Enhedslisten kræver ny definition af voldtægt

TV: Enhedslisten stiller torsdag forslag om at skærpe kravet om samtykke ved sex, ellers er det voldtægt. I dag går gerningspersoner for ofte fri, lyder det fra Enhedslistens retsordfører, Rune Lund. Se interviewet her. 

Alle skal kunne danse, feste og agere, som de har lyst til, uden at blive beskyldt for at have et medansvar for at være blevet voldtaget.

Sådan lyder det i et beslutningsforslag, som fremsættes i Folketinget torsdag af Enhedslisten, der ønsker at gøre op med den måde, domstolene definerer voldtægt på i dag.

Partiet foreslår, at lovgivningen bliver ændret, så man kun kan antage, at et andet menneske ønsker sex, hvis vedkommende indikerer, at det er tilfældet.

"Vi synes, det er vigtigt, at der i straffeloven står meget tydeligt, at sex uden samtykke er voldtægt," lyder det fra Rune Lund, retsordfører for Enhedslisten.

En sådan ændring af loven vil ifølge partiet stoppe diskussioner om, hvorvidt offeret selv har et medansvar for voldtægten.

"Den måde lovgivningen er lavet på i dag, der skal offeret ofte ind og bevise, at man har sagt nej, eller at der øvet aktiv modstand," siger Rune Lund. 

Mens Socialdemokratiet, SF og Radikale bakker op om forslaget, afviser de andre folketingspartier at stemme ja. 

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) pegede blandt andet i førstebehandlingen af forslaget på, at det er svært at løfte bevisbyrden i voldtægtssager i forhold til at bevise, om der har været samtykke.

Rune Lund anerkender, at det selv med en ny samtykkebaseret lovgivning vil være svært at løfte bevisbyrden, men det kan blive lettere i nogen situationer.

"De sager hvor vi ser, at folk er blevet udsat for voldtægt, imens de har været langt væk og bevidstløse, der vil der ikke være tvivl om, at der ikke er givet et samtykke," siger Enhedslistens retsordfører. 

Se hele interviewet ovenfor. 

 

Dokumentation

Forslag til folketingsbeslutning
Folketinget pålægger regeringen i indeværende folketingsår at fremsætte et lovforslag, der ændrer den gældende voldtægtsbestemmelse i straffeloven til fremadrettet at være baseret på samtykke.

Forslagstillere: Rune Lund (EL) og Pernille Skipper (EL)

Kilde: ft.dk


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rune Lund

Fhv. MF (EL)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00