EU-kredsens nyeste Putin-ven gør sin europæiske entré. Mette Frederiksen er ikke imponeret

Slovakiets premierminister, Robert Fico, krydrede torsdag sit comeback på de bonede gulve i EU-land med udmeldinger, der truer sammenholdet med Ukraine. 

Dagen efter sin udpegelse drog den nye  slovakiske premierminister, Robert Fico, til topmøde i Bruxelles.
Dagen efter sin udpegelse drog den nye  slovakiske premierminister, Robert Fico, til topmøde i Bruxelles.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Robert Fico behøvede ikke engang at stoppe foran de rullende kameraer på vej ind til sit første EU-topmøde som nyslået premierminister for at gøre opmærksom på sig selv.

Nyheden om, hvad han havde sagt til det slovakiske parlament, timer inden han gjorde sit comeback i Bruxelles efter fem år væk fra regeringsmagten, var rejst i forvejen.

”Jeg støtter nul militær hjælp til Ukraine,” lød hans budskab til de slovakiske folkevalgte.

”EU burde skifte fra at være våbenleverandør til at være fredsmægler,” sagde han.

Dermed ser det ud til, at Ungarns Viktor Orbán har fået sig en ny makker blandt EU-lederne, efter Orbán længe har været den eneste blandt de 27, som konsekvent har udfordret den støtte til Ukraine, som har præget samarbejdet siden den russiske fuldskala-invasion i februar 2022.

Back to the future 😎 #RobertFico #EUCO pic.twitter.com/dkxs1fdYfq

Og det er ikke kun våbenstøtte, Fico er skeptisk overfor. Torsdag meldte han også ud, at han ikke kommer til at støtte fremtidige sanktionspakker over for Rusland, hvis de gør ondt på slovakisk økonomi.

Et akavet budskab, netop som de 27 lande har taget hul på de indledende forhandlinger om en ny gang stramninger over for præsident Vladimir Putins styre og de folk og virksomheder, der støtter hans krigshandlinger i Ukraine.

59-årige Robert Fico havde allerede vakt opsigt med sine russiskvenlige udtalelser både før og efter valget 30. september.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024