Enhedslisten vil have klart svar fra regeringen efter nye tal: Bør leve op til landbrugsaftalens klimamål

Regeringen bør melde klart ud, om den stadig har tænkt sig at levere på landbrugets bindende klimamål, der blev aftalt med Folketinget, mener Enhedslisten. Landbrug & Fødevarer ønsker også at holde fast i målet, mens Cepos anbefaler at droppe det.

Søren Egge Rasmussen (EL) savner et klart svar fra regeringen.
Søren Egge Rasmussen (EL) savner et klart svar fra regeringen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Det er for ringe, at regeringen ikke længere kan garantere, at den står bag det bindende klimamål for landbruget, der er blevet aftalt af et bredt flertal i Folketinget.

Det mener Enhedslisten.

Vi savner et klart svar fra regeringen på, om den har tænkt sig at leve op til målet fra landbrugsaftalen, hvilket vi vil insistere på, at man skal.

Søren Egge Rasmussen (EL)
Klima- og landbrugsordfører

”Vi savner et klart svar fra regeringen på, om den har tænkt sig at leve op til målet fra landbrugsaftalen, hvilket vi vil insistere på, at man skal. Man kan jo ikke erstatte demokratiet, fordi man nedsætter diverse udvalg,” siger klima- og landbrugsordfører Søren Egge Rasmussen.

Meldingen kommer efter, at nye beregninger viser, at SVM-regeringen kun kan leve op til landbrugsaftalen fra 2021 med én af de i alt tre anbefalede modeller til en CO2e-afgift på landbruget, som ekspertgruppen for en grøn skattereform præsenterede i sidste uge.

Til det har økonomiminister Stephanie Lose (V) meddelt i et skriftligt svar, at reduktionsmålet for landbruget bygger på det ”udfordringsbillede, de forventninger og den viden, man havde på aftaletidspunktet”.

Hun henviser videre til, at landbrugsaftalen og målet skal genbesøges i 2024, og vælger til gengæld ikke at svare på, om regeringen stadig mener, at landbruget skal nå sit sektormål.

Det er også skrevet ind i regeringsgrundlaget, at klimaafgiften på landbruget skal sikre opfyldelse af målet for landbruget.

{{toplink}}
Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

0:000:00