Europaudvalget klager til Folketingets formand: Få timer til at levere et EU-mandat er ikke nok

Flere gange i sidste uge fik Folketingets Europaudvalg et døgn eller derunder til at tage stilling til vigtig EU-lovgivning. Dybt utilfredsstillende, mener udvalget, der nu klager til ledelsen på Christiansborg.

Venstres Eva Kjer Hansen vil have regeringen til at tage Folketinget mere alvorligt i EU-politikken.
Venstres Eva Kjer Hansen vil have regeringen til at tage Folketinget mere alvorligt i EU-politikken.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Med en vigtig folkeafstemning på programmet var sidste uge voldsom travl for danske EU-politikere. For dem, der sidder i Folketingets Europaudvalg, blev det dog ikke bedre af, at de blev bedt om at hastebehandle flere tunge EU-sager.

Regeringen bad i tre forskellige sager om velsignelse til sin forhandlingsposition i EU med et døgn eller mindres varsel. I et enkelt eksempel fik EU-politikerne få timer til at vende tommelfingeren op eller ned til det danske mandat.

Det er ikke tilfredsstillende, mener udvalgets formand, Eva Kjer Hansen (V).

I en klage til Folketingets formand kalder udvalget det ”ikke bare sent, men for sent”.

”Europaudvalget finder, at de meget sene forelæggelser giver Europaudvalgets medlemmer helt urimelige arbejdsvilkår. Samtidig er de udtryk for en grundlæggende mangel på respekt hos regeringen for betydningen af udvalgets arbejde og behovet for ordentlig parlamentarisk kontrol med regeringen i vigtige EU-sager,” lyder det i klagen.

”Vi har jo ikke en kinamands chance for at forholde os ordentligt til det,” uddyber Eva Kjer Hansen.

Heller ikke Radikales EU-ordfører er tilfreds.

”I virkeligheden kommer vi bare til at fungere som et gummistempel. Det er et grundlæggende problem,” siger Anne Sophie Callesen (R).

”Vi har krav på, at Folketinget får reel indflydelse”.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00