EU-Kommission peger på mangler i dansk bud på EU-agentur

EMA: Danmark og de andre medlemslande, der ønsker at huse EU’s lægemiddelmyndighed, er nu blevet vurderet af EU-Kommissionen. Læs vurderingerne her og en lækket konsulentrapport, der giver Danmark topplacering.

Foto: Colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Hvilket af EU’s medlemslande vil være bedst til at huse den europæiske lægemiddelmyndighed, EMA? Det får man ikke et klart svar på i den vurdering, som EU-Kommissionen har lavet af de 19 medlemslande, der vil lægge by og domicil til agenturet.

Beslutning i november
I stedet har Kommissionen, som ministerrådet bad om, gennemgået landenes tilbud om at huse agenturet.

Næste skridt bliver, at de 27 EU-chefer skal debattere vurderingen i oktober. I november skal den endelige beslutning tages ved en hemmelig afstemning i ministerrådet, der kan ende i en lodtrækning.

Kommission peger på manglende danske svar
Kommissionens vurderinger er sket ud fra de kriterier, som man på EU-plan har stillet op. De i alt seks kriterier er alt fra bygningen, som agenturet skal placeres i, til adgangen til internationale flyruter og job- og uddannelsesmuligheder til de ansattes ægtefæller og børn.

Samtidig har medlemslandene eksempelvis også skullet oplyse en tidsplan for en flytning, der skaber mindst mulige driftsproblemer for EMA.  

Kommissionen nævner eksempelvis i sin vurdering, at København ligesom en række andre landes hovedstæder eller byer kan have en bygning klar allerede fra 2019.

Omvendt noterer Kommissionen sig også, at Danmark ikke har givet svar på børn og ægtefællers adgang til sociale ydelser.

”Tilbuddet siger ikke noget om adgangen til sociale ydelser til de EMA-ansattes børn og ægtefæller,” hedder det blandt andet i vurderingen af Danmark.

Danmark regnes for topkvalificeret 
Som beordret af ministerrådet har Kommissionen ikke konkluderet eller rangeret landene efter, hvor gode værter landene vil være som hovedsæder for EMA. Agenturet har 900 ansatte, og agenturets virke vurderes at kaste små 40.000 årlige hotelovernatninger af sig.

Generelt vurderes Danmark til at være blandt de fem lande, som objektivt set vil være den bedste placering for EMA i forhold til at sikre en god og effektiv myndighed. En myndighed, der godkender ny medicin og holder øje med bivirkninger på eksisterende medicin.

Denne vurdering af Danmark er blevet bestyrket inden for den seneste uge.

Ansatte i EU-agentur har København blandt favoritterne

27. august blev der nemlig lækket en EMA-undersøgelse, der viser, at Danmark er på top fem over lande, hvis man spørger EMA’s ansatte.

Topplacering til Danmark i lækket rapport
Den europæiske lægemiddelindustris paraplyinteresseorganisation, EFPIA, har samtidig fået udarbejdet en konsulentrapport, der viser, at Danmark er det land af alle 19 kandidater, som bedst opfylder de seks kriterier.

Rapporten er ikke officielt offentliggjort, men læs den her i sin fulde længde. Rapportens konklusioner er en stor fjer i hatten til Danmark som kandidatland. Det skyldes, at mange af EFPIA's medlemmer, der tæller producenterne af orginalmedicin, formentlig ønsker EMA placeret der, hvor deres medlemmer har deres hovedsæder.

Der er dog et hårdt pres fra de nye medlemslande i øst til også at huse EU-agenturer, hvor Danmark allerede huser Det Europæiske Miljøagentur.

Østlandenes utilfredshed med de manglende agenturer og andre gode kandidatlande betyder, at Danmarks chancer for at få agenturet reeelt vurderes til at være små.

Dokumentation

Afstemningen om EU-agenturet

I november vil EU’s europaministre skulle stemme om, hvem der skal have de to agenturer.

Afstemningen foregår via det, der populært kaldes melodi grand prix-modellen. Den går ud på, at landene hver har seks point, som de skal fordele til tre lande, der får henholdsvis tre, to og et point.

Får et land tre point fra 14 lande, har vi en vinder. Det forventes dog ikke at ske. Derfor vil de tre lande med det højeste antal point gå videre til anden runde. Her har landene kun et point at give. Også her vil opbakning fra 14 lande betyde sejr. Sker det ikke, vil de to bedst placerede gå videre til en tredje runde. Den, der får flest stemmer her, bliver kåret som vinder. Står de af uransagelige grunde lige, vil det siddende EU-formandskab trække lod.

Landene binder sig på forhånd til at acceptere udfaldet af afstemningen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00