EU vil give Danmark lov til at forlænge grænsekontrol

GRÆNSEKONTROL: EU-Kommissionen foreslår at udvide grænsekontrollen for blandt andet Danmark med tre måneder. Nu skal det godkendes af EU-landene.

EU-Kommissionen foreslår, at Danmark skal have lov til at forlænge grænsekontrollen i yderligere tre måneder, når den udløber 12. november. Det har EU-kommissærerne tirsdag besluttet på det såkaldte college meeting.

Den forlængede grænsekontrol skal udover Danmark også gælde for Østrig, Tyskland, Sverige og Norge, der ligesom Danmark har fået særlig tilladelse til at indføre grænsekontrol. Selvom Norge ikke er med i EU, har landet tilsluttet sig Schengen-samarbejdet og er derfor også underlagt reglerne.

EU-Kommissionens næstformand Frans Timmermans kalder Schengen-samarbejdet uden indre grænser for ”en historisk præstation”, som skal bevares.

”Vi arbejder hårdt for at vende tilbage til et normalfungerende Schengen-område så hurtigt som muligt, og vi har gjort betydelige fremskridt,” siger Frans Timmermans i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Men vi er der ikke endnu. Derfor foreslår vi i dag endnu en begrænset forlængelse af visse grænsekontroller i overensstemmelse med Schengen-reglerne.”

Dagens forslag om at forlænge grænsekontrollen i tre måneder skal godkendes af EU-landene i Ministerrådet med kvalificeret flertal.

Støjbergs brev til EU
I sidste uge bad udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) sammen med fra fire ministerkollegaer fra Sverige, Tyskland, Østrig og Norge i et brev til EU-Kommissionen om tilladelse til fortsætte grænsekontrollen. For selvom ministrene anerkender, at antallet af flygtninge, der ankommer til Grækenland, er dalet siden EU’s seneste indsatser med blandt andet EU-Tyrkiet aftalen, mener de stadig, at flygtninge- og migrantsituationen giver anledning til bekymring.

”Generelt er situationen fortsat ekstremt volatil og svær at forudse, særligt da den centrale middelhavsrute fortsat giver grund til bekymring. Uden intern grænsekontrol truer dette funktionen af Schengen-området og udgør generelt en seriøs risiko for offentlig orden og sikkerhed, set fra vores synspunkt,” skrev ministrene i deres brev til EU-Kommissionen.

Ifølge Schengen-reglerne er det EU-Kommissionen, der formelt skal foreslå en forlængelse af den midlertidige grænsekontrol. Derefter skal det godkendes af EU-landene.

Kommissær: Schengen skal beskyttes
EU-kommissær for migration og indre anliggender, Dimitris Avramopoulos, peger på, at det er en helt klar prioritet, at beskytte Schengen og få genoprettet et normaltfungerende Schengen-område, så snart forholdene tillader det.

”I de seneste måneder har vi taget vigtige skridt i forhold til at adressere svaghederne ved vores ydre grænser,” siger Dimitris Avramopoulos og fortsætter:

”En milepæl i vores arbejde har været den nylige lancering af vores europæiske grænse- og kystvagt for bedre at kunne tage fat på migrations- og sikkerhedsudfordringerne. Men vi er desværre ikke i mål endnu,” siger han og understreger, at de indre grænsekontroller skal ophæves, så snart det kan lade sig gøre.

Ifølge Schengen-reglerne er det EU-Kommissionen, der formelt skal foreslå en forlængelse af den midlertidige grænsekontrol. Derefter skal det godkendes af EU-landene.

Danmark har haft grænsekontrol siden 4. januar.

Forrige artikel Formand for Venstres Ungdom: SU skal erstattes af lån Formand for Venstres Ungdom: SU skal erstattes af lån Næste artikel Flest vælgere støtter midlertidigt stop for kvoteflygtninge Flest vælgere støtter midlertidigt stop for kvoteflygtninge
Holstein: Ny post er et tveægget sværd for Messerschmidt

Holstein: Ny post er et tveægget sværd for Messerschmidt

ANALYSE: Med sin nye titel som næstformand er Morten Messerschmidt nu ubetinget Dansk Folkepartis kronprins. Men det giver ham også et medansvar for partiets fremtid, der kan ende med at trække ham ned sammen med Kristian Thulesen Dahl, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.