Europa-analytiker: Valget i Tyskland kan blive et grønt eksporteventyr for Danmark

Den sidste valgseddel er optalt efter det tyske valg. Men hvem får lov til at indtage kanslerposten? Og hvilken betydning får det tyske valg for Danmark? Altinget har spurgt Europa-analytiker Thomas Lauritzen om netop det.

Valgplakaterne bliver taget ned i Tyskland, men kampen for kanslerposten og regeringsmagten er først lige begyndt.
Valgplakaterne bliver taget ned i Tyskland, men kampen for kanslerposten og regeringsmagten er først lige begyndt.Foto: Fabian Bimmer/Reuters/Ritzau Scanpix
Nickolaj Storgaard Oksen

Stemmerne er talt op, og det tyske valg er afgjort.

Kampen om kanslerposten er dog først lige begyndt, og den kamp strækker sig i tysk politik ofte ud over mange måneder.

Men hvad er den mest sandsynlige regeringskoalition? Og hvilken indflydelse får det tyske valg for Danmark? Vi har spurgt Altingets Europa-analytiker, Thomas Lauritzen, hvordan fremtiden for tysk politik ser ud.

Hvad er den mest sandsynlige koalition lige nu?

"Lad os starte med at forklare hvorfor det parti, der har fået flest stemmer, ikke bare laver en mindretalsregering helt alene. Det gør man bare ikke i Tyskland - man laver ikke mindretalsregeringer, belært af historien, med de ting der skete før Hitler, og som gjorde han kom til magten i et kaotisk politisk miljø, hvor der ingen stabilitet var overhovedet," siger han. 

"I tysk politik er stabilitet det vigtigste af alt. Derfor er det blevet til en tradition, at man kun har flertalsregeringer."

"Så kunne man jo gøre det, som vi har i øjeblikket, hvor Angela Merkel har lavet det, man kunne kalde en national samlingsregering hen over midten, hvor de to største partier, CDU og SPD, er i den samme regering. Det kunne i teorien godt ske igen. Begge partier har dog sagt på forhånd, at det har de ikke lyst til. De har siddet for meget i regering sammen og slidt for meget på hinanden. Det har især været skadeligt for SPD at sidde i regering med Merkel, og nu er SPD blevet en lille smule større end CDU. Det vil sige, hvis de skulle gå i regering sammen de to, så skulle CDU’s leder, Armin Laschet, acceptere at være nummer to i den regering, og det tvivler jeg på, at han kan gå med til."

"Dermed er der to realistiske muligheder, og begge muligheder indeholder tre partier, hvilket i sig selv er usædvanligt i tysk politik. Det har vi ikke set i mange år. Begge muligheder vil kræve deltagelse af både De Grønne (Die Grünen) og de liberale (FDP) - altså de to partier, der blev nummer 3 og 4 ved valget. Så de to partier skal gå i regering med enten med socialdemokraterne eller de konservative. Det er de muligheder, der er nu. Jeg syntes, det er svært at lægge sig fast på, hvilken en mulighed det vil ende med, men lige nu vil jeg gætte på en regeringskoalition af SPD, De Grønne og FDP. Socialdemokraterne er trods alt gået meget frem ved det her valg, hvorimod CDU er gået meget tilbage."

På valgaftenen sagde FDP og De Grønne, at de i fællesskab vil gå ind og påvirke regeringsdannelsen, selvom de politisk virker til at være langt fra hinanden. Hvad betyder den udmelding?

"Jeg tænker, at det er et interessant nybrud. For selvom der er mange ting, de er uenige om, så kan de jo godt blive enige om, at de gerne vil have maksimal indflydelse på en ny regering. I stedet for at sidde og vente på, at de to store partier kommer og bejler til dem, så går FDP og De Grønne sammen og peger på en kansler, de kan blive enige om."

"Det er også for at sende et signal om, at tysk politik ikke længere bare er to kæmpe partier og så al småkravlet. Det er et signal om, at de vil gøre alt for at få maksimal indflydelse på en ny regering, uanset om den bliver centrumhøjre eller centrumvenstre. 

Nu er stemmerne talt op, hvad er næste skridt?

"En ting, der er vigtigt at forstå, er, at i Tyskland har man ikke det, man i Danmark kalder en dronningerunde. Sådan er det bare ikke i Tyskland, så nu bliver der frit løb på alle baner - de er allerede i fuld gang, og vi vil komme til at se flere forskellige parallelle forhandlingsspor. Det bliver det store forhandlingsshow, der går i gang nu. Men det bliver ikke let."

Stabilitet og grøn dagsorden er det vigtigste

Set med danske briller, hvad er det mest interessante ved forhandlingerne?

"Det lidt kedelige første svar er, at stabilitet er vigtigst for Danmark. Tyskland er en helt utrolig vigtig partner for os, både handelsmæssigt, politisk og økonomisk. Det er det land i verden, der er vigtigst for Danmark. Derfor er det vigtigste for os, at Tyskland fortsat er velfungerende og får en stabil regering." 

"Det lidt mere spændende svar er, at hvis vi tror på de koalitionsmuligheder, vi talte om lige før, så virker det jo meget sandsynligt, at uanset hvem der bliver kansler, så kommer De Grønne i regering, og det på en vigtig plads. Selvom de grønne ikke fik helt så mange stemmer, som de havde håbet på, så ligger de alligevel nummer tre ved det her valg. Derfor bliver det sikkert også en prominent plads, de får i regeringen. Man må formode, at de grønne vil kræve eksempelvis at få finansministerposten eller lignende i regeringen." 

"De Grønnes leder, Annalena Baerbock, har ikke udelukket at snakke med nogen, men har ultimativt krævet, at det bliver en klimaregering. Det gik de til valg på og vil gøre alt for at få til at lykkedes. Så i et eller andet omfang kan man forvente en forstærket satsning på den grønne omstilling i Tyskland, og det er godt nyt for Danmark. Det er et område, hvor vi har meget 'know-how', produkter og teknologi, som vi i forvejen sælger meget af til Tyskland, men som vi kan komme til at sælge endnu mere af. Det ville være interessant med danske briller at holde øje med hvordan den grønne profil bliver i en ny regering."

Hvad er det vigtigste for det europæiske samarbejde?

"Det er igen stabiliteten. Vi ved alle sammen, at vi ikke får en ny Angela Merkel. Der findes ikke andre politikere i verden som hende, og i øvrigt har hun siddet der i seksten år og møjsommeligt opbygget sin enorme autoritet i kredsen af europæiske ledere. Ingen vil kunne gå ind og fylde de sko, men det er vigtigt, at afløseren er en person, der har en stabil og stærk regering bag sig, så vi ikke få et svagt og uklart Tyskland i EU-sammenhænge." 

"Vi ved, at uanset om det bliver Olaf Scholz eller Armin Laschet, som bliver kansler, så er det begge to politikere, som efter dansk standard er meget EU-ivrige. Der er ikke nogen, der er skeptikere i forhold til EU-samarbejdet. De mener begge to, at EU skal være meget stærkere på forsvarsområdet som eksempel. Hvis det bliver Scholz, så bliver det interessant at se, hvordan han vil forholde sig til et mere socialt EU på områder som mindsteløn, som Danmark godt kan blive lidt forskrækket over. Også genopretningsplanen i EU, der flytter en del penge fra nord til syd i EU, skal gøres permanent. Det kaldte Merkel jo en engangsforestilling, men på venstrefløjen i Tyskland er det ikke nødvendigvis den holdning, man har. Scholz har været meget forsigtig med at melde noget ud på det punkt."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Lauritzen

Europa-analytiker, Altinget
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1994)

Angela Merkel

Fhv. forbundskansler, Tyskland (CDU)
Fysiker, doktorgrad i kvantekemi

Armin Laschet

Formand, Christlich Demokratische Union (CDU), premierminister, Nordrhein-Westfalen
Ludwig Maximilian University of Munich, University of Bonn

0:000:00