Analyse af 
Erik Holstein

Enhedslisten står til at tabe endnu en valgkamp

For tredje gang i træk er Enhedslisten på vej til at miste stemmer i selve valgkampen. En hårdere tilgang til den socialdemokratiske flirt med de borgerlige kan blive konsekvensen.

Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen risikerer at skrive sig ind i samme kedelige valgkampstradition som forgængerne Johanne Schmidt-Nielsen og Pernille Skipper.  
Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen risikerer at skrive sig ind i samme kedelige valgkampstradition som forgængerne Johanne Schmidt-Nielsen og Pernille Skipper.  Foto: Kasper Palsnov, Philip Davali og Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Det begynder at ligne et mønster – et deprimerende mønster.

Enhedslisten klarer sig godt mellem valgene, men når valgkampen fløjtes i gang, er det ligesom om, at partiet taber pusten. Man smider simpelthen to-tre-fire mandater under selve valgkampen, og lige nu ser det ud til at ske igen ved valget 1. november.

Da Mette Frederiksen affyrede pistolen og formelt skød valgkampen i gang 5. oktober, lå Enhedslisten lunt i svinget. I Altingets vægtede gennemsnit af meningsmålinger udarbejdet af professor Kasper Møller Hansen stod Enhedslisten i september til 8,1 procent af stemmer. En fremgang på 1,2 procent siden valget i 2019.

Det var et imponerende udgangspunkt, når man tager de ekstraordinært svære betingelser i betragtning. Enhedslisten var så sent som i foråret i alvorlig krise og intern strid efter Ruslands angreb på Ukraine, hvor partiet havde meget svært ved at finde sine ben i forhold til Nato-medlemskabet og Danmarks forsvar generelt.

På partiets årsmøde i maj fik partiledelsen imidlertid opbakning til sin linje om, at ”en udmeldelse af Nato ikke er aktuel”, og den yderste venstrefløj var hurtigt tilbage på næsten samme opbakning – lidt over valgresultatet.

Men i løbet af valgkampens første otte dage har der vist sig en sivende tendens, og flere målinger har nu Enhedslisten under valgresultatet fra 2019. 

Alt andet lige burde valgkampen ellers ligge godt til Enhedslisten: Mette Frederiksens (S) flirt med de borgerlige åbner en bane for venstrefløjen, og emner som velfærd, klima og sundhed dominerer, men alligevel er der ved at komme samme kedelige tendens som i de to foregående valgkampe. 

{{toplink}}
Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

I perioden op til valget i 2015 stod Enhedslisten til et super valgresultat.

SF var nedsmeltet totalt under Corydons (S) og Vestagers (R) stokkemetoder, og Enhedslisten havde i april 2013 været helt oppe på 13,5 procent i Altingets vægtede snit af meningsmålinger. Så sent som ved årsskiftet 2014-15 lå partiet i snit omkring ti procent.

0:000:00