Enhedslisten fik ørerne i makulatoren ved fondsdebat på Folkemødet

FONDSDEBAT: Enhedslistens nye fondsudspil fik ikke meget medløb, da et panel på Folkemødet diskuterede fondes rolle i samfundet. Rune Lund (EL) kunne dog gå derfra med opbakning til tankerne om at genindføre et fondsregister.

”Dem, der styrer fondene, er den ene procent – toppen af samfundet, som i forvejen bestemmer rigtig meget. Det, synes vi, er et stort problem i et demokrati,” sagde Rund Lund (EL) ved fondsdebatten på Folkemødet lørdag. 
”Dem, der styrer fondene, er den ene procent – toppen af samfundet, som i forvejen bestemmer rigtig meget. Det, synes vi, er et stort problem i et demokrati,” sagde Rund Lund (EL) ved fondsdebatten på Folkemødet lørdag. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

”Har vi en makulator?”

Enhedslistens nye fondsudspil fandt ingen nåde for moderator Michael Jeppesens skarpe tunge, da et panel lørdag morgen diskuterede fondes rolle i samfundet på Grønbechs Hotel i Allinge.  

Udspillet skal øge fondenes uddelinger og deres skattebetaling. Men moderatoren undrede sig højlydt over, at måden, Enhedslisten vil nå sit mål, er at genindføre et fondsregister, give lidt penge til mere kontrol med fondene og lægge renter på de penge, fondene hensætter til senere uddelinger.

”Var det virkelig det mest radikale, I kunne komme op med?” lød hans spørgsmål.  

Og det var det. For nu, i hvert fald. For Enhedslisten planlægger flere udspil, i takt med at partiet får gravet sig dybere ned i området, fortalte finansordfører Rune Lund.

”Det her er et meget forsigtigt og moderat forslag. Men der kommer mere,” sagde Rune Lund.

Enhedslisten er bekymret over, at erhvervsfondenes formuer over de seneste ti år, ifølge tal fra Skatteministeriet, er steget med næsten 200 milliarder kroner til 431 milliarder ved udgangen af 2016. I samme periode har skattebetalingen i gennemsnit udgjort omkring 140 millioner kroner årligt.

”Der er nogle fonde, som har nogle meget lempelige skatteregler, der medfører, at de ophober en stor formue. Det giver dem en stor politisk magt, som er finansieret via fradrag, der er betalt af almindelige mennesker,” sagde Rune Lund og tilføjede:

”Dem, der styrer fondene, er den ene procent – toppen af samfundet, som i forvejen bestemmer rigtig meget. Det, synes vi, er et stort problem i et demokrati.”

En fortænkt diskussion
Enhedslistens argumentation faldt helt på stengrund hos panelets anden politiker, den radikale Marianne Jelved. Hun understregede, at hun gerne lytter til gode ideer – også Enhedslistens, men denne diskussion er fortænkt, sagde hun.

”Runes sang handler om Enhedslistens generelle politik, om at alle skal bestemme på en gang. Rune, på en eller anden måde vil du ikke acceptere, at nogle laver et overskud, som de bruger på en bestemt måde inden for lovgivningen” sagde Marianne Jelved og tilføjede:

”Vi kan godt diskutere reglerne. Men at snakke om den ene procent er fortænkt. Der er fan'me mange ’én procent’, der bestemmer ude i samfundet.”

Ja tak til fondsregister
På et enkelt punkt fik Rune Lund dog opbakning til tankerne i Enhedslistens udspil. Partiet ønsker at få større overblik over fondes ejerstrukturer og økonomi. Og derfor vil partiet have genindført det fondsregister, der blev afskaffet i 1991.

Og den tanke bakkede direktøren for Bikubenfonden, Søren Kaare-Andersen, op.

”Jeg tror, alle fonde vil sige: ’Yes, vi vil gerne have et fondsregister. Hellere end gerne’,” sagde Søren Kaare-Andersen.

Derimod købte han ikke Enhedslistens argumentation om, at registret skal bidrage til at skabe en åbenhed, der gør det lettere at få kløerne i fonde, der spekulerer i skat.

”Når der er 14.000 fonde i samfundet, kan der godt være et broddent kar. Tager vi de store fonde – dem, der tegner fondsverdenen – så er der ikke nogen af dem, der jonglerer rundt med skat,” sagde Søren Kaare-Andersen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marianne Jelved

Fhv. økonomiminister, kultur- og kirkeminister, MF 1987-22 og politisk leder (R), fhv. viceborgmester i Gundsø 1982-85
lærer (Hellerup Seminarium 1967), cand.pæd. i dansk (Danmarks Lærerhøjskole 1979)

Rune Lund

Fhv. MF (EL)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Søren Kaare-Andersen

Adm. direktør, Bikubenfonden
cand.polit. (Københavns Uni. 1983)

0:000:00