Enhedslisten kalder Dan Jørgensen i samråd om Viking Link

SAMRÅD: Energiminister Dan Jørgensen (S) skal i samråd om Viking Link, der skal forbinde Storbritannien og Danmark med elkabler. Enhedslisten kræver Viking Link-projektet sat på standby.

Dan Jørgensen overtager den varme samrådsstol fra Lars Christian Lilleholt, der efter fire år ikke længere er minister.
Dan Jørgensen overtager den varme samrådsstol fra Lars Christian Lilleholt, der efter fire år ikke længere er minister.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Jeppe Sahlholdt

Den nyvalgte klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) skal hurtigt i arbejdstøjet, når han vender tilbage fra sommerferie.

Han skal nemlig give svar på, om det storstilede energiprojekt Viking Link til 11 milliarder kroner skal fortsætte som hidtil, så det i 2022 med et 770 kilometer kabel skal forbinde Storbritannien og Danmark med strøm.

Det står klart, efter at Enhedslisten har indkaldt ministeren i samråd. Partiet mener, at Viking Links økonomi er dårligere end først antaget.

”Vi har brug for at revurdere mulighederne for at anvende overskydende strøm i den danske energiforsyning i stedet for at eksportere strøm,” siger Enhedslistens energiordfører, Søren Egge Rasmussen, i en pressemeddelelse.

Fakta
Verdens længste søkabel
Viking Link er planlagt til at åbne i år 2022. Den i alt 770 kilometer lange el-forbindelse skal give en mere effektiv udnyttelse af vedvarende energi, adgang til bæredygtig energiforsyning, samt en øget forsyningssikkerhed.

Kablet skal strække sig mellem det sydlige Jylland og Lincolnshire i England. Projektet er en del af EU's indre energimarked, der er med til at sikre, at energi kan flyde frit mellem medlemslandene.

Kilde: energinet.dk

Han henviser til forståelsespapiret fra regeringsforhandlingerne, hvor der er beskrevet planer om en fælles strategi for markant at udbygge og udnytte havvindpotentialet.

”Men disse nye havvindmøller er overhovedet ikke planlagt ud fra Viking Link. Derfor bør Viking Link sættes på standby, indtil fremtidens havvindmølleudbygning er nøjere planlagt,” siger Søren Egge Rasmussen.

Samrådet sker på baggrund af et aflyst samråd med forhenværende energiminister Lars Christian Lilleholt (V), der skulle være afholdt den 7. maj, men blev aflyst på grund af valget.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra Dan Jørgensen, da han er på sommerferie.

Dokumentation

Her er spørgsmålene til ministeren:

Enhedslisten genfremsætter spørgsmål fra samråd planlagt til 7 maj 2019 om Viking Link:

- Vil ministeren pålægge Energinet og/eller Energistyrelsen at gennemføre en ny samfundsøkonomisk analyse baseret på Entso-e’s nyeste tal og forudsætninger, og hvor der også indgår den forventede anvendelse af VE-strøm til varme og elbiler, hvor ligeledes potentialet for brug af VE-strøm til elektrolyse indgår, samt under hensyn til det voksende elforbrug for de datacentre, som kan forventes etableret i Danmark?

- Vil ministeren forklare, hvilken eller hvilke myndigheder der har ansvaret for at vurdere, om brug af 11 milliarder kroner af skatteborgernes og virksomhedernes penge er bedst brugt på nye transmissionsledninger eller på øget integrering af elektricitet i samfundet, for eksempel varmepumper m.m., og mener ministeren ikke, at vi har et problem ved, at et statsligt selskab som Energinet selv kan opkræve penge fra borgerne og virksomheder, hvor de ikke anvendes ud fra, hvad der er samfundsøkonomisk bedst, men alene kan bruges til transmissionsprojekter, fordi det er det eneste, Energinet må bruge penge på, og at vi dermed har en ”systemfejl” i brugen af borgernes og virksomhedernes midler i udbygningen af det danske energisystem?

Forud for samrådet skal ministeren svare på to spørgsmål som, vedrører økonomi og ekspropriation:

- Vil ministeren give en juridisk vurdering af, om ekspropriationsbestemmelsen i grundlovens § 73 med hensyn til, ”hvor almenvellet kræver det”, er opfyldt, hvis anlægget af Viking Link inklusive forbindelsen fra Holstebro til den tyske grænse medfører et underskud på 7-10 milliarder kroner, som danske elforbrugere skal betale?

- Ministeren angiver i besvarelser om Viking Link-projektet, jf. bl.a. EFK alm. del – svar på spm. 304, at der vil være et samlet samfundsøkonomisk overskud på mellem 2,9 og 4,7 milliarder kroner a) Hvor stor en del af dette overskud kommer fra øgede betalinger fra danske elforbrugere? b) Hvis der vil være et samlet samfundsøkonomisk overskud på mellem 2,9 og 4,7 milliarder kroner i hele Viking Link-projektets levetid, hvad er da den årlige forrentning af investeringen på 11 milliarder kroner?


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Søren Egge Rasmussen

MF (EL)
Tømrer (Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning 1990), økologisk landmand (Den Økologiske Landbrugsskole 2002)

0:000:00