EU-ledere skal forsøge at tøjle brexit-kaos

TOPMØDE: EU’s topchefer mødes for første gang siden briternes skæbnesvangre valgdag i torsdags for at forsøge at mindske usikkerheden omkring en britisk exit fra Unionen og puste nyt liv i samarbejdet.

Den tyske kansler, Angela Merkel, gør klart, at briterne ikke kan forvente særbehandling på deres vej ud af EU, inden hun mødes med sine EU-kolleger ved et topmøde i Bruxelles tirsdag og onsdag. 
Den tyske kansler, Angela Merkel, gør klart, at briterne ikke kan forvente særbehandling på deres vej ud af EU, inden hun mødes med sine EU-kolleger ved et topmøde i Bruxelles tirsdag og onsdag. 
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Den britiske premierminister David Cameron skal tirsdag eftermiddag se sine 27 EU-fæller i øjnene og udlægge det britiske folks ønske om at forlade EU, når EU’s øverste chefer mødes i Bruxelles.

Cameron forventes at lægge noget af skylden for nej’et på EU's regler om fri vandrende arbejdskraft og advare om den fremmedgørelse, som mange borgere føler over for EU-projektet.

Han vil samtidig officielt skulle overbringe den upopulære besked om, at han ikke har tænkt sig at aktivere den såkaldte artikel 50 i EU-traktaterne, der starter den formelle udmeldelsesprocedure fra Unionen. Det vil han overlade til sin efterfølger, der efter planen skal kåres i september blandt de britiske Konservative.

Forståelse, men …
Selv om der er et stort ønske om afklaring fra de øvrige statsledere, har det kaos, der har bredt sig både til højre og venstre i det britiske politiske spektrum, siden resultatet af folkeafstemningen stod klart fredag morgen, gjort nok indtryk på de øvrige EU-ledere til, at de færreste vil forsøge at presse premierministeren til handling.

”Den politiske nedsmeltning har overrasket mange. Derfor er der en forståelse for, at vi bliver nødt til at give dem lidt tid,” lyder vurderingen fra en diplomat tæt på forhandlingerne.

Til gengæld er der opbakning blandt de 27 til at holde briterne ud i strakt arm, indtil de har tænkt færdigt.

Det nye slagord i toppen af EU-hierarkiet er ”No notification, no negotiation”. Et slogan, som EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, gentog i en tale til Europa-Parlamentet tirsdag morgen, hvor han også informerede om, at han har forbudt sine kommissærer at holde møder med den britiske regering, indtil London officielt trykker på knappen og udløser udmeldelsesforhandlingerne.

Skal gøre lidt ondt
Briterne ønsker at afsøge mulighederne for at blive så tæt på EU’s indre marked som muligt, uden samtidig at acceptere princippet om arbejdskraftens fri bevægelighed.

Det bliver dog pure afvist i Bruxelles, hvor linjen vil være forholdsvist hård. Der vil ikke være tale om nogen straffeekspedition, men der skal være et element af afskrækkelse i det, lyder vurderingen i EU-hovedkvarteret.

Samme toner slog kansler Angela Merkel an i den tyske Forbundsdag timer inden topmødet, hvor hun understregede, at det ikke er nogen a la carte-model, som briterne kan forvente, hvor de kan vælge og vrage mellem rettigheder og pligter.

”Der skal være – og der vil være – en betydelig forskel på et land, der vil være med i Den Europæiske Union, og et land, der ikke vil det,” sagde kansleren.

Første møde blandt 27
Topmødet fortsætter onsdag uden Cameron, når de øvrige lande mødes klokken ni til det, der i spøg omtales som en ”continental breakfast”.

Her vil de drøfte forhandlingslinjen over for briterne, men det bliver også der, hvor EU-lederne i et forum af 27 ser hinanden i øjnene og siger ”hvad gør vi nu”.

EU-chefsklubbens formand, Donald Tusk, har meldt ud, at Unionen nu har brug for at gå i tænkeboks, så de rigtige konklusioner drages oven på det britiske folks afvisning af Unionen.

Han vil også, ifølge kilder i Bruxelles, have en diskussion om tonen blandt EU-cheferne og den måde, de kommunikerer om EU både indadtil og udadtil.

Fra de europæiske hovedstæder kommer der også nye ideer til, hvordan EU skal kickstarte sig selv igen.

Mandag mødtes de tyske, franske og italienske ledere i Berlin, hvor de blev enige om, at EU-samarbejdet skal revitaliseres. På bedding er mere samarbejde mod international terrorisme, migration og andre områder, ”som intet medlemsland kan tackle effektivt alene”.

For stor uenighed
Men der stopper enigheden også. Hvor franskmændene for eksempel ønsker mere eurozone-samarbejde, er tyskerne bange for, at det vil lægge mere ansvar over på tyske skatteydere. Samtidig pusler den polske regering ifølge udenrigsminister Witold Waszczykowski med ”radikale forslag” til en helt ny EU-traktat, der sender mere magt hjem til medlemslandene.

Ifølge embedsmænd betyder det, at den endelige erklæring fra de 27, snarere end at indvarsle gennemgribende nytænkning, vil holde sig til at beklage briternes beslutning og udtrykke respekt for folkets vilje.

”Hvis man prøver at gå længere, vil det bare udstille en splid internt i EU,” lyder vurderingen fra en embedsmand.

Dokumentation

Sådan forløber topmødet

Tirsdag

EU-cheferne mødes klokken 16. De lægger ud med at lytte til formand for Europa-Parlamentet, Martin Schulz, som vil overbringe dem de folkevalgtes syn på ikke mindst den britiske folkeafstemning.

Derefter starter mødets første og eneste reelle arbejdssession. Her vil de 28 EU-ledere lytte til NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg, formanden for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, formanden for Den Europæiske Investeringsbank, Werner Hoier, samt EU’s udenrigschef Federica Mogherini, som vil fremlægge den nye udenrigs- og sikkerhedsstrategi, som hun har præsenteret i denne uge.

Også den hollandske premierminister Mark Rutte er på programmet. Han skal fortælle sine chefkolleger, hvordan den hollandske regering har tænkt sig at håndtere udfaldet af den afstemning om en frihandelsaftale med Ukraine, som befolkningen sagde nej tak til tidligere på året.

EU-toppen skal derefter gennemgå de konklusioner, der er forberedt fra mødet, der dækker emner fra styrkelse af det indre marked til flygtningesituationen.

Derefter går de til middag, hvor den absolutte hovedret er David Cameron, der vil skulle udlægge sit syn på briternes nej til fortsat EU-medlemskab og den videre vej fremad. Her vil han også blive afkrævet svar på, om han vil fastholde, at briterne som planlagt indtager formandsstolen for EU's Ministerråd i 2017.

Onsdag

For første gang mødes de øvrige 27 EU-ledere uden briterne. Forventningen er, at de vil nikke til den britiske exit, erkende, at det ikke var det resultat, de havde håbet på, men understrege, at de respekterer den britiske befolknings ønsker.

De vil også tage hul på en diskussion om, hvordan Unionen skal tackle det britiske nej, og om der er brug for nye tiltag til at puste liv i samarbejdet og vinde befolkningernes tillid til det europæiske projekt.

Det forventes dog ikke, at de vil være i stand til at drage vidtgående konklusioner på de spørgsmål.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Cameron

Udenrigsminister, Storbritannien, president, AlzheimerResearch UK
master i filosofi, politik og økonomi (PPE) (Oxford 1988)

Donald Tusk

Premiereminister, Polen
historiker (Gdansk Uni. 1980)

Jean-Claude Juncker

Fhv. formand, Europa-Kommissionen (Kristelige Sociale Folkeparti, Luxemburg)
cand.jur. (Strasbourg Uni. 1979)

0:000:00