EU-kampvalg i Radikale: Helvegs udfordrer vil have mere fokus på liberal værdikamp

PARLAMENTSVALG: Lørdag skal Radikale beslutte, hvem der skal være partiets spidskandidat til Europa-Parlamentet. Karen Melchior udfordrer siddende parlamentariker Morten Helveg Petersen. 

Karen Melchior er i dag 1. suppleant til Europa-Parlamentet og medlem af borgerrepræsentationen i Københavns Kommune.
Karen Melchior er i dag 1. suppleant til Europa-Parlamentet og medlem af borgerrepræsentationen i Københavns Kommune.Foto: Christian Liliendahl / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Når de danske partier skal udpege deres spidskandidat til europaparlamentsvalget, er det normalt en formel handling, hvor kun en enkelt kandidat stiller op.

Men sådan forholder det sig ikke denne gang hos Radikale Venstre.

Lørdag skal partiets nuværende parlamentariker Morten Helveg Petersen dyste om posten mod Karen Melchior. Hun er i øjeblikket partiets 1. suppleant til Europa-Parlamentet og medlem af Borgerrepræsentationen i København.

I juli meddelte hun, at hun ville udfordre Helveg Petersen som spidskandidat. Hun mener nemlig, der skal mere fokus på kampen for de liberale værdier i Europa.

”Der er brug for, at vi tager kampen op for vores grundlæggende liberale værdier. Det drejer sig om demokrati, retsstaten og retten til at elske den, man elsker. Jeg er ikke sikker på, Morten tager det alvorligt nok. Han har gjort et dygtigt politisk stykke arbejde. Men vi bliver nødt til at kæmpe en mere principiel værdibaseret kamp,” siger hun til Altinget.

Bedrift at sikre radikalt mandat
Den kritik er Morten Helveg Petersen uforstående over for. Han mener, at han og den liberale gruppe, som han sidder i, er gået forrest i kampen for de liberale og demokratiske værdier.

”Om nogen har den liberale gruppe været dem, der har kæmpet for de liberale værdier gennem de sidste fire år. Vi har været de mest udtalte kritikere i forhold til, hvad der sker i Polen og Ungarn,” siger han.

Samtidig fremhæver han, at han ved sidste parlamentsvalg i 2014 var med til at sikre, at Radikale overhovedet fik en plads i Parlamentet.

”Det er en bedrift i sig selv,” siger han.

Tidligere har partiet da også oplevet at ende uden en plads i Parlamentet. Det var tilbage i 2009, da Sofie Carsten Nielsen var partiets spidskandidat. Det blev hun, efter hun havde udfordret partiets siddende parlamentariker, Johannes Lebech.

Melchior: Grundlæggende er vi enige
Når man spørger Karen Melchior, hvilke dele af Morten Helveg Petersens parlamentariske arbejde hun ville gøre anderledes, har hun ikke mange eksempler.

”Grundlæggende er Morten og jeg meget enige. Men han har en tendens til at gå for hurtigt ned i detaljen, når vi taler EU-politik med borgerne. Det nytter ikke noget at tale om Europol og energieffektivitet, når selve fundamentet for samarbejdet er under pres,” siger hun.

I stedet vil Karen Melchior som kandidat fokusere mere på at tale om visionerne for det europæiske samarbejde. Blandt andet ved at lægge vægt på, hvorfor Danmark er med i Unionen, frem for at gå direkte til de tekniske løsninger.

Også det er Morten Helveg Petersen uforstående over for.

”Det er vigtigt og fint med store skåltaler om det europæiske projekt. Men jeg oplever ikke, at det er det, der bekymrer borgerne, når jeg taler med dem. De vil gerne vide, hvilke vilkår politiet arbejder under. Vælgerne vil gerne vide, hvad konsekvenserne er af den førte politik.” siger han.

Bedre med demokratisk debat
Hverken Karen Melchior eller Morten Helveg Petersen er bekymrede for, at kampvalget skaber splittelse i partiet lige før en valgkamp.

”Det er klart, at det ville være at foretrække, at vi kunne stå samlet om en kandidat, lige inden vi skal i valgkamp. Men det er fint, vi tager en diskussion. Så kan vi forhåbentlig stå sammen igen, når vi er igennem det,” siger Morten Helveg Petersen.

Karen Melchior mener, det er sundt, da splittelsen ellers ville foregå i kulissen.

”Det er bedre at have en åben demokratisk debat frem for at skjule det internt i partiet,” siger hun.

Tre til hver

Karen Melchior

Hvad kan du, som Morten Helveg Petersen ikke kan?

”Jeg er villig til at kæmpe for vores liberale og radikale værdier, der er under pres i hele Europa. Vi har brug for nogen, som ser det som en vigtig kamp. Det føler jeg ikke, Morten har lagt nok vægt på.”

Hvordan spår du selv dine chancer?

”Jeg har det stadig sådan, at det vil være fantastisk, hvis det lykkes. Men den modtagelse, jeg har fået i de radikale foreninger, har været bedre, end jeg havde regnet med.”

Radikale har jo sideordnet listeopstilling til europaparlamentsvalget. Det betyder, at den kandidat, der får flest personlige stemmer, får mandatet, også selvom det ikke er spidskandidaten. Hvis vælgerne mener, at du er den rette, stemmer de så ikke på dig, uanset om du er spidskandidat eller ej?

”Der er kun plads til én radikal i en tv-debat. Der er kun plads til én person, som skal være den, der tegner partiet. Hvis jeg vil have, at vores fokus skal være mere på værdier og kampen for demokratiet, bliver jeg nødt til at være spidskandidat for at tegne den linje.”

Morten Helveg Petersen

Hvad kan du, som Karen Melchior ikke kan?

”Jeg vil ikke udtale mig om Karen, jeg vil udtale mig om mig selv. Jeg sikrede Radikale et mandat i 2014, jeg har leveret stribevis af resultater, og jeg er kåret til årets medlem af Europa-Parlamentet på energiområdet.”

Hvordan spår du selv dine chancer?

”Jeg har en god mavefornemmelse, men man må aldrig tage noget for givet i en radikal sammenhæng. Det er landsmødet, der afgør det, og Radikales landsmøde er et debatlystent landsmøde.”

Radikale har jo sideordnet listeopstilling til europaparlamentsvalget. Det betyder, at den kandidat, der får flest personlige stemmer, får mandatet, også selvom det ikke er spidskandidaten. Hvis vælgerne mener, at du er den rette, stemmer de så ikke på dig, uanset om du er spidskandidat eller ej?

”Der gør en stor forskel, om du er spidskandidat eller ej. Som det antyder, betyder det at stå i spidsen. Og det betyder også mere medieeksponering og flere debatter. Og det bliver et svært valg for os, fordi der er nye spidskandidater og nye partier, der er poppet op siden sidste parlamentsvalg. Det stiller nogle krav til en spidskandidat.”

Dokumentation

Radikale fik 6,5 procent af stemmerne ved sidste europaparlamentsvalg.

Her fik Morten Helveg Petersen 76.390 personlige stemmer, og Karen Melchior fik 10.412.

Kilde: Danmarks Statistik


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Melchior

MEP (løsgænger, tidl. Radikale)
cand.jur. (Københavns Uni. 2005)

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00