Esben Lunde afviser kritik: Ny nationalpark-formand er kompetent

STRID: Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen står fast på sit valg af formand for Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Han skyder tilbage på "fordomsfulde" kritikere.

Foto: Claus Bjørn
Hjalte T. H. Kragesteen

Esben Lunde Larsen (V) afviser kritikken af, at han har udpeget landmand Carl Frederik Bruun som formand for Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Det sker i et svar til Folketinget.

”Jeg påskønner, at en kompetent formand stiller sig til rådighed og er villig til at lægge mange timers arbejde i driften af den kommende nationalpark samt hans villighed til at gøre en indsats for den nationalpark, der er bred politisk enighed om at etablere,” skriver Esben Lunde Larsen.

For nylig besluttede Esben Lunde Larsen, at landmand og godsejer Carl Frederik Bruun skulle være formand for Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Men det gik ikke stille for sig. Mange naturstemmer reagerede negativt. Biologen Rasmus Ejrnæs sagde, at Carl Frederik Bruun ”næppe har så meget viden om at forvalte natur”.

Hvis kritikerne, der også repræsenterer organisationer, der får plads i bestyrelsen, ønsker en velfungerende nationalparkbestyrelse med godt samarbejdsklima, burde de overveje, om den fordomsfulde velkomst, de har givet formanden, gavner Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Esben Lunde Larsen (V), Miljø- og fødevarerminister

Thor Hjarsen, der i dag er ansat af WWF, kaldte udpegningen absurd, fordi en ”konventionel landmand og kritiker nu er formand for bestyrelsen”. Og han opfordrede til, at de grønne organisationer trækker sig fra bestyrelsen. DN-præsident Ella Maria Bisschop-Larsen undrede sig højlydt over valget, og Alternativets miljøordfører, Christian Poll, konstaterede blandt andet, at ”vi kan forvente meget lidt natur i Kongernes Nordsjælland”.

Det er Socialdemokraternes Christine Antorini, der har bedt ministeren om at forholde sig til den hårde kritik af formanden.

Gratis omgang
Og ministeren virker mildest talt imponeret.

”Jeg har noteret mig kritikken af formanden for Nationalpark Kongernes Nordsjælland fra en række personer, som tilsyneladende mener, at landmænd overhovedet ingen forstand har på natur. Jeg har også̊ noteret mig, at nogle af kritikerne siger, at de intet kender til den nye formand, men at alene det, at han er landmand, giver dem ret til på̊ forhånd at dømme hans evner i forbindelse med nationalparken som elendige,” skriver ministeren.

Han påpeger, at landmænd bruger egne ressourcer på at lave natur rundt om i landet ”modsat mange af kritikerne, der har mening om den rette form for natur uden økonomiske omkostninger for dem selv.”

Fordomsfuld velkomst
Esben Lunde Larsen opfordrer også til, at der bliver lagt en anden stil i arbejdet med nationalparken fremadrettet:

”Hvis kritikerne, der også repræsenterer organisationer, der får plads i bestyrelsen, ønsker en velfungerende nationalparkbestyrelse med godt samarbejdsklima, burde de overveje, om den fordomsfulde velkomst, de har givet formanden, gavner Nationalpark Kongernes Nordsjælland.”

En væsentlig del af kritikken har også handlet om, at Carl Frederik Bruun undervejs har været kritisk over for nationalparken. Til det skriver Esben Lunde Larsen.

”Jeg noterer mig, at formanden bakker op om Nationalpark Kongernes Nordsjælland under den form, der nu er vedtaget.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V), studerende
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

0:000:00