EU-Kommissionen klar med nyt udspil til fri roaming

UDSPIL: EU-Kommissionen dropper omstridt grænse på 90 dage for fri roaming og foreslår ubegrænset forbrug. Samtidig foreslår den en ny metode til at komme misbrug til livs.

EU's vicekommissær for det digitale indre marked Andrus Ansip præsenterede onsdag EU-Kommissionens nye bud på regler, der skal forhindre misbrug, når den frie roaming i EU træder i kraft næste år.
EU's vicekommissær for det digitale indre marked Andrus Ansip præsenterede onsdag EU-Kommissionens nye bud på regler, der skal forhindre misbrug, når den frie roaming i EU træder i kraft næste år.Foto: © European Union , 2016/ Jennifer Jacquemart
Emma Qvirin HolstMichael Hjøllund

BRUXELLES: Fra 15. juli 2017 skal europæerne kunne bruge deres mobiler ubegrænset i andre EU-lande uden at frygte en ekstraregning fra deres teleselskab.

Det mener EU-Kommissionen, der onsdag endegyldigt begraver sit tidligere udspil om at begrænse fri roaming til 90 dage om året.

”Vi vil ikke sætte begræsninger på, hvor mange dage folk kan nyde godt af roaming-fri rejse. Men vi har besluttet at sætte værn op baseret på, hvor folk opholder sig,” siger Andrus Ansip, der er vicekommissær for det digitale indre marked.

Læs også: EU-politikere og forbrugere roser nye roaming-regler

Det centrale i EU-Kommissionens nye udspil er, hvordan man vil forhindre, at den gratis roaming bliver misbrugt.

Hvordan sikrer man sig mod, at en italiener køber et billigt abonnement i Danmark eller Finland, og bruger det permanent hjemme i Italien, hvor mobilpriserne er langt højere?

Kunder skal ”retfærdiggøre” deres opførsel
EU-Kommissionens svar er, at mobilselskaberne får lov til at slå ned på kunder, der har et forbrugsmønster, der tyder på misbrug. Kunden kan konkret blive afkrævet en forklaring på, hvorfor han for eksempel opholder sig i lange perioder i udlandet uden at vende hjem.

”Hvis nogen vedvarende bruger et SIM-kort fra et land, hvor han ikke bor, kan teleselskaberne kræve, at han forklarer sin situation. Forretningsrejser eller ferie skal være mulig uden at få roaming-gebyrer,” siger Andrus Ansip.

Et ”risikomønster” kan ifølge EU-Kommissionen være, hvis en forbruger kun har teleudgifter i udlandet, og nærmest aldrig bruger sin telefon i hjemlandet. Eller hvis et SIM-kort kun er aktivt, når forbrugerne opholder sig i et andet EU-land.

EU-Kommissionens første udspil, der blev trukket tilbage, fik hård kritik fra Europa-Parlamentet og forbrugerorganisationer for ikke at leve op til det højtprofilerede løfte til europæerne om at "afskaffe" roaming i Unionen.

R: Stærkt forbedret forslag
Men denne gang er EU-politikerne anderledes positive.

”Kommissionens forslag er stærkt forbedret i forhold til det, de kom med i første omgang,” siger Radikales europaparlamentariker Jens Rohde.

Hvor EU-Kommissionens første forslag indeholdt en begrænsning på 90 dages fri roaming om året, har det nye forslag ingen øvre grænse. Hverken på antallet af dage mobilforbrugerne kan roame i andre EU-lande, eller på mængden af tale og data, de kan bruge.

Og netop denne nye kurs sikrer opbakning hos Europa-Parlamentet.

”Det betyder, at der reelt er fri roaming for alle rejsende i Europa, også for europæere, der er udsendt fra deres arbejdsplads i en periode,” siger Jens Rohde.

Minister: Behov for en løsning
Også den danske energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) glæder sig over, at EU-Kommissionen har droppet ideen om en grænse på 90 dages roaming om året. 

Men samtidig understreger han behovet for at sikre, at danske teleselskabers økonomi ikke lider nød som følge af de nye roaming-regler.

Det er "afgørende" at finde en løsning på roaming, der fungerer for både forbrugerne og mobilselskaberne, siger ministeren i en skriftlig kommentar til Altinget. 

"Nøglen til at gøre det er lavere engrosprislofter for afregningen mellem mobilselskaber i de forskellige EU-lande. Derfor har jeg så sent som i denne uge igen over for Kommissionen presset på for, at vi kan finde en fornuftig løsning på netop spørgsmålet om engrosprislofter," lyder fra fra ministeren.

EU-Kommissionen forventer at kunne vedtage de endelige regler 15. december 2016.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andrus Ansip

Næstformand, Europa-Kommissionen, EU-kommissær for digitalt indre marked (Det Estiske Reformparti)
kemiingeniør (Tartu Uni. 1979)

Jens Rohde

Fhv. MF, formand, Danske fodbolddommere
student (Viborg Katedralskole 1989)

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00