EU-Kommissionen starter sag mod Storbritannien for traktatbrud

REGELBRUD: Storbritannien har afvist at sende en ny britisk EU-kommissær, før det britiske valg i december er overstået. Det er et brud på EU-reglerne, mener EU-Kommissionen, der nu har sendt en åbningsskrivelse til briterne.

Storbritannien bryder EU-reglerne, når landet afviser at udnævne en ny EU-kommissær på denne side af et britisk valg.

Sådan lyder beskeden fra EU-Kommissionen, der torsdag har sendt en såkaldt åbningsskrivelse til den britiske regering. Det er første skridt i en sag om traktatbrud.

Den kommende kommissionsformand Ursula von der Leyen har to gange bedt Storbritannien om at vælge en ny EU-kommissær. Men onsdag aften meddelte briterne, at det ikke vil ske før det britiske parlamentsvalg 12. december.

Men det svar godtager EU-Kommissionen ikke:

”De britiske myndigheder mener ikke, at de er i stand til at foreslå en kandidat til posten som EU-kommissær i lyset af det kommende valg. EU-Kommissionen minder om, at ifølge den etablerede EU-retspraksis kan et medlemsland ikke påberåbe sig bestemmelser, der gælder i deres eget nationale retssystem, når de skal retfærdiggøre for deres manglende overholdelse af deres forpligtelser i henhold til EU-lovgivningen,” skriver EU-Kommissionen i en pressemeddelelse.

Nu har briterne indtil 22. november til at besvare henvendelsen. Storbritannien skal enten rette ind efter EU-Kommissionens krav om at udpege en ny britisk kommissær med det samme, eller også skal regeringen forklare, hvorfor deres udskydelse ikke er et brud på EU-reglerne.

En manglende britisk kommissær er en udfordring for von der Leyen, fordi det kan betyde, at hendes nye EU-Kommission ikke kan træde til 1. december, hvilket ellers er planen lige nu. Ifølge EU-reglerne skal en Kommission nemlig bestå af en statsborger fra hvert medlemsland.

Forrige artikel Støttepartier kritiserer Israel-udmelding: Færøerne leger med ilden Støttepartier kritiserer Israel-udmelding: Færøerne leger med ilden Næste artikel Hummelgaard erkender: Vi kommer ikke til at hæve dagpengesatsen Hummelgaard erkender: Vi kommer ikke til at hæve dagpengesatsen
Thulesen Dahl: Vi skal have gang i hjemsendelserne

Thulesen Dahl: Vi skal have gang i hjemsendelserne

ÅRSMØDE: Hårdere straffe og en ydelse på dagpengeniveau for at passe egne børn i hjemmet er blandt Dansk Folkepartis formands forslag i sin årsmødetale. Her opridser Kristian Thulesen Dahl otte punkter, som partiets politik skal dreje sig om i de kommende år.