Debat

Erik Boel: Dan Jørgensen, du er ingen Svend Auken

DEBAT: Svend Auken var realpolitiker og ville formentlig have støttet en stram udlændingekurs. Men Auken ville ikke have billiget Socialdemokratiets sjasken i hælene på Dansk Folkeparti, skriver Erik Boel, tidligere international sekretær i Socialdemokratiet.

Socialdemokratiets udlændingepolitik ville have været Svend Auken meget imod, mener den tidligere socialdemokratiske internationale sekretær Erik Boel.
Socialdemokratiets udlændingepolitik ville have været Svend Auken meget imod, mener den tidligere socialdemokratiske internationale sekretær Erik Boel.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Erik Boel
Tidligere international sekretær i Socialdemokratiet

I Altinget 21. juli mere end antyder Dan Jørgensen, at Svend Auken ville have billiget Socialdemokratiets utroværdige højresving i udlændingepolitikken.

Men den holder ikke. Jeg kendte Svend Auken, og han rystede aldrig på hånden i forsvaret af Socialdemokratiets humanistiske og solidariske principper. Det er en offentlig hemmelighed, at Auken kæmpede stærkt og vedholdende for disse værdier på de indre linjer; blandt andet i et opgør med Karen Jespersen.

Selv om sammenholdet i Socialdemokratiet lå Svend Auken stærkt på sinde, veg han ikke tilbage fra også at gå ud i offentligheden med sin kritik, når partiet skejede ud. Eksempelvis gik Auken åbent imod 24-års reglen og deltog kort før sin død i en sympatidemonstration for 282 udviste irakere.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Socialdemokratiets højredrejning i udlændingepolitik har splintret rød blok i stumper og stykker. Det ville Auken ikke have tilladt.

Erik Boel
Fhv. international sekretær i Socialdemokratiet

Til fordel for min tese taler også, at Svend Auken ved det sidste folketingsvalg før sin død anbefalede at stemme personligt på Yildiz Akdogan. Netop Akdogan er en af de socialdemokrater, der har lagt åben afstand til de mere kyniske og outrerede dele af Socialdemokratiets udlændingepolitiske hamskifte, også ved sin stemmeafgivning i Folketinget.  

Socialdemokratisk højredrejning
Vist var Auken også realpolitiker, og han ville formentlig i lyset af migrantkrisen have støttet en stram udlændingekurs. Men Svend Auken ville vende sig i sin grav ved de mere usmagelige dele af Socialdemokratiets aktuelle udlændingepolitik:

Vist var Auken realpolitiker, og han ville formentlig i lyset af migrantkrisen have støttet en stram udlændingekurs. Men Svend Auken ville vende sig i sin grav ved de mere usmagelige dele af Socialdemokratiets aktuelle udlændingepolitik.

Erik Boel
Fhv. international sekretær i Socialdemokratiet

Afvisning af kvoteflygtninge, afvisning af uledsagede flygtningebørn ved Danmarks grænse, burkaforbud, oprettelse af interneringslejre for flygtninge, hetz imod muslimske friskoler, forbud mod bederum på alle uddannelser, gebyr på tolkning i sundhedsvæsenet – uanset at det ødelægger den lige adgang til sundhed i Danmark.

Partiets blinde sjasken i hælene på Dansk Folkeparti ville have være Auken meget imod.

Socialdemokratiets højredrejning i udlændingepolitik har splintret rød blok i stumper og stykker. Det ville Auken ikke have tilladt. Det ville tværtom have ligget ham stærkt på sinde at skabe et progressivt, troværdigt centrum-venstre alternativ til den nuværende regering.

Omfortolkning af Auken 

"Danmark er blevet et rigere, et mere spændende land med de farver og livskvaliteter, som indvandrere fra andre kulturer og trosfællesskaber har skabt med deres store indsats i vores samfund. Giv os vores åbne, venlige og omsorgsfulde Danmark tilbage”.

Sådan talte Svend Auken nogle uger før sin død i et opgør med blandt andet sit eget parti.  

I de seneste måneder og år har Socialdemokratiets linje generelt været at forsøge at skrive den tidligere partiformand Svend Auken ud af partiets historie – eller omfortolke ham, som Dan Jørgensen gør. Det er forståeligt med den udlændingepolitik, Socialdemokratiet står for i dag.

Men Socialdemokratiets kovending var ikke gået, hvis Svend Auken havde levet. Han ville med sit format, sin integritet, retoriske evner og politiske gennemslagskraft have forhindret lanceringen af den mest inhumane og kyniske udlændingepolitik i Socialdemokratiets historie.

...

Erik Boel er uddannet cand.scient.pol. Han var international sekretær i Socialdemokratiet fra 1992 til 2002 og senere forstander for Krogerup Højskole og Europahøjskolen. Fra 2001 til 2012 var han formand for Europabevægelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Erik Boel

Forfatter, fhv. International sekretær, Socialdemokratiet 1992-2003 og forstander for Europahøjskolen og Krogerup
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1981)

0:000:00