Enhedslisten fortsætter kampen mod karakterbonusser

KARAKTERER: Unge, som starter tidligt på en videregående uddannelse, skal ikke længere kunne gange deres karaktergennemsnit op, mener Enhedslisten. Partiet ønsker derfor bonusordningen ved tidlig studiestart afskaffet. Det kan være fornuftigt, mener ekspert. Men hverken S eller K støtter forslaget.
Anne JustesenPer Bang Thomsen

Det er ikke entydigt en fordel at få studerende til at begynde hurtigere. Der er en risiko for, man presser studerende til at begynde før, de er afklarede om, hvad de egentlig vil.

Lars Ulriksen
Lektor ved Institut for Naturfagenes Didaktik, Københavns Universitet

Enhedslistens ideologiske kamp mod karakterbonusordningerne på ungdomsuddannelserne fortsætter. I sidste uge var det den såkaldte Bonus A-ordning, der stod for skud. Nu er det bonusordningen ved tidlig studiestart, der ifølge venstrefløjspartiet skal skrottes.

Som det er i dag, kan unge nemlig gange deres karaktergennemsnit med 1,08, hvis de begynder på en videregående uddannelse mindre end to år efter, de har fået eksamensbeviset fra ungdomsuddannelsen i hånden.

Men gangereglen er med til at jage de unge igennem uddannelsessystemet og skævvride adgangskravene til de videregående uddannelser, siger uddannelsesordfører Rosa Lund.

”De unge bliver presset til at tage et hurtigt uddannelsesvalg. Det betyder, at vi ser flere omvalg og et større frafald, fordi mange unge ikke er klar til at tage den beslutning så hurtigt. Vi får kun flere igennem uddannelsessystemet, hvis de unge får tid til at tænke sig grundigt om og får den nødvendige vejledning,” siger Rosa Lund, som nu har fremsat et nyt beslutningsforslag.

”Derudover det med til at holde adgangskravene kunstigt i vejret. Det betyder, at dem, der har et lavt karaktergennemsnit, får svært ved at komme ind på drømmeuddannelsen. Det, synes jeg, er en meget uheldig udvikling,” siger Rosa Lund.

Pisk forklædt som gulerod
Lars Ulriksen, lektor ved Institut for Naturfagenes Didaktik, Københavns Universitet, står bag en ny undersøgelse om frafald blandt tekniske og naturvidenskabelige studerende. Han mener, der er en del fornuft i Enhedslistens forslag:

”Det er ikke entydigt en fordel at få studerende til at begynde hurtigere. Der er en risiko for, man presser studerende til at begynde før, de er afklarede om, hvad de egentlig vil. Analyserne viser, at der er større risiko for at falde fra, hvis man starter tidligt. Det varierer dog fra uddannelse til uddannelse, og nogle steder er det skidt at vente mere end to år,” siger Lars Ulriksen.

Han mener dog ikke, man nødvendigvis skal afskaffe ordningen, men den bør under alle omstændigheder ikke strammes:

”Man bør ikke stramme ordningen yderligere. Incitament-ordninger som denne er en pisk forklædt som gulerod i systemet. Det kan forstyrre arbejdsprocessen og vejledningsforløbet for den studerende,” siger han. 

S: Bonusordningen skal bevares
Men Socialdemokratiets børne- og undervisningsordfører Troels Ravn støtter ikke Enhedslistens forslag:

Fakta

Bonus for tidlig studiestart (fra Bekendtgørelsen)

§ 18. En ansøger med en adgangsgivende eksamen, jf. § 3, stk. 1, nr. 1-5, der er afsluttet op til 2 år før ansøgningsåret, jf. dog stk. 3, får justeret sit eksamensgennemsnit, jf. stk. 2, hvis det skal anvendes som udvælgelseskriterium, jf. § 17. Tidspunktet for afslutning af den adgangsgivende eksamen er datoen for udstedelsen af eksamensbeviset.

Stk. 2. Justeringen af eksamensgennemsnittet foretages ved at multiplicere det opnåede eksamensgennemsnit, jf. § 36, med 1,08. Gennemsnittet beregnes med én decimal.



Kilde: Bekendtgørelse om adgang til bacheloruddannelser ved universiteterne

"Vi mener fortsat, det er en god ide at stimulere unge mennesker til at tage en uddannelse. Det handler om at få dem til at tage en uddannelse, så de kan komme i gang på arbejdsmarkedet," siger han.

Troels Ravn har forståelse for, at nogle unge har brug for et sabbatår, men han mener ikke, det betyder, at man skal afskaffe bonusordningen:

"Nogle kan godt have brug for et sabbatår og lidt modenhed. Men holder man en for lang pause mellem en ungdomsuddannelse og videregående uddannelse, er man også mere frafaldstruet. Mange har godt af at komme i gang og blive færdige. Så det trækker i begge retninger. Men derfor synes jeg stadig, det er udemærket at belønne dem, som kommer hurtigt i gang," siger han.

Heller ikke De Konservative støtter Enhedslistens forslag:

"Jeg synes, det er en god ide, at man belønner de studerende, der både kan og vil. Det skal vi blive ved med," siger uddannelsesordfører Mai Henriksen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Ravn

Fhv. MF (S) og byrådsmedlem, Vejen
lærer (Ribe Statsseminarium 1985)

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)

Rosa Lund

MF (EL)
cand.soc. i jura (Københavns Uni.)

0:000:00