Er Le Pen Putins lakaj, og kan EU overleve det franske præsidentvalg?

Efter hårde angreb på udfordreren Marine Le Pen i en tv-debat har Emmanuel Macron øget sin føring op til anden runde søndag. Vi ser på slutspurtens kampe om Rusland, Europa og meget andet.

På den sidste kampagnedag fredag besøgte Marine Le Pen et marked i Etaples i den nordfranske region Pas-de-Calais.
På den sidste kampagnedag fredag besøgte Marine Le Pen et marked i Etaples i den nordfranske region Pas-de-Calais.Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix

Hvad vil hørenationalisten Marine Le Pen gøre ved det europæiske samarbejde, hvis hun bliver Frankrigs leder de næste fem år?

Selv om det virker stadig mere sandsynligt, at Emmanuel Macron bliver genvalgt ved præsidentvalgets anden runde søndag, så føler ingen sig helt sikre på det resultat.

Både til venstre og til højre for midten er der stor splittelse i fransk politik – og det får Macron til at advare om, at valget efter hans opfattelse samtidig er en afstemning om Frankrigs rolle i verden.

Dette valg er også en folkeafstemning for eller imod Den Europæiske Union og det bånd, der eksisterer mellem Frankrig og Tyskland.

Emmanuel Macron
Frankrigs præsident og kandidat til genvalg

”Dette valg er også en folkeafstemning for eller imod Den Europæiske Union og det bånd, der eksisterer mellem Frankrig og Tyskland,” sagde Macron under en tv-duel mellem ham og Le Pen onsdag aften.

Marine Le Pen, der ellers i mange år har været EU-modstander, siger nu, at hun ikke vil melde Frankrig ud, men i stedet blive inde for at fremtvinge ”dybe reformer” af samarbejdet.

I denne uges europæiske podcast fra Altingets redaktion i Bruxelles diskuterer Thomas Lauritzen og Rikke Albrechtsen, hvad Le Pens planer med EU egentlig er.

De taler også om, hvordan Macron her i slutspurten har sat et hårdt angreb ind for at fremstille sin modstander som en politiker, der er i lommen på Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Der er meget på spil, også på den internationale scene, når de franske vælgere går til urnerne denne gang.

”Hvis man forestillede sig, at Le Pen kom til, så vil man få en meget stor europæisk aktør – næststørste økonomiske magt i Europa, medlem af FN’s sikkerhedsråd, med nuklear styrke – som sætter sig uden for den vestlige solidaritet, som vi har set opstå efter den russiske invasion af Ukraine,” siger Danmarks tidligere ambassadør i Frankrig, Kirsten Malling Biering.

Hør det i ugens europæiske podcast, som gør dig klar til den spændende afgørelse af Frankrigs præsidentvalg på søndag.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marine Le Pen

Partileder, Rassemblement National

Emmanuel Macron

Præsident, Frankrig (La République en marche)
offentlig administration (Sciences Po), filosofi (University of Paris-Ouest Nanterre La Défense 2001)

Rikke Albrechtsen

EU-korrespondent, Altinget
journalist (DJH 2003), cand.public. (SDU 2007)

0:000:00