Enhedslistens politikere vil ikke have lukrativ pension

GODER: Enhedslistens folketingsmedlemmer har besluttet, at de hver især går over til en arbejdsmarkedspension frem for den særlige politikerpension.

På et gruppemøde tirsdag har Enhedslistens folketingsgruppe besluttet, at partiernes medlemmer siger nej tak til den lukrative pension, som folketingsmedlemmer får.

"Når vi herinde hæver pensionsalderen for danskere eller gennemfører andre reformer, så nytter det ikke noget, at vi friholder os selv. Så må reglerne følges ad. Vi synes ikke, at politikerne skal have sær-privilegier i forhold til almindelige danskere," siger Pelle Dragsted, finansordfører for Enhedslisten, til Altinget.

Vil vise vejen
Meldingen kommer samtidig med, at Enhedslisten har besluttet at stemme for et ændringsforslag stillet af Socialdemokratiet, som foreslår, at folketingsmedlemmer frivilligt skal kunne frasige sig den pensionsordning, der gælder for medlemmer af Folketinget, og i stedet overgå til en almindelig arbejdsmarkedspension.

Selvom Enhedslisten kalder Socialdemokratiets ændringsforslag for ’fjollet’, vil partiet alligevel stemme for. Dermed er der flertal for forslaget, da Dansk Folkeparti også bakker op.

"Vi har besluttet at stemme for det. Ikke fordi vi synes, det er et godt forslag, for vi tror ikke, at det vil fjerne den meget forståelige forargelse, der er hos danskerne over de pensions-privilegier, som politikere har. Men vi håber på, at vi ved at gå forrest kan vise vejen og lægge et pres på vores kollegaer, så vi én gang for alle får normaliseret pensionsforholdene for politikere," siger Pelle Dragsted.

Privilegier skaber politikerlede
Ifølge Pelle Dragsted er det uforståeligt, at flere partier vil fastholde de særlige privilegier, der gælder for politikerne. Han mener, at det bidrager til en større politikerlede.

"Vi ved, der er en voksende politikerlede, og jeg tror lige præcis, at når man laver nogle love for andre mennesker, men så indretter sig selv på en måde, så man bliver fri for konsekvenserne af dem. Det er sådan noget, der virkelig skaber politikerlede," siger han og fortsætter:

"Sagen er jo, at man afskaffer tjenestemandsforholdene for alle andre grupper, men så indfører man dem for os selv imens. Jeg kan altså godt forstå, at danskerne tænker: 'hvad fanden foregår der'."

Ifølge en opgørelse lavet af vederlagskommissionen er den årlige værdi af en folketingspension 317.000 kroner om året, hvis den indregnes i den samlede årlige lønpakke. Værdien af en arbejdsmarkedspension er 151.000 kroner årligt.

Dermed frasiger Enhedslistens medlemmer sig, hvad der svarer til 166.000 kroner årligt.

Forrige artikel Uddannelsesloft spænder ben for nye uddannelser Uddannelsesloft spænder ben for nye uddannelser Næste artikel Regeringen misser mål for ulandsbistanden Regeringen misser mål for ulandsbistanden
Regeringen udskyder nye boligskatter til 2024

Regeringen udskyder nye boligskatter til 2024

BOLIGSKAT: It-problemer i Skat bliver ikke løst til 2021, viser et eftersyn. Boligskatteforliget, der var planlagt til at træde i kraft i 2021, udskydes derfor til 2024.