Erhvervslivet vil bremse offentlig konkurrenceforvridning

MARKED: Erhvervsorganisationer kritiserer stat, kommuner og regioner for at tage opgaver ud af hænderne på virksomheder med for eksempel kommunale genbrugsbutikker.

Kommuner, der tilbyder at hugge flis på borgernes egen matrikel, er ifølge Dansk Erhverv konkurrenceforvridende virksomhed.
Kommuner, der tilbyder at hugge flis på borgernes egen matrikel, er ifølge Dansk Erhverv konkurrenceforvridende virksomhed.Foto: Thorkild Amdi/Scanpix
Kim Rosenkilde

Det skal være slut med kommuner, der driver genbrugsbutikker, åbner stressklinikker og hugger flis for sine borgere.

Det mener erhvervsorganisationerne DI og Dansk Erhverv, som nu for alvor fornemmer vind i sejlene i forhold til ambitionerne om at begrænse offentlig erhvervsvirksomhed.

I sidste uge deltog de to organisationer sammen med KL og Danske Regioner i et såkaldt dialogmøde om emnet med såvel erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) og minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V).

Hos Dansk Erhverv står ønsket om en ny lov om offentlig erhvervsvirksomhed højt på ønskesedlen.

Fakta
Offentlig erhvervsvirksomhed
Statslige institutioner har mulighed for at udføre indtægtsgivende virksomhed (IDV) enten med hjemmel i finansloven eller i deres egenskab af selvejende institution.

Staten udførte indtægtsdækket virksomhed for 2,4 mia. kr. i 2014. 

Kommunerne har adgang til at udføre erhvervsvirksomhed i henhold til blandt andet kommunalfuldmagten. Den giver eksempelvis kommunerne adgang til i et vist omfang at sælge biprodukter mv. fra anden, lovlig kommunal produktion til markedspris eller til at sælge tilfældig, ikke-afskaffelig overkapacitet ligeledes til markedspris.

Der findes ikke et samlet overblik over kommunernes erhvervsvirksomhed.

Kilde: Konkurrencerådet

”Det er vores bud på en del af løsningen af et problem, som vi har konstateret inden for rigtig mange forskellige brancher,” siger Jakob Scharff, markedschef i Dansk Erhverv.

KL genkender ikke problem
Hos KL har man svært ved at genkende, at der er særlige problemer med offentlige initiativer, der fordriver private virksomheder. I hvert fald ikke i kommunerne.

"Der kan være nogle situationer, hvor kommuner vægter skatteborgernes penge højere end virksomheders indtjening. Men grundlæggende har vi ingen interesse i at skade vores erhvervsliv, tværtimod," siger Thomas Kastrup-Larsen (S), formand for KL's arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalg.

Regeringen lover strammere regler
Umiddelbart synes der at være god samklang mellem regeringen og erhvervslivets organisationer.

I forlængelse af sidste uges møde med de forskellige aktører på området, understregede blandt andre økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll, at han ikke mener, at det er hverken effektivt eller ansvarligt, hvis offentlige myndigheder går private virksomheder i bedene.

”Derfor skal vi indføre nye regler, som ikke efterlader nogen som helst tvivl om, at grænserne for offentlig erhvervsvirksomhed er strammet markant op,” sagde Simon Emil Ammitzbøll i den forbindelse.

Regeringen forventer at være parat med sit udspil inden sommerferien.

Læs hele artiklen på Altinget: kommunal (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Eksempler på offentlig konkurrenceforvridning 

Dansk Erhverv og DI har udarbejdet kataloger med en række eksempler, hvor deres medlemmer mener at opleve konkurrenceforvridende aktiviteter fra det offentlige.

Kommunal it-udvikling via brugerklubber
På it-området oplever virksomheder konkurrence fra kommunale andelsforeninger, såkaldte brugerklubber, der udvikler konkurrerende løsninger på områder, hvor der findes fungerende leverandørmarkeder.

Den største brugerklub i dag er SBSYS, som tæller 28 kommuner på tværs af landet samt Region Midtjylland.

Nyt kommunalt plastsorteringsanlæg
Vækstforum Sjælland og Københavns Kommune har via organisationen CLEAN igangsat et projekt, som skal føre til etableringen af et nyt stort plastsorteringsanlæg.

Anlægget skal håndtere plastaffald til oparbejdning og genbrug fra 14 kommunale affaldsselskaber og kommuner fra Sjælland, Fyn, Syd og Midtjylland.

Affaldsbranchen oplever projektet som uhensigtsmæssigt, fordi det medfører opbygning af offentlig driftskapacitet på et område, hvor en række virksomheder allerede i dag har opstartet forskellige aktiviteter.

Offentlig rekruttering
I Næstved Kommune reklamerer man med og udfører gratis rekrutteringsydelser for private og offentlige virksomheder. Men disse ydelser – betalt af skattekroner – synes ifølge virksomheder at gå langt videre, end hvad der er en offentlig myndigheds opgave, og henvender sig derudover også til højtkvalificeret arbejdskraft. Dette er i direkte konkurrence med rekrutteringsbureauer mv.

Flishugning til borgerne
Gladsaxe Kommune tilbyder borgerne i kommunen gratis flishugning af grenaffald med afhentning på borgernes egen matrikel. Der er tale om en ydelse, som tilbydes på almindelige markedsvilkår af et stort antal private virksomheder, bl.a. anlægsgartnere.

Kommunal stressklinik
Københavns Kommune har etableret et gratis stressforløb, der går langt videre end det tilbud, som sundhedsvæsenet tilbyder (alment praktiserende læge eller sygehus). Københavns Kommunes tilbud om stressforløb gives til alle over 18 år, der vurderes at kunne profitere af det.

Offentligt støttet fitnesscenter
Offentlige støttekroner til foreninger, der også tilbyder fitness, oplever virksomheder som urimelig konkurrence for de kommercielle centre og burde uden videre kunne drives på markedsvilkår. Et konkret eksempel er Hvidovre Motionscenter, som tilbyder bredt og fuldt konkurrencedygtigt udvalg af fitnesstilbud til 250 kroner om måneden.

Kilde: Danske Erhverv og DI


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

Thomas Kastrup-Larsen

Direktør for Professionshøjskolen UCN Erhverv, fhv. borgmester (S), Aalborg Kommune
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1999)

0:000:00