EU-chefer øger presset på May

TOPMØDE: EU-chefer sender et klart signal til den britiske regering om, at tiden er ved at løbe fra en aftale om Brexit. De opfordrer samtidig medlemslandene forberede sig på det værste, hvis det ender med, at der ikke kan findes en aftale mellem parterne.

Den britiske premierminister, Theresa May, ser til, men Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og Det Europæiske Råds formand, Donald Tusk, taler under topmødet i Bruxelles.
Den britiske premierminister, Theresa May, ser til, men Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og Det Europæiske Råds formand, Donald Tusk, taler under topmødet i Bruxelles.Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/Ritzau Scanpix
Rikke AlbrechtsenKristoffer Kvalvik

BRUXELLES: Efter maratonforhandlinger hele natten om EU's flygtningepolitik, tog det kun de 27 EU-chefer et minut at blive enige om, hvilken besked de vil sende til den britiske premierminister, Theresa May, da de fredag mødtes uden hende for at diskutere den britiske exit fra Unionen.

Den britiske regering bliver nødt til at finde ud af, hvad den vil med Brexit, hvis der skal være en reel chance for at nå at finde en aftale, inden briterne forlader samarbejdet til marts næste år.

De insisterer på behovet for "forstærket indsats" og udtrykker stor bekymring over, at der stadig ikke er kommet brugbare forslag til en løsning på, hvordan grænsen kan holdes åben mellem Irland og Nordirland i fremtiden.

"Vi har gjort fremskridt, men der er stadig enorme og alvorlige uoverensstemmelser, særligt på Irland og Nordirland," sagde EU's chefforhandler, Michel Barnier, ved ankomsten til mødet.

Her understregede han, at der stadig ikke er stor realisme i de forslag, der hidtil er kommet fra briterne.

"EU ønsker et ambitiøst partnerskab mellem EU og Storbritannien efter Brexit, på handel såvel som på sikkerhed. Men vi bliver nødt til at basere det partnerskab på vores værdier og principper, mens vi samtidig respekterer Storbritanniens røde linjer," understregede han.

Læs hele konklusionen her.

Forbered jer på det værste
EU-lederne opfordrer samtidig alle, der risikerer at komme i klemme på Brexit-dag, hvis der ikke kommer en aftale, til at forberede sig "på alle niveauer og på alle udfald".

"Det er første gang, at de 27 EU-lande melder klart ud til briterne, at vi kan ende i det værste scenarie – no deal," advarede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) allerede i onsdags i Folketingets Europaudvalg.

Den britiske premierminister forventes på et regeringsseminar 6. juli på sit landsted, Chequers, at tage et endeligt opgør med sit bagland om, hvad den britiske regering ønsker sig af et fremtidigt forhold til Unionen.

Fra EU-siden håber blandt andre den østrigske kansler, Sebastian Kurz, på, at de ender med ikke at gå efter en såkaldt hård Brexit, der vil gøre det sværere at bevare et tæt samarbejde.

"Det er ikke i nogens interesse at få en hård aftale, hverken for Storbritannien eller os, og særligt når man ser på den her geopolitiske og transatlantiske spænding," siger Kurz med henvisning til blandt andet den amerikanske præsidents optrapning af en handelspolitisk konflikt med Unionen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Michel Barnier

fhv. Brexit-forhandler for EU

Theresa May

Fhv. premierminister, Storbritannien og fhv. leder, Conservative Party
geografi, Sct. Hugh's College, Oxford University

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024