EU-Kommissionen: Grænsekontrollen skal ophøre

SLUT: Der er ikke længere grundlag for den slags interne grænsekontroller, som Danmark og andre lande har indført i kølvandet på flygtningekrisen, siger EU’s migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos.

Foto: /ritzau/Gregers Tycho
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Der er ikke noget at gøre. Der er ikke et retligt grundlag for at forlænge de interne grænsekontroller, som Danmark, Tyskland og Sverige med flere indførte, efter at over en million flygtninge og migranter inden for kort tid kom til Europa i 2015.

Det understregede EU’s migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, ved et pressemøde i Bruxelles onsdag.

”Ja, der er nogle lande, der har haft berettigede grunde til at bede om forlængelse af de interne grænsekontroller. Men den periode nærmer sig sin afslutning. Og det kan ikke retfærdiggøres retligt at forlænge dem,” sagde Avramopoulos med henvisning til Schengen-reglementet, der har et øvre loft på to år for midlertidige grænselukninger.

Går imod Merkel og Løkke
Udmeldingen kommer på trods af, at den tyske kansler, Angela Merkel, så sent som i sidste uge meldte ud, at hun ville informere EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, om, at det i hendes øjne ikke kunne komme på tale at ophæve kontrollen 12. november, sådan som Kommissionen ønsker det.

Også den danske regering har sagt, at den finder det meget usandsynligt, at den vil være klar til at ophæve grænsekontrollen inden for overskuelig fremtid.

Ifølge EU-kommissæren har landene dog ikke længere belæg for kontrollen, som i sin tid blev begrundet i den hidtil usete store tilstrømning til Europa.

”De vigtigste grunde, der retfærdiggjorde indførelsen, eksisterer ikke længere,” understregede kommissæren.

Avramopoulos gjorde dog samtidig klart, at EU-Kommissionen arbejder på et nyt udkast til spilleregler for Schengen-området.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dimitris Avramopoulos

Fhv. EU-kommissær for migration, interne anliggender og medborgerskab (Liberale Parti, Grækenland)
ba i offentlig lov og statskundskab (Athens Uni. 1978), master i europæiske studier (Bruxelles Uni. 1986)

0:000:00