EU-parlamentarikere kræver handling på transfedtsyrer

TRANSFEDTSYRE: EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S) forlanger, at EU-Kommissionen svarer på, hvor langt den er kommet med et forbud mod transfedtsyre. Venstre bakker op.
Foto: www.colourbox.com
EU-parlamentariker Christel Schaldemose vil stille EU-Kommissionen et skriftligt spørgsmål om, hvor langt den er kommet med et forbud mod transfedtsyrer på EU-plan.

Anledningen til spørgsmålet er den seneste undersøgelse fra DTU og Fødevarestyrelsen, der viste, at 7 procent af de testede varer overskred de tilladte 2 gram transfedt per 100 gram. Det var især udenlandske produkter, der ikke kunne leve op til kravene i undersøgelsen, hvilket fik Forbrugerrådet til at efterspørge fælles EU-regler på området.

Afklaring om der er forbud på vej
Den nye undersøgelse er ifølge Christel Schaldemose et godt eksempel på, at man kan dokumentere, at transfedtsyrer i fødevarerne stadig er et problem.

"Jeg er selvfølgelig tilfreds nok med, at vi i Danmark har et forbud, men i bund og grund vil det være bedst for os alle, at det bliver et forbud på EU-plan, og det er derfor, at jeg vil have Kommissionen rent faktisk giver mig et svar på om, de er på vej med noget. Parlamentet har krævet det før, men ikke desto mindre har vi ikke set noget endnu," siger Christel Schaldemose.

En anden grund til at Christel Schaldemose stiller spørgsmålet nu, om hvor langt de er med lovgivningen er, at der i mellemtiden er kommet en ny kommission og en ny forbrugerkommissær, John Dalli fra Malta.

Jeg er selvfølgelig tilfreds nok med, at vi i Danmark har et forbud, men i bund og grund vil det være bedst for os alle, at det bliver et forbud på EU-plan, og det er derfor, at jeg vil have, Kommissionen rent faktisk giver mig et svar på om, de er på vej med noget. Parlamentet har krævet det før, men ikke desto mindre har vi ikke set noget endnu.

Christel Schaldemose (S)
EU-parlamentariker

"Det er derfor også interessant at høre, hvad han egentlig mener," siger Christel Schaldemose.

EU-Kommissionen anerkender transfedtsyres sundhedsfare, især i forbindelse med hjertekarsygdomme, men har ikke efterfulgt Parlamentets ønske om et forbud, da man har valgt at fokusere på næringsstoffer i stedet, der er vigtige for den generelle sundhed i EU. Virksomheder har dog mulighed for frivilligt at informere om indholdet af transfedtsyrer på deres produkter.

Venstre bakker op
Venstres EU-parlamentariker, Jens Rohde mener, at initiativet fra Christel Schaldemose er godt, og bakker fuldt og helt op om et hvert eventuelt forslag.

"Vi har jo forbudt det i Danmark af sundhedsmæssige årsager, og for Danmark er det også en konkurrencemæssig glimrende ide, når vi har et forbud mod transfedtsyre, og andre lande så også har det. Jeg støtter 120 procent Christel Schaldemose," siger Jens Rohde.

EU-Kommisssionen opfordrer til frivillig regulering i forhold til at mindske indholdet af transfedtsyre. Undersøgelser viser nemlig, at frivillige tiltag i forskellige europæiske lande har fået transfedtsyreforbruget reduceret.

Altinget | Fødevarer har forsøgt at få en kommentar fra EU-Kommissionen, da kommissionens talsmand ikke vil udtale sig.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christel Schaldemose

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (S), MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

Jens Rohde

Fhv. MF, formand, Danske fodbolddommere
student (Viborg Katedralskole 1989)

0:000:00