareal.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Sidste års brede klimaaftale for landbruget er ikke konkret nok.

For mange af drivhusgasreduktionerne afhænger af fremtidige teknologier, og derfor bør der sættes et reduktionsmål for den animalske produktion.

Der er sikkert et potentiale i både fodersammensætning og pyrolyse, men det er stadig usikkert, hvor stort det er. Det kan vi ikke basere klimapolitikken på.

Peder Hvelplund (EL)
Ordfører for grøn omstilling

Det mener Enhedslisten, der i et nyt klimaudspil foreslår at halvere antallet af landbrugsdyr frem mod 2030.

Ifølge partiet vil det spare klimaet for 3,1 millioner ton drivhusgasser i 2030.

”Vi ser det som en bunden opgave at levere de nødvendige reduktioner, og det er ikke tilstrækkeligt, at vi i øjeblikket primært anviser usikre teknologier som vejen frem,” siger ordfører for grøn omstilling Peder Hvelplund (EL).

Landbrugsaftalen viser ifølge regeringen vejen til i alt 7,4 millioner ton drivhusgasreduktioner frem mod 2030. Fem millioner ton af reduktionerne findes i det såkaldte ”udviklingsspor”, der afhænger af teknologier, som endnu ikke er realiseret i praksis.

Og det er altså ikke godt nok, mener Enhedslisten, der vil reducere husdyrbestanden, som da også udgør en markant del af landbrugets klimaudledninger.

Altinget har sat partiet i stævne for at få svar på hvordan.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00