Erhvervsliv: Sådan kan danske virksomheder blive ramt af sanktioner mod Rusland

Erhvervsorganisationerne forventer, at den seneste optrapning af konflikten mellem Rusland og Ukraine får konsekvenser for den danske samhandel med Rusland. Udelukkelse af SWIFT-systemet er et ”drastisk skridt”, som med stor sandsynlighed bliver taget i brug, lyder det fra Dansk Erhverv.

Jakob Brandt, administrerende direktør i SMVdanmark forventer ikke, at sanktionerne mod Danmark bliver en økonomisk katastrofe på dansk jord, men Tysklands økonomi kan vende den situation på hovedet.
Jakob Brandt, administrerende direktør i SMVdanmark forventer ikke, at sanktionerne mod Danmark bliver en økonomisk katastrofe på dansk jord, men Tysklands økonomi kan vende den situation på hovedet.Foto: Ulrik Jantzen
Lærke Møller Hansen

Dansk Erhverv og SMVdanmark frygter, at samhandelen mellem Rusland og Danmark for alvor bliver begrænset i lyset af, at Rusland natten til torsdag invaderede Ukraine.

For sanktioner mod Rusland vil ramme de fleste danske virksomheder, der handler med Rusland, lyder det fra Michael Bremerskov Jensen, fagchef for international handel, EU og International i Dansk Erhverv.

”De tre største komponenter i den danske eksport til Rusland, der bliver ramt, er formentlig medicin, søtransport og maskiner og teknisk udstyr især til fødevaresektoren i Rusland,” siger Michael Bremerskov Jensen.

Han formoder dog, at medicin som vare bliver undtaget, da det før er set, at man friholder medicin i internationale sanktioner som en vare, man ikke må handle med.

De små og mellemstore virksomheder er de mest udsatte, ifølge administrerende direktør i SMVdanmark, Jakob Brandt. 

"Virksomheder inden for de sektorer, som er meget eksponeret for at blive sanktionsramt, er mere sårbare, fordi det er sværere for de små virksomheder at refinansiere sig i banken," siger han.

En stor virksomhed, som eksempelvis Carlsberg, vil ifølge ham formentlig have nemmere ved at få en midlertidig finansiering for de udfordringer en krise i Rusland giver end en mindre virksomhed fra banken, som leverer komponenter ind til russisk industri. 

Danmarks samhandel med Rusland
  • Rusland er nummer 17 på listen over lande, som Danmark eksporterer mest til.

  • I 2021 havde Danmark en samlet eksport på 15 milliarder kroner til Rusland fordelt på 9,5 milliarder kroner for varer og 5,5 milliard kroner for tjenesteydelser.

  • Dansk Erhverv vurderer, at et fuldkomment eksportforbud vil få konsekvenser for omkring 3.000 til 4.000 danske arbejdspladser, som udelukkende er knyttet op på eksport til Rusland.

  • Da Rusland i 2014 annekterede Krim, ramte det også den danske eksport. Ser vi alene på vareeksporten til Rusland, blev den halveret fra 2013 til 2015 fra knap 12 milliarder kroner til knap 6 milliarder kroner.

Kilde: Dansk Erhverv og Danmarks Statistik

EU er på vej med en række sanktioner mod Rusland.

0:000:00