Enhedslisten siger oftest nej til nye almene boliger i København

I København er Enhedslisten bundskraber, når det handler om at stemme for almene boliger i lokalplaner, viser ny opgørelse.

Planerne om at bygge boliger på Amager Fælled har affødt protester fra flere københavnere og på Rådhuset har Enhedslisten også stemt imod det, selvom det ville give flere almene boliger.
Planerne om at bygge boliger på Amager Fælled har affødt protester fra flere københavnere og på Rådhuset har Enhedslisten også stemt imod det, selvom det ville give flere almene boliger.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Søren Dahl

Trods en målsætning om at bygge flere almene boliger i København er Enhedslisten et af de partier på Rådhuset, der oftest vender tomlen ned, når der skal stemmes om nyt alment boligbyggeri i Hovedstaden. 

Det viser en opgørelse, som bolig- og indenrigsminister Kaare Dybvad (S) har sendt til Folketingets Indenrigs- og Boligudvalg. 

Her fremgår det, at Enhedslisten i perioden fra 1. januar 2017 til 1. juli i 2021 har stemt for godt 72.000 etagemeter almene boliger. 

Det svarer til lidt over en tredjedel af de etagemeter alment boligbyggeri, som politikerne på Rådhuset har stemt for i perioden.

Dermed placerer partiet sig på den absolutte bundplacering over partier, der har stemt for flest etagemeter alment boligbyggeri i perioden. 

Til sammenligning har Dansk Folkeparti stemt for samtlige etagemeter alment boligbyggeri, der har været til afstemning i byrådssalen, mens Socialdemokratiet har stemt for 93 procent af det vedtagne areal. 

En del af forklaringen på Enhedslistens placering som nummer sjok på Indenrigs- og Boligministeriets opgørelse skal findes i byggerierne på Amager Fælled og Stejlepladsen ved Sydhavnen, som partiet stemte imod tidligere i år. 

Byggeriet på Amager Fælled udgør samlet et areal på lidt over 35.000 etagemeter reserveret til almene boliger, mens der i byggeriet på stejlepladsen er indregnet godt 18.000 etagemeter alment boligbyggeri. 

Gorm Anker Gunnarsen, medlem af Københavns borgerrepræsentation for Enhedslisten, mener ikke, at der er et misforhold mellem partiets bundplacering på listen og ambitionen om at bygge flere almene boliger i København. 

Altinget logoHovedstaden
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget hovedstaden kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00