Erhvervsbosser: Derfor er det tyske valg så vigtigt for Danmark

Dansk erhvervsliv følger nøje med, når tyskerne skal vælge en ny regering. For Lars Sandahl Sørensen er partifarven på den kommende regeringsleder underordnet, så længe der er tale om en stærk leder. "Jeg håber selvfølgelig på Olaf Scholz," siger Claus Jensen. Hvis den nye regeringsleder satser på digitalisering, vil det gavne dansk eksport, lyder det.  

Lars Sandahl Sørensen og Claus Jensen til fælles pressemøde i Industriens Hus. De to besøgte Berlin i august forud for det tyske valg.
Lars Sandahl Sørensen og Claus Jensen til fælles pressemøde i Industriens Hus. De to besøgte Berlin i august forud for det tyske valg.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-HansenPeter Ingemann Nielsen

Når tyskerne går til valgurnerne søndag 26. september, vil fokus i en stor del af dansk erhvervsliv være rettet mod resultatet i vores naboland syd for grænsen. 

I 2020 eksporterede Danmark for 155 milliarder kroner til Tyskland, og det gør landet til vores næststørste handelspartner efter USA.

Og nu står Europas største økonomi samtidig over for at skulle vælge en ny regeringsleder for første gang siden 2005.  

Derfor er det tyske valg mere afgørende end længe set, lyder det fra DI's administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen.

"Tyskland er for Danmark en af de vigtigste nationer på alle niveauer. Det er vores naboland, og det er vigtigt både kulturelt, økonomisk og politisk. Der sker store forandringer i Tyskland, fordi landet skal have ny kansler efter 16 år med Angela Merkel," siger Lars Sandahl Sørensen, og tilføjer:

"Landet står over for kæmpe udfordringer efter corona, samtidig med at der er et massivt behov for reformer, ligesom vi her i Danmark har behov for at udvikle og realisere et nyt reformspor. Mange af de store europæiske udfordringer bliver påvirket fra Berlin."

Netop derfor tog Lars Sandahl Sørensen og Claus Jensen, forbundsformand for Dansk Metal, sammen på en tre-dages-tur til Berlin i august.

Formålet var at besøge tyske virksomheder, organisationer og meningsdannere for at veje stemningen forud for det tyske valg.

”Tyskland er det land, der aftager mest af den danske industriproduktion. Det kan godt være, at USA har overhalet Tyskland på den samlede eksport, men når vi taler industriprodukter, er Tyskland uden sammenligning den største aftager,” siger Claus Jensen. 

0:000:00