Er migration en møllesten om halsen på EU? 

I denne serie om Danmarks sikkerhedspolitiske trusler ser vi nærmere på, hvorfor migration i stigende grad volder EU og Danmark problemer – og hvordan migrantkriserne adskiller sig.

Migranter nær et transport- og logistikcenter ved grænsen mellem Polen og Belarus. 
Migranter nær et transport- og logistikcenter ved grænsen mellem Polen og Belarus.  Foto: Kacper Pempel/Reuters/Ritzau Scanpix
Siri Marie Munch Schrøder

Siden den store migrationskrise i 2015 har emnet været højspændt politisk og årsag til splittelse i EU, hvor unionen delte sig i såkaldte slapper- og strammergrupper. 

Senest har vi set, hvordan EU stod i et diplomatisk dilemma, da migranter forsøgte at komme ind i Polen fra Belarus. Præsidenten for Belarus, Aleksandr Lukasjenko, havde fragtet flygtninge og migranter til EU’s ydre grænse, for at presse EU til at lempe de sanktioner, man har underlagt Belarus.  

Krisen er afværget for nu. Men har Lukasjenko fundet dét, der er EU’s akilleshæl? 

I anden episode af Danmarks Sikkerhedspolitiske Fremtid ser vi nærmere på migrationsproblematikken for en union, der klassisk beror sig på diplomatiske værdier.  

EU-redaktør for Altinget, Rikke Albrechtsen, og seniorforsker ved DIIS, Ninna Nyberg Sørensen, er gæster i studiet.  

 

 

Denne udsendelse er medfinansieret af EU igennem Europa Parlamentets støtteprogram for kommunikation. Europa Parlamentet har ingen indflydelse på udsendelsen og kan ikke stilles til ansvar for information eller meninger ytret i udsendelsen.

Foto:


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rikke Albrechtsen

EU-korrespondent, Altinget
journalist (DJH 2003), cand.public. (SDU 2007)

Ninna Nyberg Sørensen

Enhedsleder, seniorforsker, DIIS
kultursociolog og etnograf