Enhedslisten smidt ud af forhandlinger om førtidspension

REFORM: Regeringen har smidt sit støtteparti Enhedslisten ud af forhandlingerne om førtidspension og fleksjob. Regeringen afviser at diskutere Enhedslistens forslag om alternativ finansiering.
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har smidt Enhedslisten ud af forhandlingerne om førtidspension og fleksjob allerede inden, de er gået i gang.
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har smidt Enhedslisten ud af forhandlingerne om førtidspension og fleksjob allerede inden, de er gået i gang.
Jørgen Skadhede
Enhedslisten er ude af forhandlingerne om en reform af førtidspension og fleksjob, allerede inden forhandlingerne er gået i gang.

Tirsdag aften valgte regeringen således at smide sit støtteparti ud af forhandlingerne, inden det første møde i Beskæftigelsesministeriet gik i gang.

Regeringen har derimod inviteret alle Folketingets øvrige partier med til forhandlingerne. Dermed sidder Dansk Folkeparti og Liberal Alliance nu med ved forhandlingsbordet, men de har ikke vetoret, som det er tilfældet for Venstre og Konservative, der er forligspartier på området.

På forhånd har regeringen betinget sig, at udgangspunktet for forhandlingerne er regeringens eget udspil, som minder meget om den gamle VK-regerings udspil.

Skuffelse hos Enhedslisten
"Jeg er skuffet. Vi får ikke engang lov til at møde op ved bordet og komme med vores forslag. Og jeg er meget bekymret over, at regeringens oplæg til forhandlinger er så benhårdt. Det bestyrker os i, at der er tale om en spareøvelse, hvor de syge og de handicappede skal betale regningen. Det vil vi ikke være med til," siger socialordfører Finn Sørensen (EL)

Jeg er skuffet. Vi får ikke engang lov til at møde op ved bordet og komme med vores forslag.

Finn Sørensen (EL)
Socialordfører

Enhedslisten er ellers parat til at acceptere regeringens krav om, at reformen skal give en besparelse på 1,9 mia. kr. Partiet vil bare finde pengene et andet sted end ved at sænke tilskuddet til fleksjobberne.

"Jeg kan forstå det med pengene. Vi er også parat til at finde 1,9 mia. kr. Men det er en usædvanlig forhandlingsform, når man ikke får lov til at foreslå alternativ finansiering. Man kunne i stedet afskaffe noget af al den dumme aktivering, der er af de syge og andre ikke- arbejdsmarkedsparate," siger Finn Sørensen.

Han henviser til en rapport fra Rigsrevisionen, der sidste år viste, at staten ikke får flere ikke-arbejdsmarkedsparate i arbejde på trods af, at man hvert år bruger over 2 mia. kr. på aktiveringsindsatser for denne gruppe. En mindre del af denne aktivering har regeringen dog allerede afskaffet sammen med Enhedslisten med finansloven for 2012.

EL: Firmaer skal presses
Desuden ville Enhedslisten have foreslået, at arbejdsgiverne skal presses til at ansætte flere i fleksjob. Eksempelvis ved at bruge samme model som Arbejdsgivernes Elevrefusion.

Her betaler alle arbejdsgivere et beløb ind til ordningen, og pengene går tilbage til dem, der ansætter lærlinge eller i dette tilfælde folk på fleksjob.

"Vi er enige i, at vi skal sørge for, at der er færre, som kommer på førtidspension. Men det skal ske ved, at der bliver skabt flere job til mennesker med nedsat arbejdsevne. Det element er jo totalt fraværende i regeringens oplæg," siger Finn Sørensen.

Tilfredshed hos V og DF
Hos Venstre er man godt tilfreds med, at regeringen har smidt Enhedslisten ud af forhandlingslokalet.

"Jeg kan forstå på regeringen, at man ikke kunne nå til enighed med Enhedslisten om de overordnede kriterier for forhandlingerne, og jeg er nok også enig med regeringen om, at det er tvivlsomt, hvorvidt Enhedslisten overhovedet var villige til at forhandle en aftale, selv om de så siger det," siger Venstres chefforhandler og finansordfører, Peter Christensen, til jp.dk.

Mens Enhedslisten er smidt ud af forhandlingerne, så er Dansk Folkeparti fortsat med. Partiet har i årevis været meget opsatte på at komme med i forliget om førtidspension og fleksjob. Og trods den seneste tids kritik af regeringens sociale profil har DF godtaget, at der forhandles inden for en spareramme på 1,9 mia. kr.

"Det har vi accepteret. Men det betyder jo ikke nødvendigvis, at vi kan blive enige om en aftale. Det afhænger af forhandlingerne," siger finansordfører Kristian Thulesen Dahl (DF) til jp.dk.

Han er tilfred med, at Enhedslistens finansieringsforslag ikke faldt i god jord hos ministeren.

"Ellers kunne jeg jo også pege på udviklingsbistanden og alle mulige andre ting, hvor vi kunne hente kreativ finansiering. Det ville være noget rod, og der må gælde lige vilkår for de partier, som inviteres til forhandlinger," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Finn Sørensen

Fhv. MF (EL), medlem, Enhedslistens hovedbestyrelse
student (1965)

Peter Christensen

Direktør, Aktive Ejere, formand for Danske Spil, fhv. forsvars- og skatteminister & MF (V)
elektriker (1997), MBA (2018)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00