EU-Kommissionen hiver Polen i retten for traktatbrud

RETSSTAT: Efter flere advarsler sender EU-Kommissionen nu Polen for EU-Domstolen. Det skyldes en kontroversiel pensionsreform, som tvinger flere af landets højesteretsdommere på pension.

Tilbage i oktober 2017 gik flere polakker på gaden for at demonstrere mod regeringens juridiske reformer. 
Tilbage i oktober 2017 gik flere polakker på gaden for at demonstrere mod regeringens juridiske reformer. Foto: Alik Keplicz/ Ritzau Scanpix
Christina Houlind

EU-Kommissionen har besluttet at hive Polen for EU-Domstolen.

Det meddelte Kommissionen mandag.

Det sker som en reaktion på en lov i Polen, som sænker pensionsalderen for landets dommere fra 70 til 65.

I praksis betyder det, at 27 ud landets 72 højesteretsdommere bliver tvunget til at gå på pension.

EU-Kommissionen har flere gange bedt Polen om at rette op. I august sendte Kommissionen et ultimatum, som gav Polens regering en måned til at indføre de nødvendige foranstaltninger, så de igen efterlevede EU's retsstatsprincipper. Men det er ikke sket. 

EU-Kommissionen: En dommer kan ikke afsættes
Den eneste beskyttelsesforanstaltning, som de polske myndigheder har tilbudt, er, at dommerne kan bede om en høring hos landets nationale råd for retsvæsenet. Men den høring er ikke bindende.

Og det er ikke godt nok, lyder det fra EU-Kommissionen. De mener, at loven stadig er i strid med EU’s retsstatsprincipper, herunder principperne om at retsvæsenet er uafhængigt, og at en dommer ikke kan afsættes.

Hvis en dommer bliver ramt af loven, kan vedkommende godt anmode om at få forlænget sin embedsperiode. Men da det er op til landets præsident at afgøre, hvorvidt de får lov eller ej, har det ikke beroliget Kommissionen synderligt i forhold til, om der er politisk indblanding i landets retssystem. 

Desuden er der ikke fastsat klare kriterier for præsidentens beslutning, og der er ingen mulighed for at prøve et afslag ved en domstol.

Derfor mener Kommissionen, at loven "medfører en risiko for alvorlig og uoprettelig skade på retsvæsenets uafhængighed i Polen og dermed på EU's retsorden".

Kommissionen har bedt EU-Domstolen om at fremskynde proceduren, så der hurtigt kan komme en afgørelse i sagen. Indtil da har de bedt Domstolen om at tvinge Polen til at genindføre tilstanden fra før, reformen trådte i kraft.

Glæde hos Socialdemokraterne og De Grønne
Kommissionens reaktion skaber glæde hos De Grønne i Europa-Parlamentet.

Gruppens to formænd Ska Keller og Philippe Lamberts udtaler i en pressemeddelelse:

”Vi glæder os over, at EU-Kommisssionen har sendt denne foruroligende sag for EU-Domstolen og forlanger, at Polens regering stopper deres forsøg på at underminere domstolenes uafhængighed. Polske borgere er EU-borgere, og deres rettigheder skal beskyttes. Kommissionens skridt er en anerkendelse af alle, som beskytter demokrati og retsstatsprincipper i Polen.”

Også hos den socialdemorkatiske gruppe i Parlamentet, S&D, støtter de Kommissionens beslutning.

”Nu er tiden kommet, hvor EU-Domstolen må handle og forsvare retsstatsprincipperne i Polen. For Polens skyld og for de polske borgeres skyld. Det handler også om at beskytte det europæiske projekt som en Union, der er bygget på vores fælles liberale værdier. Vi må sikre os at polakkernes såvel som andre EU-borgeres ret til at leve i et frit, åbent og demokratisk samfund er beskyttet,” udtaler gruppens leder, Udo Bullmann, i en pressemeddelelse.

Ikke første gang Polen er i uføre
Pensionsreformen blandt de polske højesteretsdommere er kun én blandt flere love, som Polen har indført de seneste år, der er blevet mødt af stor kritik fra EU-institutionerne. 

Særligt ændringer i Polens retssystem har fået både Parlamentet og Kommissionen op af stolene. Lovene har blandt andet grebet ind i hele domstolssystemet, lige fra jurastudiet til landets forfatningsdomstol, og ifølge Kommissionen er der over de sidste to år sket 13 brud på retsstatsprincipperne. 

I december 2017 indledte Kommissionen den første såkaldte artikel 7-procedure for manglende overholdelse af EU's grundlæggende værdier nogensinde mod netop Polen, fordi den frygter for retssystemets uafhængiged. I sidste ende kan det føre til, at Polen får frataget sin stemmeret i Ministerrådet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00