EU-Domstolen sår tvivl om statsstøtte til Femern-forbindelsen

FEMERN: EU-Domstol annullerer godkendelsen af statsstøtte til Femern-forbindelsen. Retter hård kritik mod EU-Kommissionen for at have vinket den danske regerings finansiering af projektet igennem uden at undersøge den nærmere.

Selv om det første spadestik til Femern-tunnelen ikke er taget endnu, udføres der allerede arkæologiske udgravninger. Jorden skal gennemsøges for fortidsfund, før byggeriet går i gang.
Selv om det første spadestik til Femern-tunnelen ikke er taget endnu, udføres der allerede arkæologiske udgravninger. Jorden skal gennemsøges for fortidsfund, før byggeriet går i gang.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Det største anlægsprojekt i danmarkshistorien er stødt på endnu et bump på vejen. Det skyldes, at EU-Domstolens første instans, EU-Retten, torsdag morgen underkendte EU-Kommissionens godkendelse af den statsstøtte og de statsgarantier, der er givet til Femern-forbindelsen mellem Danmark og Tyskland.

Retten kritiserer på det skarpeste, at Kommissionen har undladt at åbne en egentlig undersøgelse af den danske statsstøttemodel, men blot har nikket til den, på trods af ”utilstrækkelige, upræcise og selvmodsigende” elementer i beskrivelsen af finansieringen af det over 50 milliarder kroner dyre projekt.

Ifølge Retten burde alarmklokkerne have bimlet, ikke mindst når det kommer til tilbagebetalingen af de statsgaranterede lån, som skal finansiere projektet, fordi det spænder over mange år og er så uforudsigeligt, at Kommissionen burde have undersøgt sagen nærmere.

”Det er tegn på alvorlige problemer, som skulle have fået Kommissionen til at indlede en formel undersøgelsesprocedure,” konkluderer Retten.

Retten påpeger dog, at Femern-projektet generelt lever op til definitionen på et EU-projekt af fælleseuropæisk interesse. Den gør også klart, at den offentlige støtte til jernbaneforbindelsen mellem Ringsted og Rødbyhavn, hvorfra tunnelen skal gå, ikke skal anses som statsstøtte i EU-forstand.

Femern: Vi har forberedt os
EU-Kommissionen skal nu genåbne sagen og lave den substansvurdering, som den undlod at komme med i første omgang. Det betyder, at der er en potentiel risiko for, at den når frem til en anden konklusion. Men det har i første omgang betydning for projektets lånemuligheder, fordi der ikke kan gøres brug af statsgarantier, mens Kommissionen undersøger sagen.

Ifølge Allan Christensen, finansdirektør hos Femern A/S, har selskabet dog forberedt sig på usikkerheden, så der er råderum til at sætte turbo på projektet, hvis de tyske myndigheder giver grønt lys til, at de kan gå i gang.

”Vi har forberedt os på de mulige udfald af dommen og sikret os adgang til den fornødne likviditet til fordelagtige låneomkostninger. Dermed sikres det politiske manøvrerum i forhold til at træffe beslutninger om projektets videre fremdrift på den anden side af en tysk myndighedsgodkendelse,” siger Allan Christensen.

Kommissionen: Vi lytter
Det er den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, der tilbage i 2015 gav grønt lys i sagen. Ifølge kommissærens talsmand vil Kommissionen nu gennemgå kritikken fra Retten og tage de nødvendige skridt. 

"Retten har indentificeret visse procedureproblemer i sagen, og vi vil undersøge disse punkter nøje," siger talsmand Ricardo Cardoso.

Han glæder sig dog over, at Retten bekræftede de bærende elementer i Kommissionens vurdering, hvad gælder infrastruktur.

Det er færgeselskaberne Stena Line og Scandlines, der har ført hver sin sag mod Kommissionen.

Dommen var forventet, efter en lignende sag om den 18 år gamle Øresundsforbindelse blev afgjort i september. Her fandt Retten, at det var forkert af Kommissionen bare at vinke dansk og svensk statsstøtte og statsgarantier igennem uden at efterprøve deres retmæssighed og uden at høre andre parter, for eksempel færgeselskaberne, der sejler mellem Helsingborg og Helsingør.

 

Artiklen er opdateret med citat fra EU-Kommissionen

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Allan Christensen

Finansdirektør, Femern
cand.merc. (Aarhus Uni. 1983), statsautoriseret revisor

0:000:00