Erna Solberg kan fortsætte som norsk statsminister

NORSK VALG: For første gang siden 1980'erne genvinder en norsk borgerlig regering magten. Arbeiderpartiet fik et historisk dårligt resultat.

”Vi har fået opbakning til fire nye år.”

Sådan lød det fra Norges statsminister Erna Solberg, da hun mandag aften gik på scenen til Høyres valgfest omkring midnat.

Mere end 95 procent af stemmerne er talt op, og dermed er valgresultatet så godt som sikkert. Med 89 mandater til den blå blok i Norge mod 80 til den røde blok kan regeringen bestående af Høyre og Fremskrittspartiet fortsætte med støtte fra støttepartierne Venstre og Kristelig Folkeparti. Det er første gang siden 1980'erne, at en borgerlig regering i Norge genvinder regeringsmagten.

Dårligt valg for Ap
Erna Solberg mener selv, at valgsejren skyldes en stor holdindsats.

”Når vi har fået opbakning til fire år mere, så er det fordi, vi har leveret resultater. Vi har leveret på det, vi har lovet, men vi har også mødt udfordringer og løst dem på vejen,” siger Erna Solberg.

Selvom det socialdemokratiske Arbeiderpartiet igen blev Norges største parti, gik Jonas Gahr Støres parti mere end tre procentpoint tilbage og endte på 27,4 procent. Høyre bliver Stortingets andetstørste parti med 25,1 procent. Siden 1924 er det kun sket én gang før, at Arbeiderpartiet har fået under 30 procent af stemmerne til et stortingsvalg – nemlig i 2001.

Stemmer forpligter
Og mandagens valgnederlag er da også skuffende, fortæller Jonas Gahr Støre ifølge NRK.

”Vores mål var at give Norge en ny regering. Vi vidste, at det ville blive en svær opgave. Vores fløj har styrket sig, men det holdt akkurat ikke,” siger Jonas Gahr Støre og fortsætter:

”Dem, som har stemt på os, de stemmer, deres håb og krav til os forpligter. Dem kommer jeg til arbejde for hver dag i denne periode, jeg nu er valgt ind til."

Siv Jensen rørt til tårer
Det andet regeringsparti, Fremskrittspartiet, er tidligere blevet spået et svært valg, men partiet fik et flot valg med 15,3 procent af stemmerne, hvilket er en lille tilbagegang i forhold til det seneste valg i 2013, hvor Siv Jensen og co. fik 16,3 procent.

Partileder Siv Jensen var rørt til tårer, da hun sent mandag aften holdt tale for sine støtter.

”Fremskrittspartiet ser ud til at have fået et fantastisk valg,” sagde hun til Fremskrittspartiets valgfest.

”Vi har gjort vores del af jobbet, vi har leveret,” fortsatte hun.

Forrige artikel Prognose: Martin Henriksen står til at ryge ud af Folketinget Prognose: Martin Henriksen står til at ryge ud af Folketinget Næste artikel Politisk overblik: Blå borgmestre i opråb til regeringen om børnecheck Politisk overblik: Blå borgmestre i opråb til regeringen om børnecheck
Et år efter valget skal EU-Parlamentet stadig finde sig selv

Et år efter valget skal EU-Parlamentet stadig finde sig selv

FOLKEMAGT: Det er nu et år siden, at europæerne rystede den politiske pose og sendte et nyt hold repræsentanter til Europa-Parlamentet. Men Brexit, corona og institutionelt fnidder har afholdt Parlamentet fra rigtig at finde sine ben.