EU-dagbog: En ny politisk sæson er skudt i gang

EU-DAGBOG: Retsforbeholdet står i vejen for dansk deltagelse i den fælles europæiske kamp for at komme menneskehandel til livs. Det ærgrer MEP Britta Thomsen (S), der skriver det fjerde indlæg i Altinget | EU's dagbog.
Foto: brittathomsen.eu
Foto:

Vores særstatus hjælper derimod bagmændene og giver dem et helle (..). Det kan kun gå for langsomt med at få retsforbeholdet afskaffet.

Britta Thomsen
MEP, Socialdemokraterne
Af Britta Thomsen
MEP, Socialdemokraterne 

I Danmark er det grundlovsbestemt, at folketingsåret begynder første tirsdag i oktober. Her i Europa-Parlamentet har nærværende uge været åbningsuge efter sommerferien.

Men ligesom tilfældet er for folketingspolitikere, så har de sidste par uger ikke været sommerferie for EU-parlamentarikerne. Jeg har fx brugt de sidste to uger på at komme rundt i Danmark og fortælle om EU og arbejdet i Bruxelles og Strasbourg.

Således har jeg blandt andet været i Europahuset i København og diskutere visumliberaliseringer for Balkanlandene, til Socialdemokraternes sommergruppemøde i Rørvig, afholdt møde med det Økologiske Råd omkring EU's nye strategi for energieffektivitet, talt om sammenhængen mellem ligestilling og rumforskning i Odense, præsenteret EU´s plan for vedvarende energi på et borgermøde i Ringkøbing samt holdt oplæg på 100 års-dagen for indstiftelsen af kvindernes internationale kampdag.

Men nu er parlamentsarbejdet i Bruxelles så i fuld gang igen. Det har været en hektisk og begivenhedsrig uge, hvor jeg særligt har beskæftiget mig med EU's kommende direktiv for forebyggelse og bekæmpelse af menneskeskehandel, problematikken omkring integrationen af romaer i medlemslandene og ikke mindst perspektiverne i bølgeenergi.

Torsdag blev EU's kommende trafficking-direktiv behandlet i parlamentets ligestillingsudvalg. Jeg har de sidste seks år i parlamentet fulgt udviklingen indenfor menneskehandel meget tæt.

Det er beskæmmende, at flere hundrede tusinder mennesker hvert år er ofre for menneskehandel. Denne groteske form for moderne slavehandel skal forebygges og bekæmpes langt mere effektivt, end tilfældet er i dag. Derfor er det også meget positivt, at Parlamentets ændringsforslag til Kommissionens udspil går i retning af bedre hjælp til og beskyttelse af ofrene i form fx bedre standarder for politibeskyttelse, lægehjælp, juridisk rådgivning og psykologhjælp.

Samtidig indeholder direktivet krav om hårdere straffe til bagmændene og udvidede beføjelser til efterforskning for politiet.

Direktivet tegner altså til at blive en tiltrængt håndsrækning til de hundrede tusinder af mennesker, der udsættes for menneskehandel og en alvorlig bet for de skrupelløse alfonser og bagmænd.

Desværre er det ikke virkeligheden i Danmark, hvor et retsforbehold fra 1993 står i vejen for vores deltagelse i den fælles europæiske kamp for at komme menneskehandlen til livs. Vi ved, at der også findes mange handlede kvinder i Danmark, og det ærgrer mig grænseløst, at de ikke også bliver hjulpet af det nye direktiv.

Vores særstatus hjælper derimod bagmændene og giver dem et helle, hvor de stadig kan drive deres særdeles indbringende forretning. Det kan kun gå for langsomt med at få retsforbeholdet afskaffet.

Men der er også blevet tid til at arbejde med andet end trafficking i denne uge. Blandt andet har jeg som nyt medlem af en europæisk socialdemokratisk taskforce om romaer i EU været aktiv i debatten om, hvordan vi formulerer en konkret og langsigtet handlingsplan for integrationen af romaer, uden at vi dæmoniserer en hel etnisk gruppe, hvilket jeg synes der har været en tendens til i forbindelse med blandt andet masseudvisninger af romaer fra Frankrig.

Slutteligt har ugen også budt på en række spændende møder om mulighederne for udviklingen af en europæisk industri for bølgeenergi. Den europæiske forening for bølgeenergi har udarbejdet en handlingsplan frem til 2050, som - hvis vi tør investere i denne unge teknologi - kan resultere i skabelsen af 470.000 nye jobs og samtidig dække 15 % af EUs energibehov. Som medlem af Parlamentets energiudvalg er det selvfølgelig en vej, jeg vil forfølge i den kommende tid!
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Britta Thomsen

Fhv. MEP (S) 2004-2014, i bestyrelsen for EU's agentur for energi (ACER)
cand.mag. i historie og portugisisk (Aarhus Uni. 1983)

0:000:00