EU-korruptionsskandale om Qatar forventes at vokse i omfang: ”Europa-Parlamentet er under angreb”

Hvordan kunne det komme så vidt? Det spørgsmål bliver stillet igen og igen efter konturerne af den største korruptionsskandale i Europa-Parlamentets historie med direkte bånd til styret i Qatar begynder at vise sig.

Den græske EU-parlamentariker Eva Kaili på besøg hos Qatars beskæftigelsesminister. Hun er nu mistænkt i en sag om korruption og bestikkelse fra selv samme land.
Den græske EU-parlamentariker Eva Kaili på besøg hos Qatars beskæftigelsesminister. Hun er nu mistænkt i en sag om korruption og bestikkelse fra selv samme land.Foto: Twitter/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: På et hotel i Bruxelles fandt belgisk politi fredag en kuffert tæt pakket med 50-eurosedler til en værdi af flere millioner kroner. Kufferten tilhørte Alexandros Kailis.

Han er far til den græske socialdemokratiske næstformand i Europa-Parlamentet, Eva Kaili, som nu sidder bag tremmer mistænkt i den alvorligste korruptionsskandale, der nogensinde har ramt EU’s eneste folkevalgte institution.

Tre andre personer er fængslet. Heriblandt hendes samlever, der er assistent i Europa-Parlamentet, efter der blev fundet tasker med omkring 150.000 euro (1,1 millioner kroner) i deres hjem.

Hos en anden af de fængslede, den italienske tidligere EU-parlamentariker Pier Antonio Panzeri, fandt politiet næsten 4,5 millioner kroner i rede penge. Det er ham, den belgiske anklagemyndighed mistænker for at stå i spidsen for deltagelse i en kriminel organisation, hvidvask og korruption finansieret af ingen ringere end dette års VM-værter, Qatar. Målet har været at veksle penge og gaver som dyr elektronik til indflydelse i Europa-Parlamentet. En påstand, som Qatars Udenrigsministerium søndag på det strengeste afviste og kaldte ”grundløs og misinformeret”.

Sagen er langtfra slut endnu, lød det fra en rystet formand for Europa-Parlamentet, Roberta Metsola mandag.

Ifølge den belgiske anklagemyndighed er der gennemført 20 ransagninger siden i fredags i Belgien og Italien. Formanden for den internationale sammenslutninger af fagforbund, ITUC, Luca Visentini, er blevet tilbageholdt og løsladt igen. En række kontorer i Europa-Parlamentet blev undersøgt mandag. Ti personer i Parlamentet har fået indefrosset deres digitale data for at undgå, at beviser bliver slettet. Kontorer i Parlamentet er forseglet med polititape. 

Jeg ved, at vi ikke er ved vejs ende, og vi vil fortsætte med at hjælpe med efterforskningen sammen med andre EU-institutioner så længe, det er nødvendigt. Korruption må ikke kunne betale sig.

Roberta Metsola
Formand for Europa-Parlamentet

Og nu forsøger de folkevalgte at finde ud af, hvordan de skal reagere på det formodede forsøg fra en fremmed magt på at købe sig til indflydelse i deres egen midte.

”Tag ikke fejl. Europa-Parlamentet er under angreb, kære kolleger,” sagde EU-parlamentsformanden, da hun mandag åbnede denne uges session i Strasbourg for de 705 folkevalgte. Her erkendte Roberta Metsola, at hun forsøgte at skjule det ”raseri, den vrede og sorg”, som sagen vakte i hende.









0:000:00