Enhedslisten er klar til kamp

ÅRSMØDETALE: Det var et parti i topform, der var samlet til årsmøde på Nørrebro i weekenden. Enhedslisten er klar til kamp - kamp for en ny regering og for maksimal politisk indflydelse.
Johanne Schmidt-Nielsen talte dunder mod de Radikale på sin tale til Enhedslistens årsmøde.
Johanne Schmidt-Nielsen talte dunder mod de Radikale på sin tale til Enhedslistens årsmøde.Foto: Signe Mie Jensen/Altinget.dk
Anne BurlundPeter Baggesgaard HansenHjalte T. H. Kragesteen
NØRREBRO: Solen skinnede på de delegerede til Enhedslistens årsmøde i mere end en forstand. Medlemstallet er eksploderet, og i flere meningsmålinger står partiet til en historisk fordobling af sine mandater i Folketinget.

Det var altså en forsamling i højt humør, der mødte politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen, da hun trådte op på talerstolen i Korsgadehallen på Nørrebro i hjertet af København - Enhedslistens højborg.

Fra talerstolen gjorde den politiske ordfører det lynende klart, at partiet er klar til kamp. Ikke bare kamp for en ny regering, men for et rent rødt flertal:

"Hvis vi skal gøre op med ti års borgerlig hetz imod de arbejdsløse og de nedslidte. Hvis vi skal gøre op med ti års borgerlig økonomisk politik, hvor man har delt gaver ud til dem, der har mest i forvejen og sendt regningen til dem, der har allermindst. Så er det ikke nok at få et nyt politisk flertal. Så skal vi have et rødt flertal bestående af Socialdemokraterne, SF og et stærkt Enhedslisten," slog Johanne Schmidt-Nielsen fast til stor jubel blandt de forsamlede i salen.

Lussinger til Radikale
Mens Villy Søvndal på SF's landsmøde sidste weekend gik til angreb på Dansk Folkeparti, rettede Johanne Schmidt-Nielsen skytset mod Radikale, der for nyligt indgik aftale med regeringen og Dansk Folkeparti om tilbagetrækningsreformen.

I Enhedslisten siger vi helt klart: Vi kommer aldrig nogensinde til at lægge stemmer til en forringelse af efterlønnen.

Johanne Schmidt-Nielsen (EL)
Politisk ordfører

"Margrethe Vestager har vist, at det er så vigtigt for hende at afskaffe efterlønnen, at hun er villig til at gamble med et nyt flertal. At hun er villig til at gamble med en ny udlændingepolitik, en ny socialpolitik, en ny uddannelsespolitik, en ny klimapolitik," sagde Johanne Schmidt-Nielsen og fortsatte:

"I Enhedslisten siger vi helt klart: Vi kommer aldrig nogensinde til at lægge stemmer til en forringelse af efterlønnen," slog Johanne Schmidt-Nielsen fast til store klapsalver og hujen fra salen.

Ønske om indflydelse
Indtil for få år siden var Enhedslistens ufravigelse mantra, at partiet stemte for enhver forbedring og imod enhver forringelse. Et princip, der blev opblødt på sidste årsmøde til fordel for ønsket om mere politisk indflydelse på en kommende rød regering. Og den nye mere kompromissøgende kurs har smittet af på meningsmålingerne:

"Fremgangen er også et resultat af, at vi har turdet udvikle vores parti. Vi har turdet stillet spørgsmålstegn ved "plejer". Vi har skudt myter ned, og vi har understreget, at vi ikke bare er sådan nogle, der befinder sig højt oppe i nogle utopiske luftlag, og som kun vil lege med os selv. Nej. Vi er et parti, der kommer med konkrete forslag, der kan gennemføres her og nu - vi er et parti, der vil indflydelsen," sagde Johanne Schmidt-Nielsen.

Og indflydelse ønsker Enhedslisten i høj grad på en kommende rød regerings politik. Og Johanne Schmidt-Nielsen understregede fra talerstolen, at Enhedslisten betragter S-SF's 2020-plan som et forhandlingsoplæg:

"Vi er ikke urimelige, og vi tror ikke, vi skal bestemme alting. Men vi vil kræve indflydelse for vores mandater. Det skal ske fra dag ét. Og det gælder samtlige politiske områder. Også den økonomiske politik," sagde Johanne Schmidt-Nielsen.

Arbejdsløses forhold skal forbedres
Men også de arbejdsløses forhold ligger Enhedslisten på sinde og vil blive en af partiets mærkesager frem mod et valg:

"Det er hjerteblod for Enhedslisten at gøre op med den uforskammede måde, man behandler arbejdsløse, folk på sygedagpenge og andre, der uforskyldt er havnet uden for arbejdsmarkedet på. De har år efter år oplevet, at deres indkomst blev udhulet. I dag er arbejdsløshed for skræmmende mange mennesker lig med økonomisk fallit. Den udvikling skal vi have vendt."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johanne Schmidt-Nielsen

Generalsekretær, Red Barnet
ba.scient.soc. (Roskilde Uni 2007)

0:000:00