EU-lederne giver eurolandene to uger til at lave ny redningsplan for europæisk økonomi

CORONAKRISE: EU’s stats- og regeringschefer er ikke blevet enige om, hvordan Europa skal reddes fra at ryge ud i en økonomisk krise efter coronavirussens hærgen. Bolden er i stedet blevet sparket tilbage til eurolandene, der får to uger til at komme med deres forslag.

Statsminister Mette Frederiksen (S) drøftede coronakrisen i Europa med sine europæiske kollegaer på et videomøde torsdag.
Statsminister Mette Frederiksen (S) drøftede coronakrisen i Europa med sine europæiske kollegaer på et videomøde torsdag.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Efter seks timers virtuelt tovtrækkeri er EU’s stats- og regeringschefer blevet enige om, at der skal bruges to uger mere på at finde en redningskrans til den europæiske økonomi.

Lederne har bedt gruppen af eurolande om at vende tilbage med deres forslag indenfor den tidsramme.

”Vi vil bede Eurogruppen om at fortsætte sit intensive arbejde i forhold til at præsentere et forslag, der vil sikre, at vi er i stand til at klare denne økonomiske krise,” sagde formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, torsdag aften efter videomødet.

Eurogruppen havde et videomøde tirsdag i denne uge. Men det lykkedes ikke for dem at blive enige om en redningsplan, der skal komme hårdt pressede medlemslande – som for eksempel Italien – til undsætning.

Formanden, Mario Centeno, forsøgte i stedet at sende bolden videre til EU-cheferne.

”I dag tog vi bestik af alle de foranstaltninger, der er blevet truffet, og de initiativer, der undersøges blandt institutionerne. Målet er at forberede mødet mellem lederne på torsdag, hvor der forventes at blive truffet beslutninger,” sagde Mario Centeno tirsdag efter videomødet.

Men den bold er nu blevet sparket direkte tilbage.

Der er dog en ting, som det lader til, at eurolandene kan enes om. Ifølge Mario Centeno er der bred opbakning til at gøre brug af den europæiske stabiliseringsmekanisme. Det vil give medlemslandene mulighed for at låne penge til at klare sig gennem krisen.

Men eurolandene er endnu ikke enige om, hvilke kriterier der skal gælde for brug af mekanismen og i forhold til tilbagebetalingen af lånene. Det skal nu vise sig, om de to uger er nok til at finde fælles fodslag.

EU skal lave en exitstrategi
Beskeden til eurogruppen er en del af en fælles erklæring, som de 27 stats- og regeringsledere er blevet enige om under torsdagens videomøde.

Heri har EU-cheferne også givet en opgave til EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, sammen med Charles Michel. De skal i sammenspil med andre EU-institutioner tage hul på arbejdet med en EU-koordineret exitstrategi. Det skal give en fælles køreplan for, hvordan medlemslandene i fællesskab skal åbne deres samfund igen, når coronaepidemien er overstået.

Strategien skal gå hånd i hånd med ”en omfattende genopretningsplan”, lyder det fra EU-cheferne.

”Vi har brug for at koordinere vores beslutninger, når vi på et tidspunkt gerne vil vende tilbage til normalen. Ellers vil vi underminere effektiviteten af de hårde tiltag, vi har taget,” sagde formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, efter mødet.

”Vi vil udvikle sådan en exitstrategi for EU. Den skal være baseret på en videnskabelig protokol, der foreslår, hvornår og hvordan vi skal bevæge os væk fra for eksempel et tiltag som social distancering,” tilføjede kommissionsformanden.

Torsdagens videomøde er det tredje i rækken af virtuelle møder om coronavirussen mellem EU-cheferne. Alle møderne har indtil videre taget udgangspunkt i fem udvalgte indsatsområder.

Det drejer sig om begrænsning af virussens spredning, levering af medicinsk udstyr, fremme af forskning i corona, håndtering af de socioøkonomiske konsekvenser og hjemtransport for strandede europæere i tredjelande.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charles Michel

Formand, Det Europæiske Råd
cand.jur. (Université Libre de Bruxelles, University of Amsterdam 1998)

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

0:000:00