EU-parlamentarikere nægter at spise med Price

Europa-Parlamentet i Danmark har måttet aflyse et nytårsarrangement hos Brdr. Price, fordi flere af de danske parlamentarikere nægter at komme på de to tv-stjerners restauranter, så længe de ligger i konflikt med fagbevægelsen.

De kendte tv-værter fra Spise med Price har fået fagbevægelsens vrede at føle, efter deres restauranter har opsagt deres overenskomst med 3F. 
De kendte tv-værter fra Spise med Price har fået fagbevægelsens vrede at føle, efter deres restauranter har opsagt deres overenskomst med 3F. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: EU-parlamentarikere fra Enhedslisten og Socialdemokratiet vil ikke sætte deres ben i brødrene Prices restauranter, fordi de to kendte tv-personligheders etablissementer er i konflikt med fagforbundet 3F for at have opsagt deres overenskomst.

Det har nu fået Europa-Parlamentet i Danmark til at aflyse et nytårsarrangement, hvor de 14 danske parlamentarikere skulle møde pressen på én af de tre Brdr. Price-restauranter.

Det glæder Enhedslistens Nikolaj Villumsen. Han er én af de EU-politikere, der havde varslet en boykot af arrangementet, hvis det blev lagt hos den konfliktramte restaurantkæde.

Europa-Parlamentet i Danmark skal holde sig for god til at afholde arrangementer hos restauranter, der ligger i faglig konflikt.

Nikolaj Villumsen (EL)
EU-parlamentariker

Han mener, at det er uhørt, at Parlamentet kan siges at vælge side i konflikten mellem fagforbundet 3F og Brdr. Price, som har ulmet, siden overenskomsten blev opsagt med virkning i marts i år, og som har været brudt ud i lys lue siden august.

”Europa-Parlamentet i Danmark skal holde sig for god til at afholde arrangementer hos restauranter, der ligger i faglig konflikt,” siger Nikolaj Villumsen, der er ”dybt forarget” over, at Brdr. Price har opsagt overenskomsten med 3F.

En tabt overenskomst

Manuskriptforfatter Adam Price, som har restauranterne sammen med sin bror, James, der er komponist og medvært på deres fælles tv-program Spise med Price, tager beslutningen til efterretning.

Han vil dog gerne understrege, at der ikke er noget krav om, at restauranter skal være dækket af overenskomst, og at kun et fåtal er det. Han vender skytset mod fagbevægelsen selv for at stå fast på krav om en overenskomst, som langt størstedelen af branchen ikke vil arbejde med.

”Det er under 10 procent af de danske restauranter, som er omfattet af overenskomsten med 3F. Jeg mener, det taler sit helt tydelige sprog om en overenskomst, som hverken medarbejderne eller virksomhederne kan se sig selv arbejde med. Der er da heller ingen af vores medarbejdere, som er medlem af 3F,” siger han.

Samtidig forsvarer han ansættelsesforholdene på brødrenes restauranter.

Det er mit klare indtryk, at 3F har valgt at kaste sig så voldsomt ind i konflikten i forhold til vores restauranter, fordi vi kan være med til at give dem lidt opmærksomhed, simpelthen fordi vi er kendt fra tv.

Adam Price
Medejer af Brdr. Price

”Det er vigtigt for os at understrege, at ikke én medarbejder hos os er blevet sat ned i løn. Langt de fleste af vores medarbejdere får tværtimod en løn, der ligger over mindstelønnen i overenskomsten. Så enhver påstand om løndumping fra 3Fs side kan vi fuldstændig afvise,” siger Adam Price.

Han undrer sig samtidig over, hvor meget krudt 3F bruger på netop deres sag, blandt andet ved at dukke op og demonstrere, når brødrene holder foredrag ude i landet.

”Vi repræsenterer tre restauranter ud af mere end 16.000 restauranter i Danmark, som ikke har overenskomst. Det er mit klare indtryk, at 3F har valgt at kaste sig så voldsomt ind i konflikten i forhold til vores restauranter, fordi vi kan være med til at give dem lidt opmærksomhed, simpelthen fordi vi er kendt fra tv,” siger han.

Han vil dog ikke sige, at de danske EU-parlamentarikere gør det samme.

”Men jeg vil tillade mig at stille spørgsmålstegn ved, om de selvsamme politikere undersøger, om der er overenskomst, hver eneste gang de selv skal ud at spise i Danmark. For så må valgmulighederne siges at være ret begrænsede,” siger Adam Price.

Uendeligt sørgeligt

Socialdemokraten Marianne Vind, som heller ikke ville deltage i frokosten hos Brdr. Price, gør klart, at hun så sent som i sidste uge har rykket et andet større arrangement, fordi stedet ikke havde overenskomst.

”Jeg synes, det er uendeligt sørgeligt, at der er så mange restauranter, der ikke har overenskomst. Og ja – det begrænser de steder, jeg kan gå ud at spise,” siger Marianne Vind.

Hun mener, at det ville være hyklerisk, når hun har gjort udbredelsen af kollektivaftaler til en af sine hjertesager på EU-plan, hvis hun så ikke også sagde fra i denne situation.

”Når jeg støtter op om den model hernede, så virker det jo mærkeligt, hvis jeg ikke gør det derhjemme. Og dybt i mit hjerte så er det den model, jeg tror på giver det bedste samfund,” siger Marianne Vind.

Hun vil ikke forholde sig til Adam Prices melding om, at de eksisterende overenskomster ikke fungerer for branchen, fordi hun af princip mener, at det er en uskik, hvis politikere blander sig i forhandlinger mellem arbejdsmarkedets parter.

”Den konflikt må de jo tage med 3F,” siger hun.

”Det er parternes diskussion, og det klarer parterne selv.”

Europa-Parlamentet i Danmark har ikke ønsket at kommentere beslutningen om at sløjfe reservationen hos Brdr. Price. De oplyser, at de i stedet har lagt arrangementet i deres egne lokaler.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Adam Price

Manuskriptforfatter, dramatiker, madanmelder, restauratør

James Price

Komponist, kapelmester, TV-vært, restauratør
Diplomeksamen (komposition, Det Kgl. Danske Musikkonservatorium 1984)

Marianne Vind

MEP (S), fhv. næstformand, HK/Privat
master i professionel kommunikation (Roskilde Uni. 2016), laborant (Hospitalslaborantuddannelsen København. 1996)

0:000:00