Enhedslisten kalder aftale om partistøtte for studehandel

STØTTE: Et bredt flertal i Folketinget har lavet en aftale om at øge partistøtten med 40 procent. Men den aftale får hård kritik af Enhedslisten. Venstre afviser påstanden om studehandel.

Foto: Simon Læssøe/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Det er en studehandel, når Christiansborg er værst.

Sådan siger Enhedslisten om den nye aftale om partistøtte, som et bredt flertal af Folketingets partier står bag.

”Det er et rigtig godt eksempel på en christianborgsk studehandel,” siger Pelle Dragsted, der er Enhedslistens finansordfører.

Et flertal bestående af alle Folketingets partier med undtagelse af Enhedslisten og Dansk Folkeparti indgik lørdag en aftale om at øge den offentlige støtte til Folketingets partier med 40 procent, hvilket svarer til 52 millioner kroner. Pengene skal gå til partiernes ansættelser af sekretærer, ekspertbistand og lignende.

Aftalen indebærer derudover, at små partier med under 10 mandater kan hive suppleanter ind, hvis de får en minister. Et problem, der er blevet aktuelt, efter Konservative er indtrådt i en ny trekløverregering.

Det er netop sammenhængen mellem de to ting i aftalen, der får Pelle Dragsted til at bruge ordet studehandel. Han mener, at Konservatives problem er fair, og det var Enhedslisten villig til at finde en løsning på.

”Men så ser de gamle, store magtpartier Venstre og Socialdemokraterne deres snit til at lave en aftale, hvor de beriger sig selv med et stort beløb som en slags byttehandel for at støtte de små partiers mulighed for indkalde suppleanter, når de får en ministerpost,” siger han.

Andre måder at styrke partierne
Pelle Dragsted er ikke endegyldigt afvisende over for at styrke Folketingets partier økonomisk. Men han havde gerne set, at det eksempelvis i stedet var sket ved at styrke Folketingets økonomiske sekretariat.

”Vi vil gerne styrke Folketingets understøttelse af partierne med et egentligt økonomisk sekretariat, hvor vi for eksempel kan få lavet kørsler af vores politiske forslag, ligesom dem Finansministeriet kan lave. Så er det ikke bare de enkelte partier, der bliver styrket, men i stedet Folketinget som institution,” siger Pelle Dragsted.

Enhedslisten er også villige til at kigge på en højere offentlig partistøtte. Men så skal partierne samtidig se nærmere på reglerne for privat partistøtte.

”Det ville vi ud fra et demokratisk synspunkt være åbne overfor, men det skal ske i en åben og grundig debat og ikke en mørk aften på Christiansborg,” siger Pelle Dragsted.

Venstre: Det er ingen studehandel
Venstres og Socialdemokraternes gruppeformænd, Søren Gade (V) og Henrik Sass Larsen (S), forsvarer ifølge TV 2 beslutningen om at hæve partistøtten. Det er ifølge gruppeformændene nødvendigt, hvis partier skal løse deres arbejdsopgaver.

”Jeg har ikke nogen illusion om, at jeg kan forklare det, så folk synes, at det er en god idé. Men det er bare sådan, at demokrati koster penge,” siger gruppeformand Søren Gade ifølge TV 2.

Over for Altinget afviser Søren Gade i en sms Pelle Dragsteds kritik om, at der er tale om en studehandel. Han tilføjer, at Enhedslisten har været orienteret om processen hele vejen.

Derudover understreger han, at det er vigtigt at nævne, at der skal søges om pengene, og det står de enkelte partier frit for at lade være med at søge.

Aftalen træder i kraft 1. januar 2017.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling, Aarhus Universitet 2016

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

0:000:00