EU-Kommissionens blåstempling af Polens coronamidler giver vildt oprør i Europa-Parlamentet

Kritikken er haglet ned over kommissionsformand Ursula von der Leyen, siden hun på et besøg i Polen blåstemplede landets genopretningsplan efter corona. Nu trues hun – og resten af Kommissionen – med et mistillidsvotum.

Kommissionsformand Ursula von der Leyen besøgte i sidste uge den polske præsident Andrzej Duda i Warszawa for at overlevere budskabet om, at Kommissionen godkender den polske genopretningsplan. Det har skabt stor furore.
Kommissionsformand Ursula von der Leyen besøgte i sidste uge den polske præsident Andrzej Duda i Warszawa for at overlevere budskabet om, at Kommissionen godkender den polske genopretningsplan. Det har skabt stor furore. Foto: Kacper Pempel/Reuters/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

BRUXELLES: Knap havde kommissionsformand Ursula von der Leyen i sidste uge overbragt budskabet om, at Kommissionen giver grønt lys til den polske regerings genopretningsplan, før helvede brød løs.

Helt usædvanligt stemte flere af hendes kollegaer i Kommissionen – heriblandt danske Margrethe Vestager – imod planen, og Europa-Parlamentet fik hende til at stå skoleret til samlingen i Strasbourg i denne uge.

Tre parlamentsmedlemmer er endda gået så vidt, at de har taget initiativ til at starte en proces med det formål at vælte von der Leyen og resten af Kommissionen, hvis Polen modtager genopretningsmidler, inden landets retssystem er forbedret.

Forslaget til et mistillidsvotum stammer fra tre parlamentarikere fra den liberale gruppe i Parlamentet, Renew Europe. Det drejer sig om belgiske Guy Verhofstadt, hollandske Sophie In 't Veld og spanske Luis Garicano.

De tre EU-politikere mener ikke, at Polen overholder de retsstatsprincipper, der er gældende i EU – og at Polen derfor ikke skal have adgang til de knap 24 milliarder euro i tilskud og 11,5 milliarder euro i lån, som genopretningsplanen indeholder.

"Kommissionen er traktaternes vogter og ansvarlig for anvendelsen af EU-lovgivningen under EU-Domstolens kontrol. EU's værdier er en grundlæggende nøglesten i Unionen og er ikke til salg. Hvis von der Leyen-Kommissionen ikke længere opfylder sin rolle som traktaternes vogter, bør Parlamentet trække sin tillid tilbage," lyder det i en udtalelse fra de tre.

For at sende et mistillidsvotum til afstemning i Parlamentet kræves underskrifter fra 10 procent af de 705 parlamentarikere. De tre parlamentarikere vil begynde at samle underskrifter den dag, Polen får tilsendt de første midler fra genopretningspakken.

Hvis det lykkes at samle nok underskrifter, kan Parlamentet afsætte Kommissionen, hvis et flertal på to-tredjedele stemmer for. Det anses dog som utænkeligt.

Morten Løkkegaard fra Venstre sidder i samme politiske gruppe i Parlamentet som de tre, der har taget initiativ til at vælte Kommissionen. Men det betyder ikke, at han deler deres holdning.