Balancen mellem rød og grøn er bøvlet for Enhedslisten: "Vi skal sige, at den grønne omstilling skal finansieres af dem, der har mest"

Enhedslistens dårlige valgresultat skyldes blandt andet en skæv balance mellem det røde og det grønne, mener en række partimedlemmer på weekendens årsmøde. Arbejderprofilen skal styrkes, men det er endnu uklart, hvem der skal være det nye ansigt på den.

Det bør være muligt for Enhedslisten at sige i samme sætning, at samfundet skal omstilles i en grønnere retning, og at det skal finansieres af dem, der har mest, mener EL-nestor Søren Søndergaard (EL).&nbsp;<br>
Det bør være muligt for Enhedslisten at sige i samme sætning, at samfundet skal omstilles i en grønnere retning, og at det skal finansieres af dem, der har mest, mener EL-nestor Søren Søndergaard (EL). 
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Andreas ArpFrederik Gjersen HansenHjalte T. H. Kragesteen

Rød eller grøn? I Enhedslisten udelukker det ene ikke det andet, men det har måske ikke været tydeligt nok for danskerne.

Det er i hvert fald en både reel og velbegrundet bekymring for fremtiden, at partiet risikerer at skubbe arbejdervælgere fra sig, hvis de grønne hensyn kommer til at fremstå vigtigere end de røde.

Vi skal sørge for at vise folk, at den største pris for omstillingen af vores samfund ikke skal betales af de mest udsatte og dem, der har mindst.

Mai Villadsen (EL)
Politisk ordfører

Sådan lyder analysen fra flere af partiets fremtrædende profiler, der i weekenden har været samlet med baglandet til årsmøde i Valby.

"Den grønne dagsorden er en de vigtigste i Enhedslisten, og det skal den også blive ved med at være. Men det er klart, at vi skal sørge for at vise folk, at den største pris for omstillingen af vores samfund ikke skal betales af de mest udsatte og dem, der har mindst," siger politisk ordfører Mai Villadsen.

Samme toner lyder fra folketings- og hovedbestyrelsesmedlem Pelle Dragsted. Den grønne omstilling må ikke blive "et frelst middelklasse-projekt", pointerer han. 

"Hvis almindelige lønmodtagere oplever, at de skal holde op med at spise hakkebøf eller aldrig må tage på ferie med familien, mens overklassen flyver videre på 1. klasse, og Aalborg Portland og industrilandbruget kan slippe for at betale for udledningerne, risikerer vi at tabe opbakningen til den grønne omstilling," siger Dragsted. 

Læs også

Ikke antal landmænd, der skulle halveres

Debatten udspringer af det skuffende resultat ved efterårets folketingsvalg, som forud for årsmødet har fået ungdomspartiets forperson til at sende en "venlig opsang" til moderpartiet.

Enhedslisten fik partiets dårligste folketingsvalg i 15 år med blot 5,2 procent af stemmerne, og tilbagegangen var størst i områderne uden for de store byer.

Det skyldtes et for snævert fokus på den grønne dagsorden, mener Rød-Grøn Ungdoms Frederik Dahler. 

Og det giver flere af partiets medlemmer ham ret i.

Det bliver under årsmødet tydeligt, da hovedbestyrelsesmedlem Mette Bloch-Hansen lørdag indtager talerstolen i Hafnia-hallen. Foran hundredevis af delegerede lader hun forstå, at Enhedslisten i valgkampen har haft svært ved at balancere mellem det røde og grønne ben.

Der er en frygt blandt mange af fagforeningens medlemmer for, at klimakampen vil betyde tab af arbejdspladser. Den diskussion må vi tage, og der har vi ikke været stærke nok.

Christian Juhl (EL)
Tidligere folketingsmedlem

Talerne på årsmødet har halvandet minut til at tale i, og Mette Bloch-Hansen har som mange andre ikke held med at færdiggøre sin pointe inden for tidsfristen. 

Men Altinget har en mikrofon med, som forbliver tændt.

"Det kom måske til at lyde, som om vi vil trampe endnu mere på dem, der har mindst i det her samfund. I stedet for at fokusere på alle de muligheder, som også konkret er i forhold til andre beskæftigelsesmuligheder," siger hun og fortsætter:

"Vi fik ikke anskueliggjort, at det ikke var antallet af slagterimedarbejderne og landmændene, der skulle halveres, men at det var produktionen af kød, der skulle ned, og at der var job at tage i planteproduktionen."

Altinget fanger også Enhedslisten-veteranen Christian Juhl, efter han har været på talerstolen for at kritisere hovedbestyrelsen for ikke at have styr på økonomien.

Mens den politiske balance mellem det røde og grønne kan debatteres, er der nemlig langt mindre tvivl, når man ser på det seneste regnskab: Her er partiet entydigt rødt.

Christian Juhl er enig i opsangen fra ungdomspartiet. 

"Der er en frygt blandt mange af fagforeningens medlemmer for, at klimakampen vil betyde tab af arbejdspladser. Den diskussion må vi tage, og der har vi ikke været stærke nok. Det skal vi gøre meget bedre," siger han.

Læs også

Bør kunne sige i én sætning

Mai Villadsen og Pelle Dragsted kalder kritikken henholdsvis "meget vigtig" og "et fuldstændig relevant indspark" i debatten om partiets identitet. 

De noterer sig dog også begge to, at debatten ikke bunder i en politisk uenighed – men snarere i en utilfredshed med vægtningen af og kommunikationen om de politiske forslag. 

"Hvis man vil gennemføre en grøn omstilling, rammer det skævt, hvis ikke vi politisk kompenserer for det. Derfor er det også helt afgørende, at det ikke bliver en balance mellem det røde og grønne, men at perspektiverne integreres, fordi de hænger sammen," siger Pelle Dragsted og fortsætter:

"Det fremgår også af vores klimaplan fra 2019, hvor der netop lægges vægt på, at omstillingen skal være socialt retfærdig."

Altingets udsendte møder også en af partiets nestorer, Søren Søndergaard, som gerne kalder hensynet mellem det røde og grønne for en balance og desuden medgiver, at den kan være svær at ramme.

"Men der er heller ikke grund til at gøre den sværere end højst nødvendigt. Vi skal simpelthen være i stand til i samme sætning at sige, at den grønne omstilling skal finansieres af dem, der har mest i det her samfund," siger han.

Læs også

Klar favorit til partilederpost

Hvem der skal kunne levere den sætning og være det rød-grønne partis ansigt i partilederdebatterne, når Mai Villadsen snart giver stafetten videre, synes ingen dog at ville komme med bud på for tændte mikrofoner.

Med weekendens årsmøde er Villadsen faldet for partiets rotationsprincip og dermed ikke længere blandt folketingskandidaterne. Den politiske ordfører skal desuden have en afløser til efteråret, når hun går på barsel.

Selv glider hun også af på spørgsmålet om, hvornår skiftet skal laves, og hvem den næste frontfigur bør være. 

"Det er noget, jeg kommer til at drøfte med folketingsgruppen, men der er ingen tvivl om, at der er rigtig mange gode folketingsmedlemmer i Enhedslisten," siger Mai Villadsen.

Spørger man baglandet for slukkede mikrofoner, synes Pelle Dragsted dog at være den helt store favorit til posten. 

Nøjagtig ligesom Villadsen vil han dog ikke bidrage til spekulationerne.

"Det er en diskussion, vi tager i folketingsgruppen", siger Dragsted.

Svaret er det helt samme på spørgsmålet om, hvorvidt han selv har ambitioner om at blive politisk ordfører.

"Men uanset hvem vi vælger, skal vores frontfigur formå at integrere vores ambitiøse, radikale klimapolitik med en meget stærk social samvittighed," siger folketingsmedlemmet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling, Aarhus Universitet 2016

Christian Juhl

Fhv. MF (EL) 2011-22
lærer (Læreruddannelsen i Silkeborg 1979)

0:000:00